Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd

Bij de voltijdopleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) leer je alles over financiën en bedrijfsprocessen. Dan is het handig als je cijfers en grafieken leuk vindt. Als je een sleutelrol in organisaties wilt vervullen. Bijvoorbeeld door mee te denken over de toekomst en de strategie van een bedrijf. Technologie speelt daarbij een rol. Dus blockchain, big data, circular businessmodellen  en scrummen horen bij ons lespakket. Ook vaardigheden zoals analyseren, onderzoeken, rapporteren, adviseren en presenteren komen bij de (praktijk)opdrachten aan bod. En je leert naast zakelijk Nederlands ook Engels spreken en schrijven. Want Finance & Control stopt niet bij de grenzen van Nederland.

Opbouw van Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd

Hoorcollege

22

uur per week

Zelfstudie

13

uur per week

Projecturen

5

uur per week

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Hoe zou jij je scherpe kosten-batenanalyse aan het management van een groot bedrijf presenteren? Of hoe bed jij duurzaamheid in? Al in het eerste jaar van Finance & Control maak je kennis met een speerpunt van de opleiding: duurzaamheid binnen een bedrijfscontext. Je doet dat tijdens de module Sustainable Economics. In dit jaar leer je de basis van bedrijfseconomie. Je krijgt les in 2 semesters en die zijn weer opgedeeld in 2 blokken van 10 weken.
Ook word je een bedreven gebruiker van Excel, Power BI en het ERP-systeem MS Dynamics. Je krijgt opdrachten over onderzoeken en rapporteren. Soft skills en communicatievaardigheden nemen een belangrijke plaats in binnen het eerste studiejaar, want het verhaal achter de cijfers kunnen vertellen is belangrijk.

Businessgame
Halverwege jaar 1 krijg je ook een blik op de werkelijkheid: in de Businessgame. Start met studenten van andere economische opleidingen een fictief bedrijf op in de kleding- of woningbranche. Schrijf een ondernemingsplan. Ga daarmee naar de Kamer van Koophandel, de bank en een accountant. Verzorg de inkoop en verkoop. Neem sollicitatiegesprekken af. Bouw een website, schrijf een folder en leer alles over het opzetten van je eigen bedrijf! Voor veel studenten is dit het praktijkhoogtepunt van het jaar.

Lesrooster

Semester 1
Inleiding Financieel Management
Bedrijfsadministratie
Financiële Wiskunde
Excel Basis
Inleiding Marketing
Inleiding Cost Accounting
Bedrijfsadministratie project
Inleiding Organisatie & Management
Studieloopbaanbegeleiding
Businessgame
Nederlands Business Communicatie
Project: Team Skills
Semester 2
Bedrijfsadministratie
Inleiding Procesbeheersing
Power BI
Inleiding Statistiek
Onderzoeksvaardigheden
Business Skills
Internal Reporting
External Reporting
Sustainable Economics
English business communication
Studieloopbaanbegeleiding

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar verdiep je en verbreed je de kennis die je in het eerste jaar opdeed. Je kunt er nu al echt de praktijk mee in, omdat je al meer terreinen van bedrijfseconomie en Finance & Control gezien hebt. Met onze zogeheten 2D-projecten krijg je daarom al echte opdrachten van bestaande bedrijven. Daarnaast bereid je je voor op je stage en je projectopdrachten door te werken aan je zelfkennis en soft skills. Dat doe je deels door een sollicitatiepracticum met medewerking van echte recruiters bij echte bedrijven. Daarnaast volg je een speciaal ontwikkeld personal leadership-traject. Hierin werk je aan je leiderschaps- en managementvaardigheden. Leer je hoe je effectiever kunt samenwerken en aansturen.  Verder komen in dit jaar vakken aan bod die te maken hebben met de nieuwste Fintech-ontwikkelingen: blockchain, cryptocurrency, big data en artificial intelligence. Public Policy en Finance (overheidsfinanciën) is ook een onderdeel van dit jaar, evenals Lean Six Sigma. Je kunt dan gelijk je Green belt halen!

Jaar 3

Speerpunt: stage van bijna een half jaar

De stageperiode duurt minimaal 5 maanden, zodat je mee kunt draaien in een organisatie. Daar leer je veel van. Verder krijg je dit jaar praktijkgerichte lessen die samen met het bedrijfsleven zijn vormgegeven. Je leert om concrete opdrachten voor bedrijven op te lossen. Om beroepsproducten en projecten van echte opdrachtgevers uit te werken. De resultaten daarvan presenteer je aan het management van die bedrijven. Spannend en leerzaam om zo vanuit je opdrachtgever te gaan leren denken.

