Kenniscentrum Health Innovation

Lectoraat Mantelzorg

Het lectoraat Mantelzorg verricht onderzoek, deelt kennis en innoveert onderwijs vanuit een relationeel perspectief. Het lectoraat gebruikt de metafoor ‘Care Justitia’, een innovatieve weegschaal met in de plaats van twee, drie schalen. De drie schalen staan symbool voor zorgvragers, mantelzorgers en beroepskrachten. Op de werkvloer ontmoeten zij elkaar en zien we hen wikken en wegen hoe de zorg te delen. Het lectoraat Mantelzorg wil bijdragen aan een rechtvaardige zorg waarin ruimte is voor betekenisvolle relaties.

Over het lectoraat

Het lectoraat richt zich op vragen als: Wat gebeurt er in gezinnen als een gezinslid ernstig ziek wordt? Hoe verhouden zorgvragers, mantelzorgers en professionals zich tot toepassingen van technologie? Wat is de rol van de verpleegkundige in de palliatieve zorg op de intensive care unit?

Het lectoraat is tot stand gekomen door de ambitie van de gemeente Den Haag en twaalf zorgorganisaties. Hun Mantelzorgakkoord is uniek in Nederland en biedt mogelijkheden om onderzoek, beleid en praktijk te verbinden.

Mantelzorg is relationele zorg. Ze is diepgeworteld in het leven van de mens.
Projecten

Projecten

Bikkels Educatie: negen educatieve clips over jonge mantelzorgers

Bikkels Educatie: negen educatieve clips over jonge mantelzorgers

Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat...Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.
Lees verder

Dialoogtafel Zorg en Technologie

Publicaties