Facility Management - Ad - Deeltijd

Sta je aan het begin van je facilitaire loopbaan na je eerste mbo-4-opleiding? Werk je al een tijdje in het facilitaire veld en ben je toe aan een volgende stap? Of wil je doorstromen van een operationele functie naar middenkaderniveau? Dan is de Haagse deeltijdopleiding Facility Management Associate degree (Ad) iets voor jou! De opleiding duurt 2 jaar en is sterk gericht op de praktijk en je persoonlijke ontwikkeling. In 8 blokken vergroot je jouw facilitaire kennis en laat je zien dat je die extra stap kunt zetten. Je houdt je bezig met thema’s als leiderschap, management, ruimte en infrastructuur, service- en financieel management, ICT en de laatste trends op facilitair gebied. Kennis toets je direct in je eigen beroepspraktijk, zowel door middel van individuele opdrachten als groepsprojecten.

Opbouw van Facility Management - Ad - Deeltijd

Werkcollege

10

uur per week (dinsdag)

Zelfstudie

12-15

uur per week

Praktijkopdrachten

8

per jaar

Projecten

6

per jaar

Tentames

4

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Het eerste jaar van de Associate degree-opleiding start met de basis: je kijkt naar alles wat met facility management te maken heeft. Welke processen spelen er in een organisatie en hoe speel je daarop in? Aangezien al je medestudenten werken, wissel je veel werkervaringen en praktijkvoorbeelden uit. Naast je werk neem je deel aan klassikale lessen, projecten en trainingen in het werkveld. Zo volg je in blok 2 een tweedaagse training over samenwerken in teams. Welke rol heb jij in een team en hoe werk je het best samen? Ook doe je het hele jaar door mee met een groepsproject, waarbij je een facilitaire trend in Nederland vergelijkt met het buitenland. Je organiseert een studiereis van aan paar dagen naar het land waar je het onderzoek wilt uitvoeren en levert uiteindelijk een gedegen onderzoeksrapport op.

Breed vakgebied

Facility management is een breed vakgebied. Ruimte en infrastructuur; servicemanagement en dienstverlening; bedrijfskunde: je krijgt het allemaal dit eerste jaar. Werkt een kantoortuin zoals het hoort? Hoe zorg je dat medewerkers optimaal functioneren? Hoe gaan we om met duurzaam bouwen? Met die vragen ga je aan de slag bij ruimte en infrastructuur. Bij servicemanagement en dienstverlening onderzoek je juist de klanttevredenheid. Hoe bereik je het juiste dienstverleningsniveau? Bij de bedrijfskundige kant, tot slot, verdiep je je in kosten en baten. Welke investering is nodig voor een verandervoorstel wat levert het op? De kennis die je in ieder blok opdoet, sluit je samen met je medestudenten af in een project. Zo ontwerp je een producten- en dienstencatalogus, denk je mee over de klantbeleving in een winkelcentrum en zoek je een nieuwe locatie voor een bedrijf.

Lesrooster

Blok 1
De FM-Organisatie
Werkcollege: facility management
Kwalitatieve onderzoeksvaardigheden
Project: producten en dienstencatalogus
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht: facility management
Blok 2
Business
Werkcollege: business canvas model
Taalvaardigheid: Nederlands
Project: ondernemingsplan
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht: business continuity management
Externe training: samenwerken in teams
Blok 3
Ruimte en infrastructuur
Werkcollege: optimalisatie van de huisvesting
Taalvaardigheid: Engels
Project: binnenmilieu onderzoek
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht: optimalisatieplan
Blok 4
Mens en organisatie
Werkcollege: servicemanagement
Kwantitatieve onderzoeksvaardigheden
Project: servicemanagement
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht: cateringconcept
Jaaropdracht: studiereis organiseren
Sleep opzij

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar start je met een thema gericht op leiderschap. Dat pas je direct toe in de praktijk. Welke stijlen van leidinggeven zijn er eigenlijk? Hoe ga je met je team om? En hoe voer je een voortgangsgesprek? In het tweede blok verken je de wereld van ICT en informatiesystemen die in het facilitaire werkveld onmisbaar zijn. Hoe kun je de bezetting van je team goed meten en je werkplekstrategie daarop aanpassen? In het derde blok buig je je over facility management en de financiën. Die belangrijke kosten en baten komen altijd om de hoek kijken in de wereld van het facility management.

