De burgemeester van Rotterdam worden

Het verhaal van oud-student Ahmed Aboutaleb

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x550

Na de opleiding Verpleegkunde verpleger worden. Na de opleiding PABO juf of meester worden. Dat klinkt logisch. Maar dat gebeurt lang niet bij iedereen. Zo ook niet bij Ahmed Aboutaleb. Hij studeerde onder meer Elektrotechniek aan een vestiging die later opging in De Haagse Hogeschool. En werd burgemeester. Dat kan natuurlijk ook.

Tijdens de Alumnidag, een dag speciaal voor oud-studenten van De Haagse Hogeschool, is Ahmed Aboutaleb weer even op de school waar hij ooit studeerde. Nou ja, niet helemaal precies, want Aboutaleb studeerde in de jaren ‘80 Elektrotechniek aan de HTS Wegastraat, een vestiging die later op zou gaan in De Haagse Hogeschool.

Het leven plant jou

Sindsdien is er veel gebeurd. Aboutaleb begint na zijn studies als journalist bij achtereenvolgens Veronica, NOS en RTL. Daarna gaat hij aan de slag als hoofd voorlichting van de Sociaal Economische Raad. “Ik heb nooit mijn leven uitgestippeld,” vertelt hij. “Maar als ik in iets bijt, dan ben ik wel volhardend en vasthoudend. Die vasthoudendheid: nieuwsgierig zijn, alles willen weten en snappen, heb ik eigenlijk altijd al gehad. En ik zeg altijd: je kan je leven niet plannen, het leven plant jou. Ik heb nooit durven dromen van de plek waar ik nu ben.”

De stad besturen als technoloog

Die plek, dat is het stadhuis van Rotterdam. En ook al is hij nu burgemeester, zijn technische achtergrond komt nog goed van pas. “Ik bestuur de stad zoals een procestechnoloog dat doet. Je stopt er iets in, daar komt iets uit, en dat meet je. Is het wat je wilt? Zo nee, dan koppel je dat terug en stuur je bij. Ik denk dat het heel belangrijk is om dichtbij de mensen te blijven het contact te zoeken en op die manier ook de solidariteit te belichamen.”

Een wereldburger is een wereldburger in zijn eigen omgeving

Kleine Ban Ki Moon

Het rekening houden met elkaar komt weer terug als hij het heeft over wereldburgerschap. Bij die term denk je vaak al gauw aan verschillende landen leren kennen en de wereld over reizen, maar volgens Aboutaleb is het meer dan dat. “Wat mij betreft hoort het beeld van wereldburger niet per definitie bij iemand die alleen maar de wereld bereist. Na deze lezing ga ik naar Vietnam en Singapore. Twee weken geleden was ik nog in Washington en Los Angeles, daarvoor in Berlijn, Parijs en Brussel. Maar ik ben ook heel veel dagen in Rotterdam, en dat is ook een wereldstad. Een wereldburger is ook een wereldburger in zijn eigen omgeving. De wereld telt iets meer dan 200 nationaliteiten en mijn stad Rotterdam telt 174 nationaliteiten, evenveel culturen, en alle religies van de wereld heb ik. Ik zeg wel eens: ik ben een kleine Ban Ki Moon. Je gaat de deur uit en je hebt de Verenigde Naties voor je.”

Door je eigen lot te verbeteren, verbeter je ook de wereld

Vergroot je hersenpan

Tenslotte: heeft hij nog tips voor de studenten van De Haagse Hogeschool? “Door je eigen lot te verbeteren, verbeter je ook de wereld. En ik denk dat het heel belangrijk is om ons dat te realiseren. Van een Amerikaanse goeroe heb ik geleerd dat je begint met leren (learn). Daarna ga je over in de fase van verdienen (earn). En als je hersenpan wat groter is geworden, breekt de fase aan om na te denken over de vraag: wanneer geef ik wat terug aan de wereld (return). You Learn, earn and return. Dus zorg dat je hersenpan zo groot mogelijk wordt.”