HALO - Voltijd
Of je nu een honkbaltraining geeft of de juiste turntechniek aanleert, bij de opleiding HALO gaat het om bewegen. Hoe motiveer je mensen tot actie en vooral: hoe leer je kinderen het plezier van sport? Want bij de HALO leg je de basis om een goede gymleraar te worden. De theorie leer je in de collegezalen en breng je daarna gelijk in de praktijk in een van de praktijkruimtes. Ook pas je de theorie toe in een van je vele stages. Je organiseert schoolkampen en sportdagen, maar bent vooral te vinden op Sportcampus Zuiderpark!
Opbouw van HALO - Voltijd
Het onderwijs is ingedeeld in vijf leerlijnen:
- Theorieleerlijn: hierin wordt de theorie die hoort bij het beroep behandeld
- Methodisch Didactische lijn: je leert in de zaal of op het veld alles over lesgeven
- Integrale lijn: theorie en praktijk worden gekoppeld in complete beroepstaken
- Stageleerlijn: je gaat in het werkveld aan de slag
- Regielijn: hierin ligt de focus op jouw professionele ontwikkeling
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan je basiskennis
Je ziet jezelf wel gymleraar worden. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? In het eerste jaar van de bachelor HALO maak je kennis met alles wat met het beroep docent bewegingsonderwijs te maken heeft. Je leert de basisprincipes van lesgeven. Hoe richt je een les in? Hoe leer je een beweging aan? Welke middelen en slimme trucjes kun je gebruiken om iedereen mee te krijgen? Hoe stimuleer je een kind dat niet sportief is? Op al deze vragen krijg je antwoord. En echt niet allemaal uit de boekjes. Vanaf de start van jouw opleiding loop je stage.
Samenwerken
Met je kersverse medestudenten voer je tijdens de introductiedag direct al een sportactiviteit uit. Dat doe je samen, net als veel andere activiteiten tijdens de opleiding. Want door samen te werken, leer je van elkaar. Je loopt jouw eerste stage bij een basisschool samen met drie andere studenten. En je komt erachter dat je lesgeven pas echt leert in de praktijk. Vanaf blok 1 geef je daarom ook individueel training bij een sportvereniging naar keuze. Gelukkig krijg je voordat je staat te bibberen voor een schoolklas eerst nog meer les over pedagogiek, psychologie, motorisch leren, anatomie, fysiologie, biomechanica en bewegingsdidactiek. Want een goede basiskennis is belangrijk, ook voor een sporttalent als jij.Lesrooster
Jaar 2
Kennis verdiepen
Het tweede jaar, de hoofdfase is begonnen. Net als het eerste jaar is de hoofdfase opgedeeld in vier blokken van 10 weken. Je hebt al veel geleerd over de uitvoerende kant van het vak gymleraar. En wat dacht je van organiseren en leidinggeven aan grotere groepen? Je gaat aan de slag met het organiseren van een groot sportevenement. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Om je kennis te verbreden volg je twee keuzevakken in een onderwerp waar je nog meer van wilt weten. Je ontwikkelt jezelf al tot een echte beweegprofessional.
Leer organiseren en leidinggeven
Ook ga je weer op stage, deze keer met z’n tweeën. Voor een klas staan, dat gaat je al veel gemakkelijker af. Je krijgt de verantwoordelijkheid voor de hele klas, een hele uitdaging. Het tweede jaar sluit je af met een groepsproject. Organiseer bijvoorbeeld de Haagse Schoolsportolympiade, een sponsorloop voor een goed doel of een compleet schoolkamp. En start je zomervakantie met een trots en voldaan gevoel: jij kunt nu goed organiseren en leidinggeven.Jaar 3
De complete docent
Het derde jaar. Nu wordt het serious business. In je stage profileer je jezelf steeds meer als een echte leraar. Je geeft les, maar bent ook op andere plekken in de school actief. De rest van de tijd leer je alle fijne kneepjes van het vak. Hoe richt je bijvoorbeeld een lokaal slim in? Hoe verdeel je de lessen over het hele schooljaar? Op welke manier kan je de kinderen het beste beoordelen? Je leert ook hoe je een visiestuk schrijft voor jouw toekomstige school en doet onderzoek op het gebied van sport en bewegen.Tijd voor actie
Naast alle theorie en het lesgeven, is er gelukkig genoeg tijd voor actie. Want je bent en blijft een sporter die niet achter een bureau wil zitten. Binnen de opdracht Teamplayers ben je samen met studenten van Sportkunde en MBO Sport en Bewegen actief in beweegprojecten buiten school. Voor een echte opdrachtgever, en midden in de samenleving! En … last but not least: de HADEMI. Dit evenement is een demonstratie van dans-, turn- en circusactiviteiten. Je bent een heel blok van 10 weken hard aan het voorbereiden en zet op het moment suprême een spectaculaire show neer.
