Project Podcast

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool.

Aflevering 7: Correspondent Olaf Koens vanuit Istanbul
Olaf Koens is correspondent voor RTL Nieuws in Istanbul. Vanuit zijn standplaats doet hij verslag over de ontwikkelingen in Turkije en het Midden-Oosten. We spreken met hem over de positie van Turkije op het wereldtoneel, zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp Moria en over zijn liefde voor de Russische klassiekers en flat whites.

In een gesprek van een uur doorkruisen we Rusland, Turkije, de Kaukasus en het Midden-Oosten, dus riemen vast en luister naar ons gesprek met Olaf.
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 6: Joris Voorhoeve over politiek, onderwijs en Nederland in Europa
Joris Voorhoeve is verbonden aan de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, is oud-politicus en minister en kenner van de internationale betrekkingen.

Met hem praten wij over het belang van de wetenschap, over de politieke drang om te scoren en de importantie van een lange-termijn strategie. Uiteraard bespreken we ook de laatste geopolitieke roddels en hoe het toch verder moet met het Europese defensiebeleid; door met de vertrouwde NAVO of wellicht een hechtere Europese samenwerking?
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 5: Nina Jurna over haar correspondentschap in Zuid Amerika
Nina Jurna is correspondent in Zuid-Amerika voor de NOS en NRC. Vanuit haar woonplaats Rio de Janeiro doet ze verslag van een land  dat zwaar getroffen is door het Coronavirus.

Met Nina praten we over de economische gevolgen van het virus in Zuid-Amerika, over haar werk als correspondent in een stad als Rio en over de politieke situatie op het continent waar momenteel socialistische regeringen plaatsmaken voor rechtse leiders.
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 4: Bram Vermeulen over zijn correspondentschap in Afrika
Bram Vermeulen is correspondent in Afrika voor onder andere de NOS, de VPRO en de NRC. Daarnaast maakt hij de prijswinnende en veelbekeken documentaires als 'Sahara' en 'De trek' over het continent. We praten met hem vanuit zijn woonplaats Kaapstad over de ontwikkelingen op het Afrikaanse continent en zijn onmogelijke baan om 54 landen te verslaan als correspondent.

Zoals altijd schuwen Mendeltje en Ruud de grote thema's niet, dus verwacht een gesprek over corona, migratie, Black Lives Matter en het belang van genuanceerde berichtgeving.
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 3: Stéphane Alonso over de Nederlandse positie in Europa
Stéphane Alonso is redacteur buitenlandse en Europese zaken op de Haagse redactie van NRC. Daarvoor was hij correspondent in Brussel en Warschau. In deze aflevering van Global Gossip praten Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk met hem over het Nederlandse EU-beleid, het beeld van Europa en Nederland in de media en de naar binnen gekeerde houding van Nederland op het internationale toneel.

Wat zijn de gevolgen van de politieke corona relletjes in Europa? Kan Nederland in het Britse vacuüm springen?
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 2: Willem Post over de Verenigde Staten in turbulente tijden
Willem Post is senior fellow bij instituut Clingendael, gespecialiseerd in Amerikaanse politiek en geschiedenis, met een focus op het presidentschap. Hij heeft meerdere boeken over de Verenigde Staten geschreven en is commentator voor Nederlandse en buitenlandse media.

In dit gesprek met Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van de Haagse Hogeschool, laat hij zijn licht schijnen op de veranderende politieke relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten in tijden van Trump, Brexit en Corona. 
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.


Aflevering 1: Lily Sprangers over de invloed van China in Europa
Lily Sprangers is manager van het Leiden Asia Centre. Tijdens dit gesprek met Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk op de Haagse Hogeschool vertelt zij over de Chinese strategie om invloed te krijgen in de wereld. Hoe moeten we ons als Europa positioneren om relevant te blijven in de Aziatische eeuw? Lily vertelt het ons! 
U kunt de aflevering beluisteren met behulp van iOS-ondersteuning  of Android-ondersteuning.