Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Ziekenhuizen, booreilanden, musea, onderwijsinstellingen of luchthavens: ze draaien pas goed als de faciliteiten in orde zijn. 

Als alles achter de schermen goed geregeld is. Jij weet dat als geen ander en wilt verder naar een rol waarin je meer leidinggevende taken krijgt. Wellicht werk je nu in een ander vakgebied en wil je graag de facilitaire kant op. Binnen je organisatie de spin in het web zijn. Je wilt daarvoor werken, maar liever niet 4 jaar lang naar school. Kennis en theorie toepassen op de werkvloer en laten zien wat je waard bent? Denk dan aan de tweejarige deeltijdopleiding Facility Management - Associate Degree.

Sta je aan het begin van je facilitaire loopbaan na je eerste mbo-4-opleiding? Werk je al een tijdje in het facilitaire veld en ben je toe aan een volgende stap? Of wil je doorstromen van een operationele functie naar middenkaderniveau? De deeltijdopleiding Facility Management Associate Degree is sterk gericht op de praktijk en je persoonlijke ontwikkeling. In 8 blokken vergroot je jouw facilitaire kennis en laat je zien dat je die extra stap kunt zetten. Je houdt je bezig met thema’s als leiderschap, management, ruimte en infrastructuur, service- en financieel management, ICT en de laatste trends op facilitair gebied. Kennis toets je direct in je eigen beroepspraktijk, zowel door middel van individuele opdrachten als groepsprojecten. 

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M 

  • E&M

  • N&G

  • N&T 

Vwo
  • C&M

  • E&M

  • N&G

  • N&T

Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de hbo-opleiding Facility Management Associate degree te kunnen beginnen moet je een mbo-diploma op niveau 4 hebben. Je bent ook welkom met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan bij "Overige situaties" wat voor jou geldt.

Aanmelden, hoe doe je dat?
  1. Open Studielink en log in met je DigiD. Heb je geen DigiD? Vraag er dan eentje aan (5 werkdagen), of maak een Studielink-account aan. 
  2. Selecteer de juiste vooropleiding en doe een inschrijvingsverzoek. 
  3. Jouw gegevens worden automatisch aan ons doorgegeven. Mochten we nog documenten van je nodig hebben, dan krijg je een e-mail met een link waar je deze kunt uploaden. Na 2 tot 4 weken hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet. 
  4. Optioneel: intakegesprek. Als je toelaatbaar bent op basis van vooropleiding, relevante werkervaring, motivatie en eventueel Engelse taalvaardigheid, dan word je bij sommige Associate degrees uitgenodigd voor een intakegesprek. Dat vindt plaats op De Haagse Hogeschool of online. Hierin bekijkt de programmamanager of jij en het programma een match zijn. Na ongeveer 2 weken krijg je terugkoppeling op het gesprek. 
  5. Kies je voor de duale studie? Dan sluit je een tripartiete overeenkomst (leerwerkovereenkomst) af tussen jou – je bedrijf en De Haagse. Kies je voor de deeltijdstudie? Toon dan in je CV relevante werkervaring aan.  
  6. Betaal het collegegeld. Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde garantieverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Ga voor meer informatie naar de collegegeld pagina.  

Wil je in september starten, dan moet je uiterlijk op 15 augustus via Studielink aanmelden. Op uiterlijk 31 augustus moet je aan alle inschrijfvoorwaarden hebben voldaan inclusief het regelen van de betaling van het collegegeld. Wil je in februari starten, dan moet je uiterlijk op 15 januari via Studielink aanmelden. Op uiterlijk 31 januari moet je aan alle inschrijfvoorwaarden hebben voldaan inclusief het regelen van de betaling van het collegegeld. 

Studeren naast je werk

Je hebt toegang tot een facilitaire omgeving
Toegang tot een facilitaire werkomgeving is noodzakelijk. Dat wil zeggen: je moet bij een of meer organisaties je opdrachten kunnen doen. Het liefst ben je er zelf werkzaam, maar als dat niet lukt, dan moet je in ieder geval toegang hebben tot een facilitaire omgeving.

