Facility Management - Deeltijd

Heb je ervaring en de ambitie om jouw carrière een stevige impuls te geven? Wil jij doorgroeien naar hbo-niveau in een tempo dat bij jou past? Dan zit je goed bij de flexibele opleiding Facility Management - Deeltijd. We leiden je op tot Facility Manager die over de grenzen van het eigen vakgebied heen kijkt, door samen te werken met studenten van Bedrijfskunde en Human Resource Management. Een integrale en multidisciplinaire studie met actuele overstijgende thema’s als duurzaamheid, dienstverlening en circulaire economie met altijd het accent op de richting van jouw keuze. Facility Management is leidend, maar de brede scope van de opleiding biedt jou veel kansen in je huidige werk én op de arbeidsmarkt, waar een multidisciplinaire aanpak juist nu gewenst is. Zo word jij FM allrounder van de toekomst en professional mét toekomst, die als volwaardig businesspartner bijdraagt aan de organisatie.

Facility Management - Deeltijd is praktijkgericht en altijd up-to-date dankzij een nauwe samenwerking met het werkveld. Je bouwt vooral kennis op door de aangereikte kennis toe te passen in je eigen werkomgeving. Je past de aangereikte kennis meteen toe in je eigen werkomgeving en kunt direct impact maken met echte opdrachten in samenspraak met jouw organisatie. Win-win: je werkgever wordt er beter van en jij wordt er beter van. En de wereld eveneens, aangezien duurzaamheid een centraal thema van de opleiding is. Deze beroepsproducten zijn de beste manier om je te ontplooien in het coördineren, aansturen en organiseren van facilitaire processen. En om je skills als facility manager verder te ontwikkelen. Verdiepen én verbreden, met de kennis en kunde die je ook opdoet van Bedrijfskunde en Human Resource Management. Als multidisciplinaire professional ben jij aantrekkelijk voor een breed scala aan organisaties.

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Meer weten? Vraag het de opleiding
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten
 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar.
 • Kom kijken of het klikt met onze docenten!
  Met welke mensen ga je straks het gesprek aan als je voor onze opleiding kiest? Maak kennis met onze docenten

Studenten aan het woord

Livinia Tonikoe

Over de opleiding

Ik wil altijd nieuwe dingen leren en breed inzetbaar zijn.

Ruud Stoppelenburg

Over het multidisciplinaire programma

Dennis Smith

Over de combinatie werk en studie

Sleep opzij

Toelatingseisen

Facility Management Deeltijd, 2023-2024

HAVO
C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie + Wiskunde A of Wiskunde B)
E&M
N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
N&T (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
VWO
C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
E&M
N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
N&T (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Overige toelatingseisen- en advies

Kijk wat in jouw situatie geldt

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor Facility Management deeltijd een baan/werk nodig. Facility Management deeltijd is een dagopleiding op de vrijdag.
 
Je hebt in ieder geval/minimaal 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week. Ook wanneer je minder dan 2 jaar werkervaring hebt, maar bij de start van de studie wel een relevante werkplek hebt, gaan we graag met jou in gesprek over het starten van de opleiding. Dit kan betekenen dat we je extra ondersteuning en leeractiviteiten aanbieden zodat jij als student succesvol het programma kunt volgen.

In elk geval heb je bij de start van je studie toegang tot een werkomgeving voor minimaal 24 uur per week. In de hoofdfase moet je toegang hebben tot een relevante werkomgeving en relevante (bedrijfskundige) taken en beroepsopdrachten kunnen uitvoeren voor minimaal 24 uur per week. Daarnaast is de organisatie groot genoeg (minimaal 5 FTE) om onderzoek te doen en er werken hbo-professionals.

 We beoordelen je werkomgeving op de volgende criteria:

 • Je voert taken uit op minimaal mbo-niveau 4;
 • Vanaf de hoofdfase is er de mogelijkheid om relevante (bedrijfskundige) taken uit te voeren op startend hbo-niveau
 • Er is de mogelijkheid om relevante beroepsopdrachten uit te voeren binnen een werkcontext;
 • De organisatie heeft minimaal een omvang van 5 fte;
 • Er is minimaal hbo-denk- en werkniveau aanwezig voor interne begeleiding.

Uiteraard moet je daarnaast ook het juiste havo-, vwo- of mbo 4-diploma hebben en anders een 21+ toelatingsonderzoek doen.
 
