Living Lab Sociaal Domein en Technologie
Er zijn veel technologieën in de zorg beschikbaar die mensen helpen om zo lang mogelijk zelf de regie te houden over hun leven en zelfstandig thuis te blijven wonen. Denk aan een slimme robot die helpt om structuur in de dag te brengen als je dat moeilijk vindt. Of een sensor die registreert als je valt en hulp nodig hebt. Of beeldbellen met een arts of mantelzorger.
Gebruik zorgtechnologie
Niet al deze technologieën worden in de praktijk ingezet. Onbekend maakt onbemind, voor oplossingen wordt nog niet altijd gekeken naar de rol van technologie, de kosten kunnen een obstakel vormen en men weet niet wat wel en wat niet goed werkt in de praktijk. Kortom; er is een gat tussen wat er beschikbaar is en wat er wordt gebruikt. Het kenniscentrum Health Innovation en de gemeente Den Haag willen met het Living Lab Sociaal Domein en Technologie dit gat overbruggen.
Testen in de praktijk
In het living lab worden de slimme zorgtechnologieën in de praktijk getest. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de iZi Ervaarwoning met meer dan 90 slimme hulpmiddelen het dagelijkse leven veiliger of makkelijker maken.
Daarnaast gaat het vaak ook om een set afspraken:
- Wat gaan we testen?
- Waar gaan we testen?
- Hoe gaan we testen?
Zo’n set afspreken helpt om een eenduidige methode voor onderzoek te ontwikkelen. Zo kunnen onderzoeken naar de inzet van zorgtechnologie beter met elkaar vergeleken worden en inzichten uit die onderzoeken snel en breed gedeeld worden met de zorgpraktijk.
Onderzoek en praktijk
Onderzoekers en studenten werken in het living lab samen met mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben en/of zorgprofessionals. Zo sluiten de inzichten uit het living lab goed aan bij de behoefte van mensen die met technologie (langer) thuis kunnen blijven wonen én bij de dagelijkse zorgpraktijk.
Meer informatie
- Bekijk het interview met Brik Frankvoort over het Living Lab Sociaal domein.
- Bekijk het interview met Bregje Thomassen, programmacoördinator kenniscentrum Health Innovation.
-
Lees het artikel Langer zelfstandig blijven met technologie voor thuis - ICT/magazine 26-11-2021
-
Bekijk de website Technologie voor thuis
Contact
Birk Frankvoort, regisseur Living Labs Zorg en Innovatie
b.frankvoort@hhs.nl
Team
Birk Frankvoort
Regisseur Living Labs Zorg en Innovatie Den Haag
dr. Bregje Thomassen
Programmacoördinator
Regisseur Living Labs Zorg en Innovatie Den Haag
Birk Frankvoort
Birk Frankvoort werd in zijn tijd aan de Vrije Universiteit gegrepen door het thema zorginnovatie, dat sindsdien als rode draad door zijn carrière loopt. Hij heeft onder andere gewerkt als consultant lifesciences & health bij een klein bureau, projectmanager bij een 100% digitaal ziekenhuis, commercieel manager bij eHealth startup ‘Jouw Omgeving’ en als adviseur bij het Amsterdam Health & Technology Institute.
Als regisseur werkt Birk 3 dagen per week voor De Haagse Hogeschool en de Gemeente Den Haag aan de reorganisatie en doorontwikkeling van de Living Labs Sociaal Domein en Technologie en het regionale zorginnovatie netwerk. Daarnaast is hij als zelfstandige betrokken bij verschillende projecten op het gebied van innovatie en geeft hij gastcolleges aan de Vrije Universiteit.
Buiten het werk is Birk actief als amateur theatermaker, fanatiek hobbykok, aspirerend marathonloper, enthousiaste beoefenaar van de schermsport en nog veel meer!
b.frankvoort@hhs.nl
Programmacoördinator
dr. Bregje Thomassen
b.j.w.thomassen@hhs.nl