Instroomadvies

Studenten met een mbo-4, havo-, vwo-diploma kunnen instromen in de opleiding Facility Management – Associate degree. Het profiel Economie en Maatschappij (E&M) sluit het beste aan. Andere profielen zijn ook welkom, maar dan moet je wel het vak Economie, Management en Organisatie of Bedrijfseconomie op je lijst hebben staan. 

De best aansluitende mbo-4-opleiding(en) zijn de opleidingen in de richting van facilitaire dienstverlening, horeca en leidinggeven of bedrijfseconomie. Heb je een andere vooropleiding mbo 4 en twijfel je? Neem dan contact op met onze studieloopbaanbegeleider via fm-instroom@hhs.nl

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 
 
Je mist één of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Tussentijds overstappen van een andere (technische) universiteit of hogeschool naar de opleiding Facility Management - Associate degree, kan niet. Instromen kan alleen in september. Meer weten? Neem contact op met onze studieloopbaanbegeleider via FM-instroom@hhs.nl.

 

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Studie in cijfers

10

uur werkcollege per week (op dinsdag)

12-15

uur zelfstudie per week

6

projecten per jaar

8

praktijkopdrachten per jaar

4

tentamens per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Werkvormen

Werken en leren

Tijdsindeling

Tijdens de opleiding Facility Management Ad krijg je les op dinsdag van 13:00 uur tot 20:00 uur. Werk je samen met medestudenten aan een project, dan kun je dat goed voor of na de lessen op de dinsdag doen. Ruim daarnaast tijd in voor de beroepsopdrachten die je op je werk uitvoert. En bedenk dat je ook tijd nodig hebt om lessen voor te bereiden en te studeren voor tentamens.

Werkcolleges

In werkcolleges krijg je de nodige theorie aangeboden. Je leest boeken, artikelen en past die kennis direct toe in je eigen werkomgeving. Ook de vaardigheden die je oefent, sluiten aan bij de theorie. Zo poets je bijvoorbeeld je gesprekstechnieken en je samenwerkskills op, verbeter je je taal- en schrijfvaardigheid en ontwikkel je je onderzoekend vermogen.

Beroepsopdrachten

Een beroepsopdracht, beter bekend als BOP, doe je alleen. Je gaat op onderzoek uit in een facilitaire werkomgeving, interviewt de facilitair manager of geeft advies over het verbeteren van de processen.

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is individuele coaching door je loopbaanbegeleider. Hij of zij bezoekt jouw werkomgeving. Waar liggen je interesses, welke deuren wil je openen en hoe krijg je dat voor elkaar?

Projecten

Alles wat je leert tijdens de Associate degree-opleiding van Facility Management komt samen tijdens de projecten. Je werkt in kleine groepen van maximaal 6 studenten aan een casus of probleem uit de praktijk. De klassen zijn hecht. Je helpt elkaar met studeren en inspireert elkaar.

Na je studie

Aansluitende functies

  • Facilitair leidinggevende 

  • Facilitair coördinator 

  • Evenementenorganisator 

Doorstuderen

Deeltijdopleiding Facility Management
Na 2 jaar nog niet genoeg van het studeren? Leer dan door tot Bachelor of Business Administration. Om de overstap naar de bacheloropleiding Facility Management (deeltijd) te kunnen maken, moet je een aantal extra modules volgen. Een andere deeltijdopleiding kan natuurlijk ook. Houd er dan rekening mee dat je wellicht een ander programma moet doorlopen voordat je kunt instromen. Deze informatie vind je bij de specifieke opleiding zelf. 

Zilver - EW Beste studies Topopleiding 2023

Elsevier Weekblad kent jaarlijks medailles toe aan topopleidingen in het hoger onderwijs. Opleidingen van verschillende instellingen worden op sectorniveau met elkaar vergeleken op elf onderdelen uit de Nationale Studenten Enquête. Afhankelijk van het aantal bovengemiddelde scores op deze elf onderdelen, ontvangen opleidingen een bronzen, zilveren of gouden medaille. Onze opleiding Facility Management ontving van EW Beste studies een zilveren medaille.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

Officiële opleidingsnaam: Facility Management 
Naam internationaal: Facility Management 
Opleidingscode (Isat): 80004 
Instellingscode (Brin): 27UM 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).  

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.