Jaar 4

Minors volgen en afstuderen

Tijdens het laatste jaar van de bachelor Finance & Control volg je in het eerste semester 2 minors. Dat zijn keuzevakken waarmee je je kennis verdiept of verbreedt. Dit is je kans om je nog verder te specialiseren op het gebied van Finance & Control. Of om je studie even iets breder te maken.
Zo’n minor kun je in het buitenland doen. De faculteit Business Finance & Marketing beschikt over een breed netwerk van buitenlandse partneruniversiteiten, van China tot de Verenigde Staten.
Ook onze eigen minors behoren tot de mogelijkheden. De minor Blockchain bijvoorbeeld, waarin je alles leert over blockchaintechnologie. Hiermee kan jij na je afstuderen gaan werken bij bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, die blockchain inzet om de logistieke processen efficiënter te maken. Of een minor Circular Business. Ondernemen op zo’n manier dat people én planet er profijt van hebben. Daarnaast kun je een doorstroomminor volgen die rechtstreeks toegang geeft tot 3 masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: de Master Accounting & Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance. Omdat Finance & Control je nu eenmaal opleidt tot een internationale beroepspraktijk, krijg je de minors in het Engels.

Afstuderen
Na je minors ben je nog 1 blok in de collegezaal te vinden en heb je 1 dag per week college. Het laatste half jaar werk je namelijk bij een bedrijf aan je afstudeeropdracht. Zo’n opdracht heet ‘een beroepsproduct’.  Het geeft jou de kans om te laten zien wat je kan. Je kunt dan echt iets betekenen voor een bedrijf. Je hebt bijvoorbeeld een dashboard gemaakt, waarmee ze ook hun vestigingen in het buitenland kunnen monitoren en aansturen.  Wil je in contact komen met andere culturen en je grenzen verleggen? Ook je afstudeerstage kun je in de tweede helft van dit jaar in het buitenland volgen. Een boeiende manier om je kansen op een internationale baan te vergroten.

Je docenten

Sleep opzij

Ervaringen buiten de collegezaal

Yvon Paassen

Over het project bij start-up The Flower Family

Heel interessant en een mooi begin van mijn netwerk!

Yvon Paassen

Over zorgfinancials van het jaar interviewen

Julius van Vliet

Over je stageplek kiezen

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors vallen buiten de vaste vakken, het majorgedeelte van de opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Zo’n 20% van je opleiding bestaat uit deze minors. Deze volg je allebei in jaar 4.
 
Je kunt naar het buitenland, en ook onze eigen minors behoren tot de mogelijkheden. De minor Blockchain bijvoorbeeld. Hiermee kan jij na je afstuderen gaan werken bij bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, die blockchain inzet om de logistieke processen efficiënter te maken. Of de minor Circular Business. Ondernemen op zo’n manier dat people én planet er profijt van hebben. Of anders Data analytics en Digital Trading? Altijd een stap voor op een ander! Daarnaast kun je een doorstroomminor volgen die rechtstreeks toegang geeft tot 3 masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: de Master Accounting & Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance. Omdat Finance & Control je nu eenmaal opleidt voor een internationale beroepspraktijk, krijg je de minors in het Engels.

Werkvormen

Je krijgt werkcolleges, praktijkopdrachten, gastlessen en je voert individuele gesprekken. Verder ga je op bezoek bij bedrijven. Daarnaast doe je zelfstudie en werk je aan projecten.

Werkcolleges en practica
Tijdens werkcolleges en practica leer je alle theorie door praktijkopdrachten te doen. Circa 80 procent van de studietijd krijg je werkcolleges. Onder begeleiding van een docent stel je bijvoorbeeld een jaarrekening op of schrijf je een ondernemingsplan. Tijdens onderwijswerkgroepen werk je zonder begeleiding van een docent aan praktijkopdrachten. Je wordt steeds zelfstandiger en met een toets aan het eind van elk blok bewijs jij hoeveel je echt hebt opgestoken van onze praktische manier van lesgeven.

Projecten
Elk jaar is opgedeeld in 4 blokken en in bijna elk blok werk je aan een project. Dat doe je in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Soms doe je dat helemaal zelf, maar meestal met een groepje medestudenten. Je kruipt elke keer weer in een andere rol. Ben jij die controller die alle touwtjes in handen heeft of juist de risicomanager die geen enkel risico uit het oog verliest? In jaar 1 krijg je bijvoorbeeld bijna letterlijk een schoenendoos vol bonnen, facturen en andere financiële papieren en dan moet je van die chaos een sluitende boekhouding maken.

Toetsing
Aan het eind van elke collegeperiode – 4 keer per jaar – maak je verschillende schriftelijke toetsen. Voor je toetsen mag je geen onvoldoende halen. Uiteraard heb je voor elke toets recht op een herkansing.

Nieuws en Evenementen

Contact met de opleiding

Je kunt je vragen via WhatsApp stellen aan B. Karakaya, instroom coördinator en docent via +31 614 328 094.  Je kunt je vragen ook aan ons mailen.

Contact met de student

 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Samen bekijk je of je studieresultaten goed zijn, wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Behalve naar je professionele ontwikkeling kijk je ook naar je persoonlijke interesses. Wat zijn jouw talenten en wat past bij je? Voor een optimale talentontwikkeling is het immers belangrijk dat je weet wat je sterke kanten en wat je verbeterpunten zijn. Op basis van je ontwikkeling bepaal je welke keuzes je maakt en welke kant je op gaat. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Geïnteresseerd in
Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd?

Meld je aan