Kenniscentrum Health Innovation

Lectoraat Mantelzorg

Het lectoraat Mantelzorg verricht onderzoek, deelt kennis en innoveert onderwijs vanuit een relationeel perspectief. Het lectoraat gebruikt de metafoor ‘Care Justitia’, een innovatieve weegschaal met in de plaats van twee, drie schalen. De drie schalen staan symbool voor zorgvragers, mantelzorgers en beroepskrachten. Op de werkvloer ontmoeten zij elkaar en zien we hen wikken en wegen hoe de zorg te delen. Het lectoraat Mantelzorg wil bijdragen aan een rechtvaardige zorg waarin ruimte is voor betekenisvolle relaties.

Over het lectoraat

Het lectoraat richt zich op vragen als: Wat gebeurt er in gezinnen als een gezinslid ernstig ziek wordt? Hoe verhouden zorgvragers, mantelzorgers en professionals zich tot toepassingen van technologie? Wat is de rol van de verpleegkundige in de palliatieve zorg op de intensive care unit?

Het lectoraat is tot stand gekomen door de ambitie van de gemeente Den Haag en twaalf zorgorganisaties. Hun Mantelzorgakkoord is uniek in Nederland en biedt mogelijkheden om onderzoek, beleid en praktijk te verbinden.

Bekijk ook de site Mantelzorgdialoog.

Interview met Deirdre Beneken genaamd Kolmer

Over de lector

dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer

Deirdre Beneken genaamd Kolmer is opvoedingsfilosoof. Vanaf 2001 heeft ze zich verdiept in het thema mantelzorg in het kader van onderzoek, onderwijs en praktijk. Dat begon met een verkennende studie naar ondersteuning, erkenning en welzijn van mantelzorgers. In 2007 promoveerde zij op haar onderzoek ‘Familycare and care responsibility: the art of meeting each other’. Daarmee introduceerde zij een relationele benadering in de gezondheidszorg. Naast onderzoek geeft zij Masterclasses aan Eerstelijns Bestuurders en verzorgt zij presentaties aan huisartsen, jeugdartsen en gezondheidswerkers. Vanaf 2011 tot 1 maart 2020 was zij lector Mantelzorg aan De Haagse Hogeschool.

healthinnovation@hhs.nl
Mantelzorg is relationele zorg. Ze is diepgeworteld in het leven van de mens.
Projecten

Projecten

Bikkels Educatie: negen educatieve clips over jonge mantelzorgers

Bikkels Educatie: negen educatieve clips over jonge mantelzorgers

Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat...Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.
Lees verder

Dialoogtafel Zorg en Technologie

Publicaties