Accountancy - Voltijd
Wanneer je de opleiding Accountancy aan De Haagse Hogeschool hebt afgerond, krijg je de titel Bachelor of Science Accountancy. Je bent nu klaar voor een financiële functie, zoals controller, financieel adviseur en natuurlijk accountant. Kies je ervoor om je verder te specialiseren, dan kun je een minor volgen waarmee je direct met een vervolgopleiding mag beginnen. Als je bijvoorbeeld registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA) wilt worden, hoef je na zo’n minor geen premaster te volgen, maar begin je meteen aan de masterfase van de Nyenrode Business Universiteit. Scheelt zeker een halfjaar studietijd.
Tijdens de uitgebreide stages in jaar 3 en 4 bouw je een band op met werkgevers, wat uitzicht biedt op een baan die bij jou past. Van de tien afgestudeerden vinden er negen direct passend werk. Aangezien ons lesprogramma is afgestemd met én op het bedrijfsleven, ben je vanaf je eerste werkdag de financiële professional op wie collega’s kunnen rekenen. En omdat je de financiële situatie van de organisatie goed kent, word je een belangrijke adviseur bij beslissingen waarmee veel geld gemoeid is!
Aan het werk
Wat kun je later worden en wat niet
Dit word je wel |
---|
Controlerend accountant (registeraccountant) |
Mkb-accountant (accountant-administratieconsultant) |
Belastingadviseur |
Overheidsaccountant |
Boekhoudkundig medewerker |
Fiscalist |
Hoofd financiële administratie |
Consultant |
Controller |
Dit word je niet |
---|
Manager |
Jurist |
Verkoopdirecteur |
Vertegenwoordiger |
Programmeur |
Dit kan jij straks ook
Onze oud-studenten aan het woord
Tips voor mensen die Accountancy willen studeren
Roy de Wal
Roy de Wal uit Rijswijk studeerde in 2007 af en werkt nu als manager Accounting Compliance and Reporting bij EY Accountants. “De Haagse Hogeschool lijkt groot en dan denk je misschien dat je een nummer wordt, maar dat was helemaal niet zo. Ik voelde me enorm thuis. Vervelend vond ik wel dat je in die tijd nog geen laptop had. Je moest een computer reserveren, wat veel tijd kostte.” Nog tips voor wie ook Accountancy wil studeren? “Het is een veilig en goed beroep, ook in tijden van crisis. En het is leuk om de verhalen achter de cijfers te begrijpen en veel verschillende ondernemingen te zien.”
Over het propedeusejaar
Patrick Pershad
Patrick Pershad is 47 jaar en afgestudeerd in 1998. Hij deed de opleidingen heao registeraccountant, accountant-administratieconsulent en fiscaal adviseur en werkt nu als internal auditor bij de ANWB. “Ik vond het een geweldige tijd! Het propedeusejaar was een feest: breed en algemeen. Als vwo’er had ik een superaansluiting met wiskunde, terwijl boekhouden helemaal nieuw was voor mij, zeker in vergelijking met mbo-studenten. De docenten vond ik erg prettig en het was goed dat er zoveel in de praktijk actief waren. Als vak vond ik controleleer het leukst. De typologieën van bedrijven waren heel herkenbaar; daar had ik veel aan tijdens mijn stage. Ook opgaven van bedrijfsadministratie vond ik leuk om te doen, maar externe verslaggeving vond ik lastig.” Nog tips voor wie ook Accountancy wil studeren? “Werk aan je communicatieve vaardigheden. Het vak van accountant is zó mooi. Het is leuk om met klanten en cijfers te werken en de dynamiek van het werk is altijd anders.”
Over Accountancy als een basis voor het werkveld
Nick van Leeuwen
De studie Accountancy is niet bepaald de makkelijkste, maar is zeker wel de moeite waard. Het is naar mijn idee leuk om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Na mijn studie, ben ik fulltime gaan werken bij Grant Thornton in Alphen. Hoewel, fulltime is een groot woord, elke vrijdag ben ik nog steeds te vinden in de collegebanken, van mijn vervolgopleiding (Master accountancy RA-traject). Wat zo leuk is aan het werk, is het kijken in de (financiële) keuken bij de grote hoeveelheden verschillende klanten. Elke controle opdracht is namelijk anders. Wat ik achteraf zeer fijn vind aan de hbo-studie Accountancy, is de brede basis voor de vervolgstudie en het werkveld. Bij elke controleopdracht is er wel enige vorm van aansluiting met de theorie, zoals ik dat heb geleerd op De Haagse Hogeschool. Kortom: het wisselende werk, de kans om je te blijven ontwikkelen en de nieuwe uitdagingen per opdracht maken het werk als accountant erg leuk en uitdagend.
Over een master na De Haagse
Roy van Hagen
"Ik begon in 2010 aan De Haagse Hogeschool met de ik-haal-eruit-wat-erin-zit-instelling. Dat was best pittig. Achteraf gezien had ik in die tijd veel vrijheid, want toen ik mijn hbo-diploma eenmaal binnen had, studeerde ik door aan Nyenrode Business Universiteit. Dat was een zwaarder traject. Zo zijn er momenten geweest waarop ik dacht: alweer een tentamen, hoe ga ik dit in vredesnaam doen? Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Een paar jaar geleden heb ik mijn eigen huis gekocht, hoeveel mensen van 25 kunnen dat zeggen?"
Doorstuderen
Tot AA- of RA-accountant
Na je hbo-diploma ben je Bachelor of Science. Dan ben je nog géén accountant. Daarvoor moet je voldoende werkervaring hebben en verder studeren voor de AA- of RA-titel. Een accountant-administratieconsulent (AA) werkt als adviseur voor het midden- en kleinbedrijf. Een registeraccountant (RA) is vaak in dienst van een accountantskantoor en controleert de cijfers van grote ondernemingen. Doorstuderen duurt wel even: voor AA kun je in elk geval rekenen op 2 jaar post-hbo, met enkele jaren praktijkstage als je je zelfstandig wilt vestigen. Om RA te worden, moet je een universitaire masteropleiding van 2,5 jaar volgen, bijvoorbeeld aan de Vrije Universiteit, Nyenrode Business Universiteit of de Erasmus Universiteit.