Jaar 4
Minors volgen, afstuderen
Het vierde jaar mag je zelf indelen naar je eigen wensen en interesses. In dit vrijekeuzejaar kies je minors als sportpsychologie of sportcoaching en maak je keuzes over waar jij later wilt werken. In het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) of misschien wel het Speciaal Onderwijs. Of toch liever als bewegingsspecialist bij een gemeente? Het kan allemaal.
Bijna afgestudeerd
Tijdens je laatste stage geef je zo goed als zelfstandig les. En dat is de beste voorbereiding op je werk. Nog even … dan ben je een afgestudeerd docent bewegingsonderwijs en klaar om de gymzaal van jouw buurtschool of die grote, stedelijke scholengemeenschap binnen te stappen. Studeer af met een praktijkonderzoek en sluit jouw sportieve opleiding af met een dik verdiend diploma!Je docenten
Geerte van der Vliet
Zoals veel collega’s heb ik een ALO-achtergrond en ben ik ooit begonnen als student op de HALO. Daarnaast ben ik Gedragswetenschapper en ligt mijn expertise met name in problematisch gedrag. Ik ben nu onder andere actief binnen de vakken (praktijk-)zwemmen en theorievakken binnen het onderwerp Gedrag. Daarnaast mag ik studenten begeleiden die, om welke reden ook, vastlopen en een steuntje in de rug nodig hebben.
Jonas Leenhouts
Vanuit mijn achtergrond als vakleerkracht Lichamelijk Opvoeding (ALO Groningen) en Bewegingswetenschapper (VU Amsterdam) geef ik les op de HALO binnen een aantal theorie- en praktijkvakken. Bij het lesgeven is een goede onderbouwing essentieel. Daar ga ik jullie bij ondersteunen. Daarnaast ben ik actief binnen vakken als Bewegingsanalyse en Motorisch leren en geef ik praktijklessen gericht op het Primair Onderwijs.
Annemarie de Witte
Ik verdiep mij meer in de theoretische kant van sport en bewegen. Zo heb ik een gaaf promotieonderzoek gedaan naar de mobiliteit van rolstoelbasketballers. Dit was in samenwerking met het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Momenteel doe ik onderzoek naar beweegvaardigheid bij kleuters en het kijkgedrag van docenten LO. Ik coördineer en begeleid het afstudeertraject binnen de HALO. We zien elkaar dan!
Jora Wolfgram
Ivo van der Spek
Na 14 jaar met veel plezier gewerkt te hebben als gymdocent in het voortgezet onderwijs en een studie onderwijswetenschappen, vond ik dat iedereen zo’n mooi leven zou moeten kunnen leiden. Mijn functie als docent Spel op de HALO, geeft mij de kans om dat leven te kunnen laten zien tijdens de 14 balsporten waarin ik lesgeef. Door mijn vak geloof ik oprecht dat je geluk kunt kopen door een bal aan te schaffen! Het mooie van de HALO, is dat ik werk met fantastische docenten en studenten, waar ik dan tussendoor mag lopen. Hopelijk jij ook vanaf volgend schooljaar!
Studie in beeld
Minors
Je studie samenstellen
Een deel van je studie bestaat uit minors. Je selecteert ze zelf. Dit is je kans om je te verdiepen in wat je interesseert, of om je horizon te verbreden. Wil je meer leren over het begeleiden van leerlingen om bijvoorbeeld een goede mentor te kunnen worden? Volg dan de minor studieloopbaancoaching. Ben je vastbesloten om mensen met een fysieke of mentale beperking meer aan het bewegen te krijgen? Dan kan je kiezen voor de minor “Niemand Buitenspel”. Geloof je heilig in wilskracht om mensen tot bewegen te krijgen? Dan mag je de minor sportpsychologie niet missen. Je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding, zoals de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam of de Faculteit Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. En wat dacht je van het buitenland? Vlieg naar Brazilië, Suriname of de Verenigde Staten en ontdek dat sport universeel is.
