Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd

Jij bent handig met cijfers en grafieken. En jij wilt een sleutelrol in organisaties: meedenken over de toekomst van een onderneming en de strategie van een bedrijf. Trends volg jij op de voet. Van blockchain en bitcoins tot de laatste businessmodellen en scrummen. Bij de voltijdopleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) leer je alles over de financiën en de werking van een bedrijf. Ook ontwikkel je belangrijke vaardigheden: analyseren, onderzoeken, rapporteren, adviseren en presenteren. En je leert naast foutloos Nederlands ook vloeiend Engels spreken. Dat is handig, vooral als je je stage in het buitenland doet. Want Finance & Control stopt niet bij de grenzen van Nederland.

Opbouw van Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd

Hoorcollege

22

uur per week

Zelfstudie

13

uur per week

Projecturen

5

uur per week

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Tijdens het eerste jaar van de studie Finance & Control leer je de basis van bedrijfseconomie. Je krijgt les in 2 semesters die zijn opgedeeld in 2 blokken van 10 weken. Je wordt een beoefend gebruiker van Excel, Access en Exact en komt meer te weten over onderzoeken en rapporteren. Communicatievaardigheden nemen dus een belangrijke plaats in binnen het eerste studiejaar. Hoe presenteer jij je scherpe kosten-batenanalyse aan het management van een groot bedrijf? Tijdens de module Sustainable Economics maak jij al kennis met het speerpunt van de opleiding: duurzaamheid binnen een bedrijfscontext.

Businessgame
Last but not least, de businessgame. Start met studenten van andere economische opleidingen een fictief bedrijf op in de kleding- of woningbranche. Schrijf een ondernemingsplan, ga daarmee naar de Kamer van Koophandel, de bank en een accountant. Verzorg de inkoop en verkoop, neem sollicitatiegesprekken af, bouw een website, schrijf een folder en leer alles over het opzetten van je eigen bedrijf!

Lesrooster

Semester 1
Inleiding Financieel Management
Bedrijfsadministratie voor de starter
Financiële Wiskunde
Excel
Inleiding Marketing
Business Communicatie
Studieloopbaanbegeleiding 1
Inleiding Cost Accounting
Financiele administratie voeren voor het kleinbedrijf SCE
Inleiding Organisatie & Management
Studieloopbaanbegeleiding 2
Businessgame
Nederlandse schrijfvaardigheid
Project: Team Skills
Semester 2
Procesadministratie Primaire Processen
Inleiding Procesbeheersing
Access & IS-tools
Inleiding Statistiek
Onderzoeksvaardigheden
Studieloopbaanbegeleiding 3
Internal Reporting
External Reporting
Procesadministratie Financiële Processen
Sustainable Economics
Engelse taalvaardigheid
Engelse business communicatie
Studieloopbaanbegeleiding 4

Jaar 2

Kennis verdiepen

Het tweede jaar. Daarin verdiep je de kennis die je in het eerste jaar opdeed. Zodat je meer en meer te weten komt van alle terreinen van bedrijfseconomie en Finance & Control. Je gaat zelfstandiger werken en richt je op de praktijk. Jij leert alle ins en outs over solliciteren, zodat je goed voorbereid de ideale stageplek kan vinden in het derde jaar. Verder komen de laatste trends aan bod: van blockchain en bitcoins tot big data. Ook word je tijdens de opleiding Finance & Control voorbereid op een managementfunctie. Samen met een managementbureau hebben we een uniek personal leadership-traject ontwikkeld. Hierin werk je aan je leiderschap- en managementvaardigheden en leer jij hoe jij als manager een organisatie aanstuurt. Zo ben jij helemaal voorbereid om de bedrijfsleider van de toekomst te worden.

Jaar 3

Half jaar stage lopen

Het derde jaar krijg je lessen die samen met het bedrijfsleven zijn vormgegeven. Je leert om concrete opdrachten voor bedrijven op te lossen en om echte producten en projecten van echte opdrachtgevers uit te werken. Presenteren doe je aan het management van die bedrijven. Zo ben je helemaal voorbereid op de beroepspraktijk.

