KnoholEM, Europees Porject FP7: Knowledge Based Holistic Energy Management Systems

Er is een grote mismatch tussen verwachte energieprestaties en comfort en werkelijke prestaties van gebouwen. Dit wordt door experts aangemerkt als een belangrijke reden voor het niet halen van energiebesparingsdoeleinden.
Er is een grote mismatch tussen verwachte energieprestaties en comfort en werkelijke prestaties van gebouwen. Dit wordt door experts aangemerkt als een belangrijke reden voor het niet halen van energiebesparingsdoeleinden. Om een goed binnenklimaat en maximale energie-efficiency te kunnen garanderen tegen acceptabele kosten is  regeltechniek en de inregeling van installaties en van het binnenklimaat (luchttemperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit, tocht etc.) via een gebouwbeheersystem essentieel. In dit onderzoek wordt onder het paraplu van de EU gewerkt aan de volgende generatie intelligente gebouwbeheersystemen. Het project sluit perfect aan bij de doelstellingen van het lectoraat. Het gaat om het verzamelen en analyseren van data uit de Octalix en Priva systemen die gebruikt worden om het binnenklimaat en de installaties van de Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool te beheren. Het gebouw zelf wordt beschouwd als een living-lab. In een latere fase zullen verbeteringen aan het gebouwbeheersysteem voorgesteld worden door EU-partners uit gerenommeerde kennisinstellingen en die zullen door het lectoraat en adviesbureau DWA (het adviesbureau dat de installaties heeft ontworpen) geïmplementeerd en geanalyseerd worden. Daarbij wordt ook nauw samengewerkt met de Facilitaire Dienst van de HHS. In 2012 en 2013 heeft de datamining uit de priva en octalix systeem plaatsgevonden (de systemen zijn eerst aangepast en uitgebreid) en zijn analyses van het energiegebruik uitgevoerd. 

Partners in dit project zijn: BRE, Cardiff University, Trinity College Dublin, KIT, SmartHomes, Woonstichting De Zaligheid, DWA

Meer informatie over het project is te vinden op deze website: www.knoholem.eu