Bestuurskunde / Overheidsmanagement - Duaal
Zorgen dat de ouderenzorg in Nederland beter georganiseerd wordt. Dat zou zomaar eens jouw taak kunnen zijn als je straks als bestuurskundige aan de slag gaat! Bestuurskundigen dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Grote vraagstukken zoals klimaatverandering, maar ook lokale problemen: overlast van hangjongeren op het basketbalpleintje om de hoek, bijvoorbeeld. Je leert vooral in de praktijk. Zodat je straks problemen van verschillende kanten bekijken en met alle partijen om tafel kunt.
Opbouw van Bestuurskunde / Overheidsmanagement - Duaal
Colleges
16klokuren per week
Zelfstudie
24uur per week
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan je basiskennis
Als je straks als bestuurskundige aan het werk gaat, moet je van veel verschillende onderwerpen iets weten. Die belangrijke kennisbasis leg je in het eerste jaar van de bachelor Bestuurskunde/Overheidsmanagement. Je krijgt vakken als Politicologie, Sociologie, Bestuurskunde, Recht en Organisatiekunde. Daarnaast ga je dieper in op het vakgebied bestuurskunde. Wat houdt dit nu precies in en wat betekenen termen als sturing, beleid en openbaar bestuur?
Om de praktijk nog iets dichterbij te laten komen, gebruiken we actuele casussen en voorbeelden. Je zit niet alleen in de collegebanken maar je gaat ook zélf op pad. Langs organisaties als de gemeente Den Haag, de Tweede Kamer of ministeries. Het hoogtepunt van jaar 1 is de studiereis. Tijdens deze vierdaagse trip naar Brussel verdiep je je in het internationale werkveld van een bestuurskundige en bezoek je het Europees Parlement.
Lesrooster
Jaar 2
Kennis verdiepen
In het tweede studiejaar komen onderwerpen uit het eerste jaar van je studie weer voorbij. Nu ga je overal nóg dieper op in en maak je meer verbinding met de praktijk. Je werkt aan projecten, doet opdrachten voor echte opdrachtgevers en oefent allerlei vaardigheden aan de hand van praktijkcases. Zo laat je zien dat je kennis en vaardigheden kunt combineren en inzetten. Je leert bestuurlijk communiceren en hoe je mensen binnen een organisatie stuurt. Ook heel belangrijk zijn de studie-, beroeps- en onderzoeksvaardigheden: onderzoek uitvoeren, nota’s schrijven, discussies voeren. Om ervoor te zorgen dat mensen met je meedenken en -doen, moet je natuurlijk taalvaardig zijn. Taal is hét instrument van bestuurskundigen.
Bij alles wat je doet, verbind je de theorie die je in de literatuur leest met de praktijk: de actualiteit. De beelden die je dagelijks op tv ziet, bediscussieer je en bekijk je van alle kanten: de vluchtelingen in Europa, handelsverdragen als TTIP of de toekomst van winkelgebieden. Wat zou jíj doen als bestuurder of beleidsmaker?
Jaar 3
Minor volgen, de leerarbeidsplaats
Yes! De afgelopen twee jaar heb je op school in de collegebanken gezeten en in jaar 3 is het zover: je gaat aan de slag in de praktijk. Dat kan bijvoorbeeld bij een ministerie, gemeente of provincie, maar ook bij een woningcorporatie of het Nederlandse Rode Kruis.
Tijdens het praktische deel van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement ontwikkel je je vier dagen per week in de praktijk op een leerarbeidsplaats (LAP). Daarnaast krijg je nog 1 dag per week onderwijs op de hogeschool. Samen met je werkgever en je docentbegeleider bekijk je welke opdrachten en projecten het beste passen bij de kennis en vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Je tekent een contact, maar daarbinnen heb je veel vrijheid. Het vinden van een LAP doe je trouwens niet alleen. We helpen met sollicitatieadvies, -trainingen en in het contact leggen met werkgevers. Verder volg je in het eerste blok een minor, die je helemaal zelf kiest. Je kunt een minor op De Haagse volgen, maar ook op een andere hogeschool.
