Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) - Voltijd

Jij bent handig met cijfers en grafieken. Wiskunde is je lievelingsvak en daar wil je wat mee doen. Je leert alles over de financiën van een bedrijf en leert de belangrijkste vaardigheden van een financieel deskundige: analyseren, onderzoeken, rapporteren, adviseren en presenteren. Je maakt praktijkopdrachten en neemt deel aan projecten over bestaande bedrijfsproblemen. Je leert foutloos Nederlands en vloeiend Engels. En dat laatste is handig, vooral als je je stage in het buitenland doet. Want Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) stopt niet bij de grenzen van Nederland.

Opbouw van Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) - Voltijd

Hoorcollege

22

uur per week

Zelfstudie

13

uur per week

Projecturen

5

uur per week

Studiepunten

60

per jaar

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

In het eerste jaar van de opleiding leer je de basis van bedrijfseconomie. Dat doe je samen met studenten van de opleiding Accountancy. Al in de eerste week bezoek je een bedrijf, zodat je een goed beeld krijgt van je toekomstige beroep. Eenmaal terug in de collegebank krijg je les in bedrijfsadministratie, algemene economie, wiskunde en marketing. Je wordt een beoefend gebruiker van Excel, Access en Exact en komt meer te weten over onderzoeken en rapporteren. Hoe presenteer jij je scherpe kosten-batenanalyse aan het management van een groot bedrijf? Leer alles over bedrijfsprocessen, presenteer- en vergadertechnieken.

Businessgame
En last but not least, de businessgame. Start met studenten van andere economische opleidingen een fictief bedrijf op in de kleding- of woningbranche. Schrijf een ondernemingsplan, ga daarmee naar de Kamer van Koophandel, de bank en een accountant. Verzorg de inkoop en verkoop, neem sollicitatiegesprekken af, bouw een website, schrijf een folder en leer alles over het opzetten van je eigen bedrijf!

Lesrooster

Semester 1
Inleiding Financieel Management
Bedrijfsadministratie voor de starter
Financiële Wiskunde
Excel
Inleiding Marketing
Business Communicatie
Studieloopbaanbegeleiding 1
Inleiding Cost Accounting
Financiele administratie voeren voor het kleinbedrijf SCE
Inleiding Organisatie & Management
Studieloopbaanbegeleiding 2
Businessgame
Nederlandse schrijfvaardigheid
Project: Team Skills
Semester 2
Procesadministratie Primaire Processen
Inleiding Procesbeheersing
Access & IS-tools
Inleiding Statistiek
Onderzoeksvaardigheden
Studieloopbaanbegeleiding 3
Internal Reporting
External Reporting
Procesadministratie Financiële Processen
Sustainable Economics
Engelse taalvaardigheid
Engelse business communicatie
Studieloopbaanbegeleiding 4

Jaar 2

Kennis verdiepen

Het tweede jaar. Daarin verdiep je de kennis die je in het eerste jaar opdeed. Zodat je meer en meer te weten komt van alle terreinen van bedrijfseconomie. Je gaat zelfstandiger werken en richt je op de praktijk. In een practicum leer je alle ins en outs over solliciteren, zodat je ook echt de droombaan vindt waarvoor je wordt opgeleid. Je schrijft je cv, een sollicitatiebrief en voert een sollicitatiegesprek met een echte recruiter. Uiteraard houd je rekening met je digitale profiel op Facebook en Linkedin.

Project 2D-consultancy
Nog meer praktijkervaring doe je op bij het project 2D-consultancy. Samen met medestudenten stort je je op een bestaande bedrijfscase. Ieder jaar kloppen bedrijven bij ons aan met een financieel probleem, bijvoorbeeld te hoge productiekosten of een lagere winst dan begroot. Los dit op met je inmiddels brede kennis van bedrijfseconomie en zet jezelf en je team op de kaart bij het bedrijfsleven. Tot slot word je dit jaar getoetst op je Nederlands en je Engels.

Jaar 3

Half jaar stage lopen

In het derde jaar loop je 5 maanden stage in een bedrijf om de fijne kneepjes van het vak bedrijfseconomie te leren. Dit is je kans om te bewijzen dat je alle kennis van de afgelopen 2 jaar in de praktijk kunt brengen. Als student Bedrijfseconomie moet je niet alleen rekenen en analyseren. Je krijgt daarom les in presenteren en onderhandelen en je leert een strategisch plan te schrijven. Dit komt tijdens je stage ook van pas!

