Survivalgids Pedagogiek

Editie juli

Video: Pedagogiek door de ogen van tweedejaars Tara

In de vorige editie zag je al hoe Larissa Pedagogiek beleeft. In deze editie zie je hoe haar medestudent Tara de opleiding ervaart.

Survivaltips voor je eerste jaar

Het is bijna zover: je studietijd gaat beginnen. Je voorgangers vertellen over hun propedeusejaar en geven je tips voor een vliegende start. Samen met advies van studieloopbaanbegeleiders en tutoren vormt dit jouw survivalgids.

Larissa Berggraaf (23 jaar)

Marije van der Mik (21 jaar)

Tara Pinkster (20 jaar)

Sleep opzij

Algemene tips

Alles is nieuw. Het is verleidelijk de tijd te nemen om te wennen, maar een achterstand is lastig in te lopen. Wil je niet bij de vijf procent afvallers horen in december, zorg dan dat je vanaf de eerste dag alle lessen volgt. Ook als er geen aanwezigheidsplicht is. Lees de opgegeven stof en maak je opdrachten. Wees bereid hard te werken.
Een goede planning kan je helpen uitstelgedrag buiten de deur te houden. Als je je daaraan houdt tenminste. Plan achterstevoren: ga van je deadlines en tentamens terug naar de startdatum. Vergeet niet je bijbaan, sport, sociale leven en eventueel zelfs je slaaptijd erin te zetten. Dan zie je waar de knelpunten zitten en waar je nog ruimte hebt. Hou er rekening mee dat projectgroepen vaak veel tijd opslokken.
Als je begint met studeren is er vaak een kloof tussen wat je gewend was op je vorige school en wat op het hbo van je verwacht wordt. Lees daarom goed de modulebeschrijvingen. Vraag je docent wat je moet kunnen en kennen om een vak te halen. En maak oefententamens: die helpen je het niveau in te schatten.
Natuurlijk is de introductie een eerste kennismaking met je klasgenoten, maar ook daarna is het handig en gezellig om mee te doen met activiteiten waar je studiegenoten ontmoet. Als je ‘sociaal integreert’, voel je je beter op je plek. En dat is weer goed voor je studieprestaties. Kijk bijvoorbeeld of je opleiding een studievereniging heeft.
Het lukt niet iedereen om in je uppie thuis gedisciplineerd en geconcentreerd te studeren. Met elkaar studeren helpt. Je kunt opdrachten samen doornemen, elkaar helpen als je de lesstof niet begrijpt en brainstormen. Bijkomend voordeel: het is een stok achter de deur en zorgt voor sociale controle: ‘Waar was je nou?’.
Veel eerstejaars voelen zich onzeker. Kan ik het wel? Zit ik op m’n plek? Het voelt misschien niet stoer, maar het is slim om je twijfels te bespreken. Stap naar je studieloopbaanbegeleider (slb’er), mentor of tutor. Samen kun je ontdekken of je verwachtingen van de opleiding kloppen. Indien nodig krijg je hulp bij het switchen naar een andere opleiding. Ook als je onzeker bent over je eigen kunnen of een privésituatie het studeren in de weg zit, ben je bij je slb’er aan het goede adres. Die kan je tips geven en eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Loopbaancentrum voor een ondersteunende cursus of naar de decaan.
Werk je graag met schema’s en samenvattingen? Of vind je een keer doorlezen voldoende als je de stof begrijpt? Wil je graag precies horen van je docent wat je moet weten? Of ga je zelf op zoek naar meer info en toepassingen? Het is goed om je eigen leerstijl te kennen. Doe bijvoorbeeld de leerstijlentest van Vermunt (vraag het je slb’er of kijk op internet). Dan weet je je sterke en zwakke punten en kun je je verder ontwikkelen. Experimenteer en ontdek welke manier van werken bij je past.

Nederlandse taal kan een issue zijn. Het niveau van de havo en het mbo sluit vaak niet goed aan bij het hbo. Weet je dat taal een zwak punt van je is, pak het dan meteen aan en vraag om ondersteuning. Die is er namelijk en dat scheelt je veel stress en een achterstand. Vraag bijvoorbeeld of je extra taallessen of een taaltutor kunt krijgen. Naast je lesboeken (betaalde) kranten lezen is ook goed voor je taalontwikkeling. De meeste dagbladen hebben een speciaal studentenabonnement.

