Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Als echte cijferaar wil je Accountancy gaan studeren. Bij De Haagse Hogeschool kun je Accountancy dóén! Een opleiding met veel praktijkopdrachten, waarbij je tijdens je studie al het echte werk doet zoals in een accountantsorganisatie.

Studeren door te doen is niet alleen leuker, het is ook veel effectiever. Je snapt hoe het werkt en dreunt geen regeltjes uit een boek op. Zo word je een kanjer in je vak, een professional met goede sociale vaardigheden en kennis van de nieuwste ICT-ontwikkelingen. Jij bent de toekomst van Accountancy. Ontdek hier hoe warm je loopt voor de opleiding Accountancy.

Cijfers boeien jou mateloos. Je bent nauwkeurig. Een bon gekregen bij je afhaalmaaltijd? Natuurlijk check je die even. Heb je een bijbaan, dan kijk je altijd kritisch naar je de salarisopgave. Niet uit wantrouwen, maar mensen maken nou eenmaal fouten. Je helpt je vrienden graag met een advies. Bijvoorbeeld over hoe zij slim en verstandig hun inkomsten en uitgaven in evenwicht houden.

Je ziet het helemaal voor je hoe je als accountant straks de jaarrekeningen controleert van kleine en grote bedrijven. Hoe je met de hoogste baas van zo’n bedrijf of instelling in gesprek gaat. Hoe je hem of haar adviezen geeft om financieel gezond te worden en te blijven. Eigenlijk doe je dat nu ook al bij je vrienden. Nu analyseer je regelmatig je eigen inkomsten en uitgaven. Straks maak je die heldere analyses voor een bedrijf.

Cijfers vind je leuk, maar net zo leuk zijn voor jou ook de verhalen en mensen achter die cijfers. Je staat stevig in je schoenen en laat je niet gauw omverpraten. Dat komt je goed in je latere werk. Want als accountant wil je er helemaal van overtuigd zijn dat de cijfers eerlijk tot stand zijn gekomen. Voel je ervoor om zo’n belangrijke rol te gaan vervullen, ontdek dan voor de opleiding al hoe Accountancy voltijd eruit ziet.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie en Wiskunde A of B)
  • E&M
  • N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Je staat misschien vóór je opleiding Accountancy. Dan is het goed om te kijken of je daarvoor de juiste kennis in je rugzak hebt. Om met de bacheloropleiding Accountancy voltijd te kunnen beginnen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan bij overige situaties wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Het havo- of vwo-profiel Economie & Maatschappij sluit het beste aan op de opleiding Accountancy voltijd. Ook met het havoprofiel Natuur & Techniek kun je direct instromen. Vwo’ers kunnen direct starten, hoewel het handig is om het vak economie of management & organisatie of bedrijfseconomie te hebben gevolgd.

Havisten met het profiel Natuur & Gezondheid moeten het vak economie of management & organisatie of bedrijfseconomie hebben gevolgd. Havisten met een profiel Cultuur & Maatschappij ook, en die moeten óók wiskunde A of wiskunde B hebben gedaan.

Overige situaties

Je mist 1 of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ Toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een andere (technische) universiteit of hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan, maar alleen aan het begin van het schooljaar. Voor meer informatie kun je terecht bij de opleiding Accountancy door een mail te sturen naar ac@hhs.nl.

Zomercursus wiskunde

De opleiding biedt een zomercursus Wiskunde aan als je je kennis wilt vergroten.

Volg deze cursus om de gewenste voorkennis van Wiskunde beter op peil te brengen.

De zomercursus duurt één week en is aanbevolen voor mbo-ers. Mocht je als havist twijfels hebben over je capaciteiten, dan kan je deze zomercursus ook volgen.

  • De zomercursus kost € 195,-.
  • De cursus is van maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus 2024, van 09:00 tot 17:00 uur.

Heb je interesse?

Meld je dan aan (vóór 1 juli a.s., betaling dient 10 juli binnen te zijn) door een e-mail te sturen naar bfm@hhs.nl onder vermelding van "Zomercursus Wiskunde".