Jaar 4
Werken & afstuderen
In jaar 4 ontwikkel je je verder in de praktijk op een nieuwe leerarbeidsplaats en doe je praktijkgericht onderzoek. De ene dag op school krijg je vakken die je helpen bij het afstuderen. Je spijkert onderzoeks- en adviesvaardigheden bij, zodat je je onderzoek goed uitvoert en een kundig advies geeft. Daarnaast zit je in een afstudeerkring met andere studenten. Hier deel je je werkervaringen en help je elkaar met je afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht bestaat uit een onderzoeksrapport en een adviesrapport. Je onderzoekt een probleem uit de praktijk en brengt hierna een advies uit voor een echte opdrachtgever.
Jouw docenten
Docente
Indra Spronk
Indra Spronk heeft een MA in Internationale Communicatie en Business van de Universiteit van Antwerpen, een MA in Erfgoedstudies en een Honors BA (cum laude) in liberal arts & sciences van University College Utrecht. Met een brede, uiteenlopende achtergrond in allerlei onderwerpen en geen talent voor keuzes maken, combineert ze verschillende disciplines en banen: bij Bestuurskunde en IPM geeft ze les in Nederlands, Engels, schrijfvaardigheid en interculturele communicatie. Naast haar werk voor de Haagse Hogeschool is ze eigenaar van twee bedrijven: een voor vertalingen en redactiewerk, en een voor haar muurschilderingen. Haar ervaring met internationale communicatie en meerdere periodes wonen in het buitenland zorgen ervoor dat ze zich graag richt op internationalisering, uitwisselingen, en interculturele communicatie.
Docent
Ruud Schapenk
Ruud Schapenk studeerde Bestuurs & Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en Istanbul. Na zijn studies werkte hij enkele jaren als consultant in de publieke sector. Ruud is tevens oprichter van Podium de Stadstaat waarmee hij debatten en liveshows organiseert en modereert als gespreksleider. Hij heeft een brede interesse in politiek, internationale betrekkingen en technologie en leest en luistert menig krant en podcast. Zijn drive als docent aan de Haagse Hogeschool is om studenten te helpen om de aangeleerde theorie toe te passen in de praktijk en de buitenwereld te verbinden met ons onderwijs.
Docente
Wasima Khan
Wasima Khan is docente Recht, freelance schrijver en een onderzoeker. Ze heeft Fiscaal Recht en Financieel Recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wasima doceert verschillende juridische vakken aan de Haagse Hogeschool. In 2018 publiceerde ze een Nederlandstalig juridisch woordenboek met definities van meer dan 10.000 juridische termen, inclusief Engelse vertalingen. Ze heeft prijswinnende essays geschreven over bestuur en maatschappij en bedrijven en mensenrechten voor verschillende organisaties, waaronder de Global Peter Drucker Society en de American Association for the Advancement of Science. In haar lopende onderzoek bestudeert Wasima de nadelige impact van belastingontwijking door multinationals op mensenrechten. De rode draad van Wasima’s werk is een fundamenteel sociaal thema: individuen en organisaties hebben een verplichting naar de maatschappij, naar iets groter en langduriger dan henzelf.
Docent
Willem Minderhout
Willem Minderhout studeerde geschiedenis aan de Rijks Universiteit Leiden. Hij werkte in het openbaar vervoer (HTM, ‘9292’), als consultant bij Origin en als medewerker van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Hij was gemeenteraadslid in Den Haag en is momenteel Statenlid in Zuid-Holland.
Docent
Arno Schepers
Werken met studenten vind ik een van de meest inspirerende dingen die je kunt doen. Het is elke dag weer een geweldige uitdaging om aan het leren te raken. En om dat met studenten te bereiken maak ik zoveel mogelijk uitstapjes naar de praktijk. Want dat is het andere deel van mijn werk: overheden adviseren en ambtenaren trainen met mijn eigen adviespraktijk. Mijn dag is af als een student zegt: “Maar nou snap ik het echt!” Meer weten? Mail gerust om een keer een college mee te doen!
Studenten aan het woord
Nuno Gomes da Silva Neto
Een van de redenen waarom ik voor De Haagse heb gekozen is dat er hier veel studenten met verschillende culturele achtergronden rondlopen. Dat is voor mij belangrijk, niet alleen persoonlijk maar ook voor mijn ontwikkeling als professional. Het helpt bij het oplossen van problemen in de maatschappij als je kunt omgaan met mensen met verschillende culturele achtergrond. En als je later internationaal aan de slag wilt, is het ook goed als je kunt omgaan met verschillende normen en waarden. Een andere reden was natuurlijk de stad Den Haag zelf. Als bestuurlijke hoofdstad en internationale stad van Vrede en Recht kun je het eigenlijk niet beter treffen. Hou je van bestuurskunde, dan is Den Haag the place to be!
