Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Als pedagoog maak je het verschil in de levens van kinderen en jongeren. Wil jij er zijn voor de ander? Een luisterend oor bieden en hen begeleiden? Dan is HBO Pedagogiek de opleiding voor jou! 

Tijdens de opleiding Pedagogiek leer je hoe je kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders kunt begeleiden, adviseren en ondersteunen. Vanaf het moment dat je start, word je gekoppeld aan je eigen studieloopbaanbegeleider. Je staat er dus nooit alleen voor. Je komt terecht in een omgeving waar jij als student gezien en gehoord wordt. En waar je optimaal wordt voorbereid op de beroepspraktijk, zodat jij je kunt ontwikkelen tot professional.

Tijdens de opleiding Pedagogiek maak je kennis met verschillende thema’s en doelgroepen binnen de samenleving. Opvoeden staat centraal. Net als kinderen, jongeren, hun ouders en (beroeps)opvoeders. Hoe kun je er samen voor zorgen dat de opvoeding zo goed mogelijk verloopt? Wat doe je als kinderen of jongeren vastlopen in hun ontwikkeling? Wat voor adviezen geef je? Hoe, op basis waarvan en aan wie?

Samen leggen we een stevige theoretische basis. Deze theorie breng je dan ook direct in de praktijk. Je gaat namelijk vanaf het eerste jaar al op stage. Hierdoor ontdek je snel welke doelgroep en richting het beste bij je past. Je traint jezelf in het gesprekken voeren met kinderen, jongeren en (mede)opvoeders, maar ook leer je een kind of jongere te observeren. En je denkt na over je persoonlijke ontwikkeling. Je verkent je grenzen: een stage of minor in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Je ontwikkelt jezelf aan De Haagse Hogeschool als wereldburger: je wilt de maatschappij veranderen, verbeteren en daarbij rekening houden met verschillende culturen en gewoonten.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met Pedagogiek voltijd te kunnen beginnen ben je in het bezit van een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom, bijvoorbeeld Onderwijsassistent. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Om je opleiding Pedagogiek succesvol te kunnen afronden, is het een voorwaarde dat je stageloopt. Omdat je tijdens het stagelopen in aanraking kunt komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wees je er dus van bewust dat als je de opleiding Pedagogiek wil gaan volgen, je een VOG moet kunnen overleggen bij je toekomstige stageplek. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid

Instroomadvies

Iedereen met een havo- of vwo-diploma is welkom bij de opleiding Pedagogiek. Het profiel Cultuur en Maatschappij (C&M) sluit het beste aan. Ook met een mbo-4-diploma kun je instromen. De beste aansluiting heb je met een mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), MBO Onderwijsassistent of een nauw verwante opleiding.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt of dat je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn om toch te starten met HBO Pedagogiek aan De Haagse Hogeschool.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe studiejaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan, maar alleen aan het begin van het studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij Ilse Naalden via I.J.J.C.M.Naalden@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

16

uur college per week

2

uur projecten per week

20

uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, trainingen, beroepsproducten en zelfstudie

Vooral in het eerste jaar van HBO Pedagogiek krijg je veel hoorcolleges. De colleges worden gegeven door je eigen docenten of door gastsprekers uit het beroepenveld. Je krijgt hierdoor een stevige theoretische basis. De relatie tussen de theorie en de praktijk is sterk: wat je tijdens de opleiding leert, verwerk je direct in de praktijk. Bijvoorbeeld in integrale werkcolleges, waarin je individueel of met je medestudenten aan een concreet product werkt. Je gaat in op casussen en voorbeelden en leert zo de stof steeds beter te begrijpen. Bovendien loop je vanaf jaar 1 stage, dus de praktijk leer je direct kennen. Hierdoor word je optimaal voorbereid op de beroepspraktijk, zodat jij een gewilde professional wordt. 

Pedagogische vaardigheden ontwikkel je tijdens trainingen. Ook ga je bijvoorbeeld aan de slag met het voeren van gesprekken, samenwerken of je observeert gefilmde praktijksituaties.
Samenwerken oefen je ook in projecten waarin je werkt aan zogeheten beroepsproducten. Je gaat dan op zoek naar antwoorden of oplossingen voor vragen waar pedagogen uit het werkveld ook mee te maken hebben.

Zelfstudie is net als samenwerken een belangrijk onderdeel bij de voltijdopleiding HBO Pedagogiek. Zo’n 20 uur per week werk je zelfstandig aan opdrachten. Je studeert, bereidt colleges voor en blokt voor tentamens of vaardigheidstoetsen.

Minoren

Je studie samenstellen

Het programma van Pedagogiek kun je voor een deel zelf invullen via minors. Je kiest zelf welke minor het beste bij je past, zodat je je verder kunt specialiseren in je vakgebied. Vind je het lastig om een keuze te maken? Jouw studieloopbaanbegeleider helpt je daar graag bij. En bijna alles is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een minor over Kinderrechten, Social Work online of een minor Intercultureel Vakmanschap. En wil je je grenzen opzoeken? Volg dan een minor aan een andere hogeschool of universiteit. Of in het buitenland. We helpen je graag op weg.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Pedagogisch medewerker in de jeugdhulp

  • Gezinscoach CJG

  • Pedagogische medewerker Raad van Kinderbescherming

  • Pedagogisch medewerker Opvoedpoli

  • Leidinggevende binnen een kinderopvang

     

  • Groepsopvoeder binnen de jeugd- en kinderpsychiatrie

  • Pedagoog in het ziekenhuis, of in de gehandicaptenzorg

Dit word je niet

  • Psycholoog 

  • Psychiater 

  • Docent 

Doorstuderen

Ben je na je bachelor Pedagogiek nog niet klaar met het leren? Stroom dan door naar een master op hbo-niveau. Je kunt ook verder studeren aan de universiteit. Studenten kunnen een pre-master doen en dan doorstromen naar een universitaire master. Denk aan een master Pedagogische Wetenschappen of Psychologie.  Dan krijg je mogelijk vrijstellingen. Als je aan een universitaire master wil beginnen, moet je vaak eerst een schakeltraject volgen. Check bij de vervolgopleiding van jouw keuze wat de mogelijkheden zijn.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider aan wie je vragen kunt stellen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Die begeleiding houd je tijdens je hele opleiding Pedagogiek. Je hebt groepsbijeenkomsten en voert individuele gesprekken. Vanaf de tweede helft van het derde jaar tot aan je diploma begeleidt je vaste studieloopbaanbegeleider je bij stages en je afstudeeropdracht. Die begeleider is tegelijkertijd je supervisor. Tijdens supervisiebijeenkomsten bespreek je praktijksituaties die je op stage tegenkomt. Zo ontwikkel je je professionele beroepshouding.

Zou je langer willen praten? Bijvoorbeeld over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

  • Officiële opleidingsnaam: Pedagogiek
  • Naam internationaal: Educational Theory
  • Opleidingscode (Isat): 35158
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.