European Integration

Over het lectoraat European Integration

Europa is overal. De Europese Unie is opgezet als internationale organisatie waaraan de lidstaten
bevoegdheden hebben overgedragen. In eerste instantie op het gebied van de economie, later op verwante terreinen zoals milieu, onderzoek, justitie‐samenwerking en buitenlands beleid. Uiteindelijk is de Europese samenwerking een integratieproces dat alle relevante beleidsterreinen raakt. 

Het lectoraat richt zich op de Europese dimensie van onze samenleving zoals die via de Europese Unie‐samenwerking tot stand komt. Op welke domeinen heeft EU‐samenwerking invloed? Wat is de toekomst van de Europese samenwerking? Wat kan en moet beter? Daarbij heeft het lectoraat als doel om de belangstelling voor de EU‐samenwerking bij docenten en studenten te stimuleren, maar ook structureel te maken. 

Jaarverslag en jaarplan (pdf)

Projecten en publicaties

Het topje van de IJsberg

Het Nederlandse anti-witwasbeleid; effectiviteit, risicogerichtheid en de impact van de 4e Europese AML-richtlijn.

Witwassen is de zuurstof van de misdaad. Het vormt  een omvangrijk en ernstig maatschappelijk probleem. De geldbedragen die in het criminele circuit worden omgezet, zijn onvoorstelbaar groot en fungeren als de motor van de georganiseerde misdaad.

Lees meer

Bewaak de rechtsstaat in Oost-Europa - Mijn idee voor Europa

Nederland moet de komende zes maanden als EU-voorzitter opkomen voor fundamentele regels van de rechtsstaat, vindt Jaap de Zwaan, emeritus hoogleraar, voormalig directeur van Clingendael en lector Europese integratie aan de Haagse Hogeschool. "Het is natuurlijk een zware tijd voor de Europese Unie: lage economische groei, hoge werkloosheid en druk op de buitengrenzen zijn direct voelbare problemen.

Lees meer

De Haagse Hogeschool partner in EU Jean Monnet-project

De Haagse Hogeschool is sinds zomer 2015 partner in een EU Jean Monnet-project met als onderwerp de ‘Europese Unie-Rusland relatie en de WTO (Wereldhandelsorganisatie)’. Het project is door de Europese Commissie geselecteerd voor een subsidie voor drie jaar. Het project richt zich op het opzetten van onderwijs, onderzoek en activiteiten (conferenties, round tables, summer schools e.d.) rond de EU-Rusland samenwerking en WTO.

Er is -al een tijdje, maar in ieder geval nu- behoefte aan een indringend Europadebat.

Lector Jaap de Zwaan

Jaap de Zwaan, Lector (2012-nu)

Jaap de Zwaan is emeritus hoogleraar Europees Recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Europese Integratie aan de Haagse Hogeschool. Eerder is hij onder meer werkzaam geweest bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met name op het gebied van de Europese integratie, en als directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen bij Clingendael.

Contact lector European Integration

Prof. Dr. Jaap de Zwaan

j.w.dezwaan@hhs.nl

Agenda

DatumEvenementLocatie
06-03-2017Seminar Handel en Stabiliteit: Impact van Handelsovereenkomsten op Internationale Betrekkingen
Hoofdvestiging Den Haag
OV 3.37
14-12-2016Book Launch and Lecture
Governance and Security Issues of the European Union - Jaap de Zwaan
Hoofdvestiging Den Haag

Kenniskring

Paul Shotton

p.shotton@hhs.nl

Roeland Audenaerde

r.f.c.audenaerde@hhs.nl

Chris Koppe

c.j.c.koppe@hhs.nl

Margriet Krijtenburg

g.krijtenburg@hhs.nl

Santino Lo Bianco

s.lobianco@hhs.nl

Helen Kopnina

H.Kopnina@hhs.nl
070 - 445 8192

Chris Aalberts

c.aalberts@hhs.nl

Sleep opzij