In jaar 2 werk je het hele jaar toe naar het thema van het vierde blok: facility management en samenleving. Je voert in groepsverband een literatuur- en veldonderzoek uit over een actueel onderwerp. Denk aan circulaire economie, diversiteitsmanagement, veiligheid of privacy. De colleges die je dan volgt sluiten aan bij deze onderwerpen. Met al deze input werk je vervolgens individueel verder. Je maakt een rapport, formuleert conclusies en doet aanbevelingen. En houd je van schrijven? Aan de hand van de colleges die je volgt, mag je een artikel schrijven. Jaar 2 rond je tot slot af met een uitgebreide presentatie en assessment. Hierin laat je onder andere zien hoe jouw loopbaan zich tot nu ontwikkelde én hoe je jouw toekomst ziet.

Lesrooster

Blok 1
Facility Management en leiderschap
Werkcollege
HRM-managementvaardigheden
Project
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht in de praktijk
Blok 2
Ruimte en infrastructuur
Werkcollege
Bredere onderzoeksvaardigheden
Project
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht in de praktijk
Blok 3
Facility management en financiën
Werkcollege
Bredere taalvaardigheden
Project
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Beroepsopdracht in de praktijk
Blok 4
Facility management en samenleving
Theorie
Afstudeerproject
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
Sleep opzij

Werkvormen

Werken en leren

Tijdsindeling

Tijdens de opleiding Facility Management Ad krijg je les op dinsdag van 13:00 uur tot 20:00 uur. Werk je samen met medestudenten aan een project, dan kun je dat goed voor of na de lessen op de dinsdag doen. Ruim daarnaast tijd in voor de beroepsopdrachten die je op je werk uitvoert. En bedenk dat je ook tijd nodig hebt om lessen voor te bereiden en te studeren voor tentamens.

Werkcolleges

In werkcolleges krijg je de nodige theorie aangeboden. Je leest boeken, artikelen en past die kennis direct toe in je eigen werkomgeving. Ook de vaardigheden die je oefent, sluiten aan bij de theorie. Zo poets je bijvoorbeeld je gesprekstechnieken en je samenwerkskills op, verbeter je je taal- en schrijfvaardigheid en ontwikkel je je onderzoekend vermogen.

Beroepsopdrachten

Een beroepsopdracht, beter bekend als BOP, doe je alleen. Je gaat op onderzoek uit in een facilitaire werkomgeving, interviewt de facilitair manager of geeft advies over het verbeteren van de processen.

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is individuele coaching door je loopbaanbegeleider. Hij of zij bezoekt jouw werkomgeving. Waar liggen je interesses, welke deuren wil je openen en hoe krijg je dat voor elkaar?

Projecten

Alles wat je leert tijdens de Associate degree-opleiding van Facility Management komt samen tijdens de projecten. Je werkt in kleine groepen van maximaal 6 studenten aan een casus of probleem uit de praktijk. De klassen zijn hecht. Je helpt elkaar met studeren en inspireert elkaar.

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren stel je aan je loopbaanbegeleider Paul Pouw. Je bereikt hem via fm-instroom@hhs.nl of 070 - 445 81 23.

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Tijdens de deeltijdopleiding Facility Management Ad is er veel aandacht voor je persoonlijke loopbaan. Wat doe je als je ergens tegen aanloopt? Hoe kun je effectiever studeren? Je loopbaanbegeleider helpt je hierbij. Als jouw persoonlijke vraagbaak is je begeleider ook jouw eerste aanspreekpunt voor andere problemen, bijvoorbeeld op vlak van werk of gezondheid.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Facility Management - Ad - Deeltijd?