Laat je niet verrassen door de spelregels van de hogeschool. Lees het Onderwijs- en Examenreglement van je opleiding. Dan weet je dat je minimaal vijftig studiepunten moet halen, voor welke vakken je verplicht een voldoende moet halen in het eerste jaar en of je cijfers binnen een vak mag compenseren. En je vindt er praktische antwoorden op vragen als ‘hoe meld ik me ziek’ en ‘hoe meld ik me aan voor tentamens’.
Ze zijn duur en je weet nog niet wat je eraan hebt. Toch is het handig om je boeken te kopen. In ieder geval die van je eerste blok. Daarna kun je altijd nog zien of je de andere boeken kunt lenen of kopiëren. Regel het wel aan het begin van een blok, dan kun je ze meteen gaan gebruiken en haal je er het meeste uit. Wacht niet tot het laatste moment: iedereen heeft in tentamentijd zijn eigen exemplaar nodig. En tijdens de lessen ben je afhankelijk van medestudenten. Dat waardeert niet iedereen.
Van je docent mag je vakmanschap en vakkennis verwachten. Maar denk niet: de docent vertelt het allemaal wel. Laat je afwachtende houding thuis en wees nieuwsgierig en kritisch. Durf vragen te stellen. Vertel je docent wat jij wilt weten. En kaart het aan als je iets niet begrijpt.
In dit boek van Jan-Willem van den Brandhof (ook te leen in de hogeschoolbieb) staan allemaal technieken om beter, sneller en leuker te leren. Bijvoorbeeld hoe je kunt speed readen: snellezen en toch alles onthouden. En hoe je mindmappen kunt gebruiken om je kennis in een overzichtelijk schema te gieten.

Werken naast je studie

Kom jij denk je niet rond van je lening? Dan kan je net als veel lotgenoten een bijbaantje zoeken. Deze drie studenten zijn ook buiten de collegezalen aan de bak en vertellen jou alles over hoe zij hun werk combineren met hun studie.

Tanya Rattink (21 jaar)

Luis Huisman (22 jaar)

Jeanine Stroop (25 jaar)

Sleep opzij

Studeren in het buitenland

Zij gingen je voor…

Studeren in het buitenland. Dat klinkt ver weg. Je begint immers net. Toch is het een slim idee om het te overwegen. ‘Iets internationaals’ moet je namelijk écht doen.

Studeren in Zuid-Afrika

Lotte Bennink (23 jaar), vierdejaars

South Africa flag

Studeren in Curaçao

Hilary Copra (24 jaar), vierdejaars

Curaçao flag

Studeren in Peru

Dianne IJdo (23 Jaar), derdejaars

Peru flag

Superstunts voor Studenten 

Omdat studeren al duur genoeg is hebben we hieronder een paar budgettips voor je op een rijtje gezet.

 • Zet je inkomsten en uitgaven in een budgetplan. Dan zie je meteen waar je op kan bezuinigen.
 • Ben je een big spender of juist heel zuinig? Op www.financieelstudieplan.nl kun je jouw financiële situatie vergelijken met die van andere studenten.
 • Op het inlogportaal van DUO kun je (uiterlijk de eerst dag van) elke maand het bedrag dat je wilt lenen aanpassen.
 • Koop je boeken tweedehands, bijvoorbeeld via marktplaats of bookmatch.
 • Zet een oproep op de Facebookpagina van je opleiding.
 • Prik een briefje op een van de borden in de hogeschool.
 • Vergeet niet te vragen in welke staat het boek is en check of het de goede editie is.

 • Koop magnetronbakjes. Koken voor een aantal dagen is goedkoper dan elke dag een eenpersoonsmaaltijd maken.
 • Ongesneden groente zijn een stuk goedkoper dan voorgesneden groente
 • Ga eens naar de markt www.dehaagsemarkt.nl
 • Bukken! Goedkope producten staan niet op ooghoogte.
 • Tandpasta of shampoo in de aanbieding? Koop groot in! Het is toch lang houdbaar.
 • Kijk op checkjekamer.nl of je niet te veel aan huur betaalt.
 • Op kamers? Schrijf je in bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Anders riskeer je een boete als je wel een uitwonendenbeurs ontvangt.
 • Woon je op jezelf? Kijk op www.toeslagen.nl of en op hoeveel huurtoeslag je recht hebt.
 • Maak gebruik van de collectiviteitskorting (10 procent) voor studenten bij Zilveren Kruis Achmea. Meer informatie vind je op de website van het Zilveren Kruis.
 • Op studenten-zorgverzekeringen.nl kan je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Let op de hoogte van het eigen risico!
 • Check hoeveel zorgtoeslag je krijgt op toeslagen.nl
 • Elke dag een kwaliteitskrant op je deurmat? Neem een abonnement met studentenkorting, bijvoorbeeld op de NRC Next of Volkskrant.
 • Voor 17,50 krijg je vijftien maanden een CJP-pas, waarmee je veel korting krijgt op van alles: festivals, de bioscoop, kleding, zelfs een brommerverzekering kun je met korting afsluiten via CJP. www.cjp.nl
 • De tegenhanger van de CJP-pas is de Knaek, een pas speciaal voor studenten. Hiermee kun je bijvoorbeeld tot 85% korting krijgen op tijdschriften. www.knaek.nl
Zit je nog verlegen om een computer, tablet of software? Als student profiteer je via www.Surfspot.nl van kortingen op softwarepakketten en computers.