Greenport project 1 - Duurzame Learning communities: oogsten in de Greenport West-Holland
Deze onderzoeken dragen bij aan de ontwikkeling van de tuinbouwsector in Zuid-Holland en worden gefinancierd door de provincie Zuid-Holland en het Innovatiepact Greenport West-Holland. Met deze onderzoeken willen we ondernemers in de achtertuin van De Haagse Hogeschool, en alle andere partners die betrokken zijn bij publiek-private samenwerkingen, ondersteunen.
Samenwerking
Steeds vaker worden de handen ineengeslagen om samen doelen te bereiken. De publiek-private krachten worden gebundeld in fieldlabs of learning communities. De samenwerkingen kunnen allerlei namen hebben en ook diverse innovatieve oplossingen bieden. Maar hoe zorg je ervoor dat deze oplossingen uit dergelijke samenwerkingen worden verduurzaamd? Met die vraag zijn de onderzoekers aan de slag gegaan. Het doel van het project is een tool te ontwikkelen om samenwerking en opbrengsten van een learning community te verduurzamen zodat ondernemers en hun medewerkers meer inzicht krijgen in wat nodig is om resultaat te behalen uit de deelname aan publiek-private samenwerkingen in de Greenport.
Seeds of Innovation
In het project ‘Duurzame learning communities’ heeft het lectoraat, in co-creatie met gedreven professionals uit de groene sector, de tool opgeleverd onder de naam: Seeds of Innovation. Met deze digitale tool kunnen de deelnemers van learning communities aan de slag. Iedere deelnemer kan 12 succesfactoren scoren die gaan over het verduurzamen van de samenwerking en het meer gebruik maken van de opbrengsten. In de tool staan ook tips per succesfactor om daarna een gesprek te kunnen voeren over de succesfactoren die aandacht behoeven. De tool is getest bij zowel onderwijspartners als bij een learning community.
Deze tool maakt wat we impliciet doen expliciet én bespreekbaar.
Deelnemer validatiesessie en partner in een learning community
Belang onderwijs
Learning communities zijn hot, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar duurzaamheid van de samenwerking en van de opbrengsten. In het onderwijs wil men op deze wijze samenwerken met het werkveld, daarom is meer kennis over op hoe samenwerking in en opbrengsten van learning communities verduurzaamd kunnen worden van belang.
Projectresultaten
- Ontwerp van de tool Seeds of Innovation
- Walk through met een toelichting van alle functionaliteiten (pdf)
- Posterontwerp Seeds of Innovation
- Document met de 12 succesfactoren en bevindingen en tips (pdf) (ook in de tool)
- Conferentie paper: Sjoer, E., Van Harn, R., & Biemans, P. (2020) Sustaining Professional Learning Communities. In: Engaging Engineering Education. Proceedings of The 48th SEFI Annual Conference. Enschede, University of Twente, 20-24 September, 1128-1136.
-
Leespresentatie Duurzame learning communities: oogsten in de Greenport (pdf)
Contactpersonen
Voor meer informatie over de projecten in de Greenport kunt u contact opnemen met dr. Ellen Sjoer, Lector Duurzame Talentontwikkeling, De Haagse Hogeschool (e.sjoer@hhs.nl/06-49690191) of Rachelle van Harn (r.c.vanharn@hhs.nl/06-48072136)
Team
dr. Ellen Sjoer
Lector Duurzame Talentontwikkeling
Rachelle van Harn
Faculteit Business, Finance & Marketing
Lector Duurzame Talentontwikkeling
dr. Ellen Sjoer
Na haar promotie aan de Universiteit Leiden is Ellen Sjoer bij de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft gaan werken. Ze is projectleider geweest van diverse onderzoeksprojecten over (e-)leren en kennismanagement in het hoger onderwijs en bedrijven (o.a. Shell). Ze is ook actief in Europese projecten, onder meer Learn RDM in het MKB. Haar eerste lectoraat bij De Haagse Hogeschool was getiteld Kennisinfrastructuur voor Wetenschap en Techniek. Momenteel is Ellen lector Duurzame Talentontwikkeling en daarnaast werkzaam bij de TU Delft als projectleider ‘Collaborative PhD projects’ waarin de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven centraal staat. Ze maakt deel uit van diverse netwerken, zoals het HRM Lectorennetwerk en de board van de IACEE.
+31 (0)6 - 49 69 01 91e.sjoer@hhs.nl
Faculteit Business, Finance & Marketing
Rachelle van Harn
Rachelle van Harn is als onderwijskundig onderzoeker werkzaam voor het project Duurzame Learning communities: Oogsten in de Greenport West-Holland. Op basis van inzichten uit vooronderzoek wordt een digitale tool ontwikkeld die bijdraagt aan de doorontwikkeling van de samenwerking en het verduurzamen van de opbrengsten van learning communities in de tuinbouwsector. Ze zal ook deel uitmaken van de vakcommunity Leven Lang Ontwikkelen (Surf Open leermaterialen), voor het thema Teamontwikkeling. Voor dit thema wordt samengewerkt met Fontys. Rachelle heeft de master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht afgerond. Naast haar werk bij het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling werkt Rachelle mee aan het ontwerp en opzet van het practoraat Betekenisvolle Creativiteit bij de creatieve vakschool SintLucas.
R.C.vanHarn@hhs.nl