Van een alledaagse werksituatie naar een krachtige leeromgeving
Ondersteuning voor professionals
Met dit project willen zij professionals in het hoger onderwijs en hun werkveld – denk aan docenten, onderzoekers, programmacoördinatoren – ondersteunen om zelf een leer- en innovatienetwerk te starten.
Waardecreatie
Dat het model waarde toevoegt, hebben de teamleden bewezen tijdens een aantal door hen georganiseerde PitStops voor De Haagse Hogeschool en voor de Hogeschool Leiden. Ook hebben ze het model gepresenteerd en gedemonstreerd tijdens de EAPRIL-conferentie van november 2019 in Estland. Tijdens deze Europese netwerkconferentie voor praktijkgericht onderzoek naar innovatief leren namen 25 onderzoekers uit Europa deel aan een workshop over het faciliteren van leer- en innovatienetwerken. Steeds weer blijkt dat je met dit model een alledaagse werksituatie kunt veranderen in een krachtige en innovatieve leeromgeving.
Contactpersoon
Max AangenendtTeam
Max Aangenendt
dienst HRM - Hague Center for Teaching & Learning
dienst HRM - Hague Center for Teaching & Learning
Max Aangenendt
Max Aangenendt promoveerde in 2015 aan de Universiteit Twente op de vraag hoe veranderingen ontstaan in identificaties en de professionele identiteit van docenten in het HO. Daartoe zijn invloeden van velerlei persoonlijke en organisatiefactoren bestudeerd, zoals leeftijd & ervaring, loopbaancompetenties, individuele keuzes voor professionalisering en ontwikkeling, leiderschap en HR instrumenten. Zijn huidige onderzoek is gericht op pop-up leernetwerken waarin professionals gedurende een korte periode samen werken aan individuele issues/vragen/uitdagingen. Dergelijke mini-leernetwerken met een werkplaatskarakter functioneren als een ‘pit stop’, vandaar de naam 4*4 Pit Stop Model. Zo’n pitstop is een laagdrempelig, tijdelijk en resultaatgericht leernetwerk dat elke professional zou kunnen starten en faciliteren. Max focust vooral op de vragen wat een facilitator bijdraagt aan het ontwikkelen van een krachtige leeromgeving in zo’n netwerk en hoe facilitators van elkaar kunnen leren.
m.t.a.aangenendt@hhs.nl