Een deeltijdopleiding is een flinke tijdsinvestering, richtinggevend is 15 uur in de week. Daar helpen we je graag op voorbereiden. Daarom heb je voordat je start een gesprek met een studieadviseur. In een intakegesprek wordt je werkkring besproken en getoetst

Uiteraard is er een goede doorstroom vanuit elke MBO-4 opleiding mogelijk. Het werkt in je voordeel als je een bedrijfskundige of economische opleiding als achtergrond hebt. Wil je met een havo of vwo- diploma instromen? Dat kan het beste met het profiel Economie & Maatschappij. Ook is het handig als je het vak Management & Organisatie en/of Bedrijfseconomie hebt gevolgd.  

Facility Management is een pittige studie, daarom moet je een goed basiskennis hebben van Nederlands, Engels en rekenen.  

De ervaring leert dat om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen, zelfsturing, motivatie en discipline belangrijk zijn. Het is van belang dat je geïnteresseerd bent in het breder leren kijken dan je eigen vakgebied, om zo in te kunnen spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt. 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij begin van het nieuwe studiejaar? Op basis van je diploma’s, cijferlijsten en werkervaring krijg je voor sommige vakken wellicht vrijstelling. Onze studieadviseur Mijke Post vertelt je graag meer. Je kunt haar bereiken via instroom-mo-deeltijd@hhs.nl of 06- 14 32 83 67.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Veel gestelde vragen Facility Management Deeltijd

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Je hebt in ieder geval 2 jaar werkervaring op minimaal mbo 4-niveau. Bij de start van je studie heb je een werkomgeving voor minimaal 24 uur per week (advies is maximaal 32 uur). Na het afsluiten van jaar 1 heb je een relevante werkomgeving met taken op het gebied van je studie (Bedrijfskunde/Facility Management/HRM), zodat je opdrachten kunt uitvoeren. Daarnaast heeft je organisatie minimaal 5 FTE aan medewerkers en werken er hbo-professionals. Een vaste praktijkbegeleider is niet noodzakelijk. Wel is het van belang dat je regelmatig binnen je organisatie in gesprek gaat of feedback vraagt. 

Twijfel je of je werkplek voldoet? Neem dan contact met ons op via instroom-mo-deeltijd@hhs.nl

Naast de werkplekeis heb je ook het juiste diploma nodig voor instroom. Heb je dat niet, dan kun je alsnog worden toegelaten middels een 21+ toelatingsonderzoek. Voor meer info: Toelatingseisen en -toetsen hbo-opleiding - De Haagse Hogeschool
 
We gaan uit van een gemiddelde studielast van 20 uur per week, inclusief de lesdag. De werkelijke studielast hangt erg van je voorkennis en werkervaring.
In onze opleiding besteden we veel aandacht aan actuele problematieken en duurzaamheidsvraagstukken in organisaties. Je leert hoe je als HRM'er, FM’er of bedrijfskundige duurzame bijdragen kunt realiseren door samenwerking met verschillende disciplines tijdens je studie. Dit biedt jou als professional meerwaarde, omdat je ook op de werkplek multidisciplinair samenwerkt.

De propedeuse (jaar 1) is opgezet rond deze zes thema’s:
1. Ik de (fl)expert
2. Technologie werkt?!
3. Kanshebbers op de arbeidsmarkt
4. Menselijk ondernemen
5. Wendbare organisatie
6. Footprint van de organisatie

In de hoofdfase (jaar 2-4) ga je aan de slag met deze thema’s:
1. Let’s change
2. Design the future of business
3. Strategic Leadership en Internationalisering
4. Je eigen specialisatie: Bedrijfskunde, FM of HRM
5. Minoren
6. Werkplekleren

Er worden geen (losse) vakken aangeboden en er zijn geen kennistoetsen; alles wordt getoetst met beroepsproducten waarin je laat zien dat je beschikt over de relevante kennis en vaardigheden. Je schrijft ook geen scriptie.
Ja, dat kan. Met een studieadviseur bespreek je dan de mogelijkheden.

Student voor een dag

15 december 2022

Proefstuderen

Kom tijdens onze proefstudeerdagen op donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022 ervaren hoe een studie is. Hiervoor kan je je nu aanmelden bij de opleiding(en) van jouw voorkeur.

Meelopen

Wil jij weten hoe de studie écht is. Gewoon een dagje meekijken in het leven van een huidige student bij de opleiding die jou interessant lijkt. Dat kan! Met onze meeloopdag die kosteloos en vrijblijvend door onze opleidingen wordt aangeboden.

Ontdek studeren in deeltijd aan De Haagse

Tips, tricks & FAQ’s

Hoe is het om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina vind je antwoord op dit soort vragen en verhalen van andere deeltijdstudenten.

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplekof werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! 

Studie in beeld

Geïnteresseerd in
Facility Management - Deeltijd?