Jaar 4

Minors volgen

Tijdens het laatste jaar van de bachelor Finance & Control volg je het eerste semester 2 minors. Dat zijn keuzevakken waarmee je je kennis verdiept en verrijkt. Dit is je kans om je te verbreden of te specialiseren. In het buitenland, bijvoorbeeld. De faculteit Business Finance & Marketing beschikt over een breed netwerk van buitenlandse partneruniversiteiten, van China tot de Verenigde Staten. Ook onze ‘eigen’ minor behoort tot de mogelijkheden, waarin je alles leert over blockchain en bitcoins. Hiermee kan jij na je afstuderen gaan werken voor ondernemingen die zich bezighouden met cryptocurrencies. Of bijvoorbeeld bij de haven van Rotterdam, die blockchain inzet om de logistieke processen efficiënter te maken. Daarnaast kun je een doorstroomminor volgen die rechtstreeks toegang geeft tot 3 masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: de Master Accounting, Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance. Omdat Finance & Control je nu eenmaal opleidt tot een internationale beroepspraktijk, krijg je de minors in het Engels.

Afstuderen
Na je minors ben je nog 1 blok in de collegezaal te vinden. Je volgt 1 dag per week college. Het laatste blok werk je op een bedrijf aan je afstudeeropdracht. Wil je in contact komen met andere culturen en je grenzen verleggen? Dan kun je je afstudeerstage in de tweede helft van dit jaar in het buitenland volgen. Een boeiende manier om je kansen op een internationale baan te vergroten.

Studie in beeld

Ervaringen buiten de collegezaal

Yvon Paassen

Over het project bij start-up The Flower Family

Heel interessant en een mooi begin van mijn netwerk!

Yvon Paassen

Over zorgfinancials van het jaar interviewen

Julius van Vliet

Over je stageplek kiezen

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors en keuzevakken vallen buiten de vaste vakken, het majorgedeelte van de opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Zo’n 20% van je opleiding bestaat uit deze minors. Deze volg je allebei in jaar 4.

Word jij die wijsneus die alle financiële risico’s, klein of groot, in kaart brengt? Dan is de minor risk management iets voor jou. Niet bang om alle verantwoordelijkheid te dragen voor het financieel reilen en zeilen van een onderneming? Volg dan de minor controlling. Verder studeren na je opleiding Finance & Control? Volg dan de doorstroomminor om rechtstreeks toegelaten te worden tot de Master Accounting & Auditing, de Master Accounting & Control en de Master Accounting & Finance aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Werkvormen

Als je denkt dat je je opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) vooral luisterend doorbrengt in je collegebanken, dan heb je het goed mis. Je krijgt werkcolleges, praktijkopdrachten, gastlessen, individuele gesprekken én gaat op bezoek bij bedrijven. Daarnaast doe je zelfstudie en werk je aan projecten.

Werkcolleges en practica
Tijdens werkcolleges en practica leer je alle theorie door praktijkopdrachten te doen. Circa 80% van de studietijd krijg je werkcolleges. Onder begeleiding van een docent stel je bijvoorbeeld een jaarrekening op of schrijf je een ondernemingsplan. Tijdens onderwijswerkgroepen werk je zonder begeleiding van een docent aan praktijkopdrachten. Je wordt steeds zelfstandiger en met een toets aan het eind van elk blok bewijs jij hoeveel je echt hebt opgestoken van onze praktische manier van lesgeven.

Projecten
Elk jaar is opgesteld in 4 blokken en in bijna elk blok werk je aan een project. Dat doe je in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Soms doe je dat helemaal zelf, maar meestal met een groepje medestudenten. Je kruipt elke keer weer in een andere rol. Ben jij die controller die alle touwtjes in handen heeft of juist de risicomanager die geen enkel risico uit het oog verliest? Nog een voorbeeld. Pak een schoenendoos vol bonnen, facturen en andere financiële papieren en maak van die chaos een sluitende boekhouding.

Toetsing
Aan het eind van elke collegeperiode – 4 keer per jaar – maak je verschillende schriftelijke toetsen. Voor je toetsen mag je geen onvoldoende halen. Uiteraard heb je voor elke toets een herkansing.

Nieuws en Evenementen

Evenementen


  1. 17 februari 2020
    Proefstuderen
Bekijk al onze evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren stel je via bfm@hhs.nl. Je kunt ook bellen naar 070 – 445 7958. 
Je kunt ons ook op Facebook vinden.

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Samen bekijk je of je studieresultaten goed zijn, wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Behalve naar je professionele ontwikkeling kijk je ook naar je persoonlijke interesses. Wat zijn jouw talenten en wat past bij je? Voor een optimale talentontwikkeling is het immers belangrijk dat je weet wat je sterke kanten en wat je verbeterpunten zijn. Op basis van je ontwikkeling bepaal je welke keuzes je maakt en welke kant je op gaat. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) - Voltijd?

Meld je aan