Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (HALO) - Voltijd

Of je nu een honkbaltraining geeft of de juiste turntechniek aanleert, bij de opleiding HALO gaat het om bewegen. Hoe motiveer je mensen tot actie en vooral: hoe leer je kinderen het plezier van sport? Want bij de HALO leg je de basis om een goede gymleraar te worden. De theorie leer je in de collegezalen en breng je daarna gelijk in de praktijk in een van de praktijkruimtes. Ook pas je de theorie toe in een van je vele stages. Je organiseert schoolkampen en sportdagen, maar bent vooral te vinden op Sportcampus Zuiderpark!

Opbouw van Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (HALO) - Voltijd

Het onderwijs is ingedeeld in vijf leerlijnen:

  • Theorieleerlijn: hierin wordt de theorie die hoort bij het beroep behandeld
  • Methodisch Didactische lijn: je leert in de zaal of op het veld alles over lesgeven
  • Integrale lijn: theorie en praktijk worden gekoppeld in complete beroepstaken
  • Stageleerlijn: je gaat in het werkveld aan de slag
  • Regielijn: hierin ligt de focus op jouw professionele ontwikkeling


Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Je ziet jezelf wel gymleraar worden. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? In het eerste jaar van de bachelor HALO maak je kennis met alles wat met het beroep docent bewegingsonderwijs te maken heeft. Je leert de basisprincipes van lesgeven. Hoe richt je een les in? Hoe leer je een beweging aan? Welke middelen en slimme trucjes kun je gebruiken om iedereen mee te krijgen? Hoe stimuleer je een kind dat niet sportief is? Op al deze vragen krijg je antwoord. En echt niet allemaal uit de boekjes. Vanaf de start van jouw opleiding loop je stage.

Samenwerken

Met je kersverse medestudenten voer je tijdens de introductiedag direct al een sportactiviteit uit. Dat doe je samen, net als veel andere activiteiten tijdens de opleiding. Want door samen te werken, leer je van elkaar. Je loopt jouw eerste stage bij een basisschool samen met drie andere studenten. En je komt erachter dat je lesgeven pas echt leert in de praktijk. Vanaf blok 1 geef je daarom ook individueel training bij een sportvereniging naar keuze. Gelukkig krijg je voordat je staat te bibberen voor een schoolklas eerst nog meer les over pedagogiek, psychologie, motorisch leren, anatomie, fysiologie, biomechanica en bewegingsdidactiek. Want een goede basiskennis is belangrijk, ook voor een sporttalent als jij.

Lesrooster

Blok 1
Methodiek Didactiek PO/VO (spel, zwemmen, atletiek, bewegen en muziek, turnen, stoei- en trefspelen)
Sociale Wetenschappen
Motorisch Leren
Integrale Opdracht Bewegings Onderwijs Leersituatie (BOLS) PO
Onderzoeksvaardigheden
Verenigingsstage
Regie/ studieloopbaanbegeleiding
Blok 2
Methodiek Didactiek PO/VO (spel, zwemmen, atletiek, bewegen en muziek, turnen, stoei- en trefspelen)
Onderwijs & LO
Onderzoeksvaardigheden
Integrale Opdracht BOLS PO
Stage PO (basisschool)
Project (organisatie sportdag)
Verenigingsstage
Regie/ studieloopbaanbegeleiding
Blok 3
Methodiek Didactiek PO/VO (spel, zwemmen, atletiek, bewegen en muziek, turnen, stoei- en trefspelen)
Integrale Opdracht BOLS VO
Bewegingsanalyse (combinatie anatomie, fysiologie, biomechanica)
Stage PO (basisschool)
Stage VO (voortgezet onderwijs)
Project (organisatie sportdag)
Verenigingsstage
Regie/ studieloopbaanbegeleiding
Blok 4
Methodiek Didactiek PO/VO (spel, zwemmen, atletiek, bewegen en muziek, turnen, stoei- en trefspelen)
EHBO
Integrale Opdracht BOLS VO
Stage VO (voortgezet onderwijs)
Project (organisatie sportdag)
Verenigingsstage
Regie/ studieloopbaanbegeleiding
Sleep opzij

Jaar 2

Kennis verdiepen

Het tweede jaar, de hoofdfase is begonnen. Net als het eerste jaar is de hoofdfase opgedeeld in vier blokken van 10 weken. Je hebt al veel geleerd over de uitvoerende kant van het vak gymleraar. En wat dacht je van organiseren en leidinggeven aan grotere groepen? Je gaat aan de slag met het organiseren van een groot sportevenement. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Om je kennis te verbreden volg je twee keuzevakken in een onderwerp waar je nog meer van wilt weten. Je ontwikkelt jezelf al tot een echte beweegprofessional.

Leer organiseren en leidinggeven

Ook ga je weer op stage, deze keer met z’n tweeën. Voor een klas staan, dat gaat je al veel gemakkelijker af. Je krijgt de verantwoordelijkheid voor de hele klas, een hele uitdaging. Het tweede jaar sluit je af met een groepsproject. Organiseer bijvoorbeeld de Haagse Schoolsportolympiade, een sponsorloop voor een goed doel of een compleet schoolkamp. En start je zomervakantie met een trots en voldaan gevoel: jij kunt nu goed organiseren en leidinggeven.