Simran Dihal
Mijn favoriete vak op school was maatschappijleer. Wat speelt er in de wereld en hoe kun je een bijdrage leveren om die te veranderen? Die vraag was voor mij belangrijk toen ik op zoek ging naar een studie. Ik heb eerst een jaar HBO-rechten gedaan, maar dat was voor mij te veel regels en wetten. Ik wil liever meedenken over hoe we maatschappelijke problemen kunnen oplossen. En dat staat centraal bij de studie Bestuurskunde. Als bestuurskundige bekijk je elk maatschappelijk probleem vanuit verschillende hoeken. Wat zijn de economische, sociale, politieke, bestuurlijke en juridische kanten? Tijdens de opleiding leer je van al die vakken precies wat je nodig hebt om beleid te kunnen maken.
Sanne Kleijn Ganseij
Bestuurskunde is een duale opleiding. Dat betekent dat je in het derde jaar gaat werken naast je studie. Ik ben inmiddels derde jaars en werk als projectmedewerker communicatie bij de Inspectie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid. Ik maak media-analyses, schrijf berichten voor de website en ondersteun bij projecten. Werken en leren is best pittig, maar ik zou niet anders willen. Ik ben nu dagelijks bezig met wat ik het allerleukst vind: goede oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. En in een stad als Den Haag is er volop keuze om aan de slag te gaan. Je vindt hier alle bestuurslagen: van gemeente tot Raad van State. En die werkervaring tijdens de studie is mooi meegenomen; vrijwel iedereen die hier studeert, vindt snel na het afstuderen een baan.
Minors
Je studie samenstellen
Veel van de studie staat al vast. Maar een deel kies je helemaal zelf: de minors. Dit zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Alles kan. Een verdiepende minor waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Of juist een verbredende minor, waarmee je even helemaal buiten de studie stapt. Zoals Spaans als je graag naar het buitenland wilt. Naast je minor heb je veel vrijheid in je leerarbeidsplaats (LAP). Als je je bij een gemeente wil ontwikkelen, dan kan dat. Of bij een politieke partij, een woningbouwcorporatie of het Rode Kruis. Veel is mogelijk.
Werkvormen
Colleges, workshops, leerkringen, consultmomenten
Hoe het écht in de praktijk is. Dat wil je het liefste weten als je net aan een studie begint. Die eerste 2 jaar van de duale opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement krijg je veel colleges op school. Vaak hoor- en werkcolleges. Van docenten, maar óók van gastsprekers. Juist, mensen uit de praktijk. Beleidsmakers, projectmanagers, ambtenaren, mensen die weten hoe het eraan toe gaat. Naast de colleges ga je soms in groepjes aan de slag met opdrachten, bij workshops en projecten. Je schrijft een beleidsstuk of geeft organisatieadvies. Wat je leert, zet je dus gelijk in. En in de jaren 3 en 4 zit je, naast je leerarbeidsplaats, op school in een leerkring met andere studenten. Hier geef je elkaar advies. Zit je een beetje vast? Bespreek dit met je mentor of tutor. Tijdens de jaren 3 en 4 heb je veel consultmomenten met je begeleider op je werk en de leerkringbegeleider. Zo kom je er altijd weer uit.
Contact met de opleiding
Vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij Bestuurskunde/Overheidsmanagement? Neem voor meer informatie contact op met de eerstejaars-coördinator Merel Eggens via telefoon 070 - 445 8126 of m.eggens@hhs.nl
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt volop hulp bij het studeren. Je volgt lessen studie- en loopbaanvaardigheden waarin je leert studeren. Ook krijg je een mentor (altijd een docent van je opleiding) die je vragen kunt stellen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer.
Tijdens het tweede deel van de opleiding ga je aan het werk. Dan begeleidt een docent je. Dat gebeurt binnen de leer- of afstudeerkring waarin je zit. Binnen deze groep coachen je medestudenten en jij elkaar en geef je elkaar feedback. Over je werk bijvoorbeeld, je dilemma’s, de samenwerking met collega’s en de afstudeeropdracht. En op je werk krijg je natuurlijk begeleiding van je werkgever. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.