Strategisch management
Tijdens het blok Strategisch management speel je een managementgame met studenten van een buitenlandse opleiding. Spelenderwijs kom je erachter wat het management verwacht van een slimme bedrijfseconoom als jij. In dit derde jaar is er ook ruime aandacht voor risicomanagement. Dreigt je bedrijf op de schop te gaan door die spannende overname? Is het wel slim om vol in te zetten op online marketing? Leer alle bedrijfsrisico’s in kaart te brengen en hierover een goed advies te geven aan je leidinggevende.

Jaar 4

Minors volgen

Tijdens het laatste jaar van de bachelor Finance & Control volg je het eerste halfjaar 2 minors. Dat zijn keuzevakken waarmee je je kennis verdiept en verrijkt. Dit is je kans om je te specialiseren. Er zijn in principe 2 minors van 20 weken: controlling en risk management. Daarnaast kun je ook een doorstroomminor volgen die rechtstreeks toegang geeft tot 3 masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: de Master Accounting, Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance. Omdat Finance & Control je nu eenmaal opleidt tot een internationale beroepspraktijk, krijg je de minors in het Engels.

Afstuderen
Na je minors ben je nog 1 blok in de collegezaal te vinden. Je volgt 1 dag per week college. Het laatste blok werk je op een bedrijf aan je afstudeeropdracht. Wil je in contact komen met andere culturen en je grenzen verleggen? Dan kun je je afstudeerstage in de tweede helft van dit jaar in het buitenland volgen. Een boeiende manier om je kansen op een internationale baan te vergroten.

Minors

Je studie samenstellen

Minors en keuzevakken vallen buiten de vaste vakken, het majorgedeelte van de opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Zo’n 20% van je opleiding bestaat uit deze minors. Deze volg je allebei in jaar 4.

Word jij die wijsneus die alle financiële risico’s, klein of groot, in kaart brengt? Dan is de minor risk management iets voor jou. Niet bang om alle verantwoordelijkheid te dragen voor het financieel reilen en zeilen van een onderneming? Volg dan de minor controlling. Verder studeren na je opleiding Finance & Control? Volg dan de doorstroomminor om rechtstreeks toegelaten te worden tot de Master Accounting & Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Werkvormen

Als je denkt dat je je opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) vooral luisterend doorbrengt in je collegebanken, dan heb je het goed mis. Je krijgt werkcolleges, praktijkopdrachten, gastlessen, individuele gesprekken én gaat op bezoek bij bedrijven. Daarnaast doe je zelfstudie en werk je aan projecten.

Werkcolleges en practica
Tijdens werkcolleges en practica leer je alle theorie door praktijkopdrachten te doen. Circa 80% van de studietijd krijg je werkcolleges. Onder begeleiding van een docent stel je bijvoorbeeld een jaarrekening op of schrijf je een ondernemingsplan. Tijdens onderwijswerkgroepen werk je zonder begeleiding van een docent aan praktijkopdrachten. Je wordt steeds zelfstandiger en met een toets aan het eind van elk blok bewijs jij hoeveel je echt hebt opgestoken van onze praktische manier van lesgeven.

Projecten
Elk jaar is opgesteld in 4 blokken en in bijna elk blok werk je aan een project. Dat doe je in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Soms doe je dat helemaal zelf, maar meestal met een groepje medestudenten. Je kruipt elke keer weer in een andere rol. Ben jij die controller die alle touwtjes in handen heeft of juist de risicomanager die geen enkel risico uit het oog verliest? Nog een voorbeeld. Pak een schoenendoos vol bonnen, facturen en andere financiële papieren en maak van die chaos een sluitende boekhouding.

Toetsing
Aan het eind van elke collegeperiode – 4 keer per jaar – maak je verschillende schriftelijke toetsen. Voor je toetsen mag je geen onvoldoende halen. Uiteraard heb je voor elke toets een herkansing.

Nieuws en Evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren stel je via bfm@hhs.nl. Je kunt ook bellen naar 070 – 445 7958. 
Je kunt ons ook op Facebook vinden.

Contact met een student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Samen bekijk je of je studieresultaten goed zijn, wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Behalve naar je professionele ontwikkeling kijk je ook naar je persoonlijke interesses. Wat zijn jouw talenten en wat past bij je? Voor een optimale talentontwikkeling is het immers belangrijk dat je weet wat je sterke kanten en wat je verbeterpunten zijn. Op basis van je ontwikkeling bepaal je welke keuzes je maakt en welke kant je op gaat. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels en alle eisen voor het BSA in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) - Voltijd?

Meld je aan