Jaar 3

De complete docent

Het derde jaar. Nu wordt het serious business. In je stage profileer je jezelf steeds meer als een echte leraar. Je geeft les, maar bent ook op andere plekken in de school actief. De rest van de tijd leer je alle fijne kneepjes van het vak. Hoe richt je bijvoorbeeld een lokaal slim in? Hoe verdeel je de lessen over het hele schooljaar? Op welke manier kan je de kinderen het beste beoordelen? Je leert ook hoe je een visiestuk schrijft voor jouw toekomstige school en doet onderzoek op het gebied van sport en bewegen.

Tijd voor actie

Naast alle theorie en het lesgeven, is er gelukkig genoeg tijd voor actie. Want je bent en blijft een sporter die niet achter een bureau wil zitten. Binnen de opdracht Teamplayers ben je samen met studenten van Sportkunde en MBO Sport en Bewegen actief in beweegprojecten buiten school. Voor een echte opdrachtgever, en midden in de samenleving! En … last but not least: de HADEMI. Dit evenement is een demonstratie van dans-, turn- en circusactiviteiten. Je bent een heel blok van 10 weken hard aan het voorbereiden en zet op het moment suprême een spectaculaire show neer.

Jaar 4

Minors volgen, afstuderen

Het vierde jaar mag je zelf indelen naar je eigen wensen en interesses. In dit vrijekeuzejaar kies je minors als sportpsychologie of sportcoaching en maak je keuzes over waar jij later wilt werken. In het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) of misschien wel het Speciaal Onderwijs. Of toch liever als bewegingsspecialist bij een gemeente? Het kan allemaal.

Bijna afgestudeerd

Tijdens je laatste stage geef je zo goed als zelfstandig les. En dat is de beste voorbereiding op je werk. Nog even … dan ben je een afgestudeerd docent bewegingsonderwijs en klaar om de gymzaal van jouw buurtschool of die grote, stedelijke scholengemeenschap binnen te stappen. Studeer af met een praktijkonderzoek en sluit jouw sportieve opleiding af met een dik verdiend diploma!

Je docenten

Geerte van der Vliet


Jonas Leenhouts


Annemarie de Witte


Jora Wolfgram


Ivo van der Spek


Sleep opzij

Studie in beeld

Minors

Je studie samenstellen

Een deel van je studie bestaat uit minors. Je selecteert ze zelf. Dit is je kans om je te verdiepen in wat je interesseert, of om je horizon te verbreden. Wil je meer leren over het begeleiden van leerlingen om bijvoorbeeld een goede mentor te kunnen worden? Volg dan de minor studieloopbaancoaching. Ben je vastbesloten om mensen met een fysieke of mentale beperking meer aan het bewegen te krijgen? Dan kan je kiezen voor de minor “Niemand Buitenspel”. Geloof je heilig in wilskracht om mensen tot bewegen te krijgen? Dan mag je de minor sportpsychologie niet missen. Je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding, zoals de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam of de Faculteit Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. En wat dacht je van het buitenland? Vlieg naar Brazilië, Suriname of de Verenigde Staten en ontdek dat sport universeel is.

Werkvormen

Stages

Bij de opleiding HALO staat stage lopen vooraan. Tijdens je hele studie ben je actief op vele scholen ontdek je dat werkervaring de beste leermeester is om een topdocent bewegingsonderwijs te worden.

Hoor- en werkcolleges

Tijdens de opleiding HALO zit je ook in de collegebanken. Je leert de theoretische principes achter het docentschap en het bewegen, en je leert een onderzoek opzetten en uitvoeren. Tijdens de werkcolleges ga je zelf aan de slag en leer je bijvoorbeeld een vakwerkplan schrijven.

Practica en projecten

Tijdens practica leer je hoe je een gymles moet voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt theorie over didactiek en brengt dit direct in de praktijk. In ons uitgebreide sportcomplex is er genoeg ruimte voor de totale bewegingspraktijk. Naast gymzalen en sportvelden is er ook een atletiekbaan, beachhal, zwembad en een turnhal. Tijdens de projecten bedenk je in een team van meerdere studenten bijvoorbeeld een wedstrijdprogramma, doorloopschema en een draaiboek voor een sportdag van een basisschool. Zorg dat alle kinderen een onvergetelijke dag beleven met creatieve activiteiten als een freerun parcours of archery attack.

Contact met de opleiding

Heb je vragen over toegangseisen, instromen of studeren bij de HALO? Hiervoor kun je terecht bij de Instroomcoördinator via het contactformulier. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.

 

Contact met een student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding HALO heeft een uitgebreid studiebegeleidingstraject. Je voert regelmatig evaluatiegesprekken met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. De gesprekken gaan over je studievorderingen, plannen en wensen. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon, psycholoog of in het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.


Geïnteresseerd in
Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (HALO) - Voltijd?