Kenniscentrum Health Innovation

Bewegend leren met de beweegvloer

Sinds 2018 werkt het lectoraat samen met Springlab, een bedrijf dat zich richt op bewegend leren. Hiervoor hebben zij een speciale beweegvloer ontwikkeld met diverse educatieve games om kinderen meer in beweging te krijgen. Dit hebben zij in samenwerking met kinderen, pedagogen en serious gamedesigners bedacht.

De interactieve beweegvloer bestaat uit een beamer en bewegingssensor. Met de beamer worden leerspellen op de vloer geprojecteerd. Er zijn spellen die zich richten op kinderen van 2 tot 4 jaar (peuterpakket) en 4 tot 8 jaar (kleuterpakket). Met de beweegvloer wil Springlab een bijdrage leveren aan het terugbrengen van beweging in het leren van jonge kinderen.

In 2018 is het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving gestart met praktijkgericht onderzoek naar de beweegvloer en het peuterpakket. Hierbij is gekeken naar de lichamelijke activiteit en belastingintensiteit tijdens het spelen van de interactieve spellen. Uit dit pilot onderzoek, uitgevoerd op kinderdagverblijven, bleek dat kinderen veel kruipen, lopen en springen tijdens het spelen van de spellen. De belastingintensiteit is matig intensief. Dit is hoger dan tijdens andere activiteiten op een kinderdagverblijf. Tijdens knutselen, in de kring zitten, vrij spelen en eten vertonen de kinderen vooral sedentair gedrag. Het zou daarom goed zijn om kinderen twee keer per dag ongeveer een half uur te laten spelen op de beweegvloer naast het aanbieden van andere beweegactiviteiten binnen en buiten.

Lees meer over het onderzoek: Lichamelijke activiteit van 2–4 jarigen op de interactieve beweegvloervan Springlab (pdf)

In 2020 zal er met subsidie van ZonMw Sportinnovator gestart worden met onderzoek naar de spellen van het kleuterpakket.

Meer informatie over de beweegvloer:

Meer informatie over het onderzoek:

Nieuwsbericht 16 juni 2020: Beweegvloer moet basisschoolleerlingen bewegend aan het leren krijgen