Je eigen biermerk in de markt zetten

Het verhaal van oud-student Niels Beekhuizen

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5507

In een klein straatje in Scheveningen ruik je opeens een bekende geur: de geur van bier. Weggestopt achter onopvallende grijze deuren gaat een wereld van gerst, hop, mout en water schuil. Van grote RVS ketels. Van bier. En in die wereld is oud-student Niels Beekhuizen opperhoofd. Hij ontwikkelde zijn eigen biermerk en is hoofdbrouwer bij een bestaande bierbrouwer.

Zo is het begonnen

“Mijn interesse werd gewekt tijdens mijn studie Process & Food Technology op De Haagse. Met een klein groepje moesten we bier produceren en een nieuwe markt vinden voor de bijproducten die overblijven tijdens het bierbrouwen. Zoals gist of bepaalde eiwitten. Van dat bier kregen we een stuk of 10 flesjes mee. En mensen om mij heen vonden het lekker. Zo is het begonnen.”

Mijn vrienden vonden het bier vet lekker

Vet lekker

“Mijn schoonvader vond het ook leuk en had zelf ook wel eens bier gebrouwen. Naast mijn schoonvader woonde een Amerikaan. Hij brouwde ook en we mochten van hem van alles lenen. Zoals een graanmolen. Toch prettig als je weet dat een starterkit al gauw 400 euro kost. Mijn vrienden vonden het bier vet lekker.”

Bierfestival

“We experimenteerden en ontwikkelden steeds meer bieren. We organiseerden een evenement: een soort bierproeffestival. Dat was het eerste moment dat alles op zijn plek viel. Mensen vonden het bier lekker, ik ging vaker brouwen en begon tijdens mijn studie al met mijn eigen brouwerij. Ook mijn afstuderen ging hierover. In 2014 kwam mijn eigen biermerk op de markt.”

Vier ingrediënten

“Wat mooi eraan is? Je hebt vier ingrediënten waarmee je eindeloos kunt variëren in elke stap van het proces. Water, graan, hop en gist. Je kunt korrels bij het mouten langer of korter roosteren voor lichter of donkerder bier. De vloeistof bij het maischen langer of juist korter op een bepaalde temperatuur verwarmen. Langer gisten, meer of minder hop toevoegen, vaker filteren. Alles beïnvloedt de smaak en de geur van het bier.”

We wonnen meerdere prijzen

Beer Award

“Bij een restaurant in Voorschoten zit ons bier op de tap. Mensen proberen het niet alleen, maar bestellen ook méér. Dat is mooi om te zien. We wonnen meerdere prijzen. Zoals het lekkerste zomerbier van Zuid-Holland, het lekkerste winterbier van Nederland en vooral tof: een Engelse Beer Award.”

Doen wat je leuk vindt

“Dankzij De Haagse kwam ik met het brouwen van bier in contact. Ik heb vak- en mensenkennis opgedaan. Kunnen experimenten en over chemicaliën geleerd. Geld is belangrijk, maar het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt.”

Bier brouwen in 5 stappen

1. Mouten

In den beginne is er gerst of een ander graan. Dit laat je ontkiemen. Vervolgens verhit je de korrels om het kiemen weer te stoppen. Wat overblijft zijn korrels mout.

2. Schroten

Het mout wordt vermalen. Zo scheid je het kaf van het … nou ja in dit geval de gerst. Het zetmeel komt los en dát heb je straks weer nodig bij het gisten.

3. Maischen en klaren

Het ‘geschrote’ mout wordt in water opgelost en verschillende keren verwarmd. Zo wordt het zetmeel omgezet in vergistbare en niet-vergistbare suikers. Deze vloeistof filter je: het klaren.

4. Wort koken

Het goedje dat overblijft heet wort. Heel kort door de bocht: suiker en water. En aan het wort wordt hop toegevoegd, een plant uit de hennepfamilie.

5. Gisting

Nu is het tijd om de vloeistof te filteren en koelen. Daarna voeg je gist en zuurstof toe. De vergistbare suikers worden omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Je hebt bier!