Let op: de zomercursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Meld je dus snel aan, dan weten we ook snel of de zomercursus inderdaad door zal gaan.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

2

uur hoorcollege per week

14

uur werkcollege per week

16

uur zelfstudie per week

8

uur projecten per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, vaardigheden en projecten

Accountancy is volop in beweging: de sector en daarmee ook de opleiding. Saai wordt het nooit, wel avontuurlijk. Dat komt doordat de opleiding vaak om het echte werk gaat, met stages bij accountantsorganisaties en werkopdrachten uit de beroepspraktijk, tot het starten van een eigen bedrijf aan toe. Ook kun je stage lopen in het buitenland. Je social skills krijgen een boost, zodat je uitgroeit tot een communicatief sterke professional.

Je werkt met cijfers, maar bent zelf geen nummer. De opleiding Accountancy is persoonlijk en gezellig. We werken met kleine klassen, waardoor je al snel een vriendengroep opbouwt. Ook krijg je alle steun en begeleiding die je wilt, zodat je je thuis voelt op de opleiding en het maximale uit jezelf kunt halen.

Minors

Je studie samenstellen

Een minor bestaat uit 1 of meer keuzevakken waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je kiest ze zelf of in overleg met je studieloopbaanadviseur. Tijdens de opleiding Accountancy volg je een keuzevak in het tweede en derde jaar en kies je 1 minor in het vierde jaar voor 15 studiepunten. Veel studenten kiezen voor de minor Public Management. Je leert daarin meer over het accountantsvak in de publieke sector: organisaties zonder winstoogmerk. Onderzoek de financiële situatie van een klein ziekenhuis, bestudeer de externe verslaglegging van een hogeschool of neem extreem hoge inkomens in de publieke sector onder de loep.

Na de opleiding ben je bachelor in Accountancy en kun je werken in de volle breedte van de accountancypraktijk. Wil je de arbeidsmarkt bestormen én doorleren? Doe dan de doorstroomminor voor registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die bereidt je voor op een vervolgopleiding op de Nyenrode Business Universiteit, waar je dan geen premaster hoeft te doen en meteen aan je master mag beginnen.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Assistent-accountant

  • Intern accountant

  • Overheidsaccountant

  • Administratieconsulent

  • Assistent-controller

  • Fiscaal medewerker

  • Fiscaal medewerker

  • Hoofd financiele administratie

  • Consultant

  • Controlerend accountant (registeraccountant)

  • Mkb-accountant (accountant-administratieconsulent)

Dit word je niet

  • Manager

  • Jurist

  • Verkoopdirecteur

  • Vertegenwoordiger

  • Programmeur

Doorstuderen

Wil je de arbeidsmarkt bestormen én doorleren? Doe dan de doorstroomminor voor registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die bereidt je voor op een vervolgopleiding op de Nyenrode Business Universiteit, waar je dan geen premaster hoeft te doen en meteen aan je master mag beginnen.

Tot AA- of RA-accountant

Na je hbo-diploma ben je Bachelor of Science. Dan ben je nog géén accountant. Daarvoor moet je voldoende werkervaring hebben en verder studeren voor de AA- of RA-titel. Een accountant-administratieconsulent (AA) werkt als adviseur voor het midden- en kleinbedrijf. Een registeraccountant (RA) is vaak in dienst van een accountantskantoor en controleert de cijfers van grote ondernemingen. Doorstuderen duurt wel even: voor AA kun je in elk geval rekenen op 2 jaar post-hbo, met enkele jaren praktijkstage als je je zelfstandig wilt vestigen. Om RA te worden, moet je een universitaire masteropleiding van 2,5 jaar volgen, bijvoorbeeld aan de Vrije Universiteit, Nyenrode Business Universiteit of de Erasmus Universiteit.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding Accountancy is een intensieve studie. Daarom is individuele aandacht belangrijk. Vanaf het eerste jaar voer je gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt je begeleider het hele jaar door vragen stellen, bijvoorbeeld over je studieplanning, je stages, of je carrière. Samen bespreek je je studieresultaten, waar je interesses liggen en of de opleiding Accountancy nog steeds bij je past. Ook handig: je wordt gematcht met een tweedejaarsstudent. Hij of zij neemt je op sleeptouw en maakt je wegwijs binnen de opleiding. Tweedejaarsstudenten ontwikkelen zo hun coachingskills en helpen jou naar betere studieresultaten.

Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Accountancy
Naam internationaal: Accountancy
Opleidingscode (Isat): 34406
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA) en mag je de opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.