Werkvormen
Stages
Bij de opleiding HALO staat stage lopen vooraan. Tijdens je hele studie ben je actief op vele scholen ontdek je dat werkervaring de beste leermeester is om een topdocent bewegingsonderwijs te worden.
Hoor- en werkcolleges
Tijdens de opleiding HALO zit je ook in de collegebanken. Je leert de theoretische principes achter het docentschap en het bewegen, en je leert een onderzoek opzetten en uitvoeren. Tijdens de werkcolleges ga je zelf aan de slag en leer je bijvoorbeeld een vakwerkplan schrijven.
Practica en projecten
Tijdens practica leer je hoe je een gymles moet voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt theorie over didactiek en brengt dit direct in de praktijk. In ons uitgebreide sportcomplex is er genoeg ruimte voor de totale bewegingspraktijk. Naast gymzalen en sportvelden is er ook een atletiekbaan, beachhal, zwembad en een turnhal. Tijdens de projecten bedenk je in een team van meerdere studenten bijvoorbeeld een wedstrijdprogramma, doorloopschema en een draaiboek voor een sportdag van een basisschool. Zorg dat alle kinderen een onvergetelijke dag beleven met creatieve activiteiten als een freerun parcours of archery attack.
Contact met de opleiding
Heb je vragen over toegangseisen, instromen of studeren bij de HALO? Hiervoor kun je terecht bij de Instroomcoördinator via het contactformulier. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.
Contact met een student
Eva Blom
Hii! Ik ben Eva. Ik ben 18 jaar en 2e jaars student op de HALO. Van kleins af aan hield ik al mega van sporten. Zelf heb ik 13 jaar lang geturnd en geef ik nu fanatiek training aan jong-talenten. Ik wist al vrij snel dat ik kinderen erg leuk vind en met name kinderen laten inzien hoe leuk sport en bewegen is. Dat is ook een groot deel van de HALO. Je wordt immers opgeleid tot gymdocent. Ik ben helemaal niet verbaasd als je veel vragen hebt over de opleiding ;)Dus stel je vragen gerust!
Stel je vraag aan EvaSacha van Hillo
Hallo! Ik ben Sacha, een 20-jarige student uit het tweede jaar van de opleiding. Voorgaand aan de HALO was ik een havo-leerling en ben bij de halo terecht gekomen doordat ik lesgeven en sporten erg leuk vind. Aan de HALO wordt er lesgegeven in zowel beweging en sport als in het lesgeven, je wordt immers ook opgeleid tot gymdocent. Ik kan me voorstellen dat je druk bezig bent met je studiekeuze en dat je nog vragen hebt, dus stuur me gerust een berichtje en dan leg ik alles verder uit.
Stel je vraag aan SachaEmma Blaauw
Hey! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de Halo! Mijn naam is Emma. Ik ben 20 jaar en zit in mijn 2e jaar. Voor de halo heb ik detailhandel niveau 4 op mbo gedaan. Na deze afgerond te hebben leek lesgeven mij ook heel leuk! Op de Halo werk je aan je lesgeefvaardigheid en je bewegingsvaardigheden. Heb je nog wat vragen over de overgang van mbo naar hbo of andere vragen over de Halo? Stel die dan gerust!
Stel je vraag aan EmmaJoëlle Demeijer
Hoi! Ik ben Joëlle. Ik ben derdejaars student aan de HALO. Het aanleren van nieuwe bewegingen aan kinderen geeft mij enorm veel energie en dit doe ik dan ook met veel plezier. De HALO is een hele leuke opleiding, waarbij je hard werkt aan je eigen bewegingsvaardigheden en aan je lesgeefkunde. Hierdoor kan je na 4 jaar op je eigen unieke manier voor de klas gaan staan.
Mocht je vragen hebben over de opleiding, kan je mij altijd een berichtje sturen! Succes met je keus & misschien tot op de HALO.
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding HALO heeft een uitgebreid studiebegeleidingstraject. Je voert regelmatig evaluatiegesprekken met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. De gesprekken gaan over je studievorderingen, plannen en wensen. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon, psycholoog of in het loopbaancentrum.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.