Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Werk je niet in de zorg, maar heeft de zorg je altijd al getrokken en wil jij nu de carrièreswitch maken? Of ben je mbo-verpleegkundige of heb je een bachelor Social Work en wil je jezelf verder ontwikkelen? Kies dan voor de flexibele verpleegkundeopleiding HBO-V deeltijd of duaal.

Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een leerwerkplek of een stageplek van minimaal 16 uur per week in een zorgstelling, met begeleiding van een hbo-v’er. Aan het begin van de opleiding plan je samen met je studiecoach de route die je gaat volgen. Ben je al MBO-verpleegkundige of heb je een bachelor Social Work dan kom je in aanmerking voor een verkort traject. En ook op basis van andere eerder behaalde diploma’s op minimaal hbo-niveau kan je in aanmerkingen komen voor vrijstellingen. De opleiding is flexibel, dat betekent dat je in de hoofdfase van de opleiding zelf de volgorde van de modules die je volgt kunt bepalen. Dat geeft je de mogelijkheid om je onderwijs te laten aansluiten aan waar op dat moment je grootste leerbehoefte ligt of waar je mee bezig bent op je stage-/werkplek. En als je al voorkennis hebt over een bepaald onderwerp kan je versneld toetsen maken, zonder dat je lessen hebt gevolgd. Dat doe je in overleg met je studiecoach en op basis van jouw kennis, achtergrond en ervaring. Onderwijs op maat dus met als mogelijke gevolg: een kortere studieduur. 

De opleiding kan zowel in de duale als deeltijd variant worden gevolgd. Het onderwijs is bij beiden varianten hetzelfde. Bij deeltijd heb je een stageplek, bij duaal heb je een leerarbeidsovereenkomst, waarbij je in dienst bent bij de instelling. Dit onderscheid is belangrijk voor je inschrijving bij Studielink. Het bepaalt ook of de zorginstelling subsidie kan krijgen. In beide gevallen dien je zelf een werk- of stageplek te zoeken. Kies je voor deeltijd omdat je bijvoorbeeld je huidige baan (voorlopig) nog wilt aanhouden of omdat je nog niet aan een leerarbeidsovereenkomst kunt komen bij een instelling, dan is het ook nog mogelijk om gedurende je opleiding te wisselen. 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig? 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Heb je een HBO-bachelor Social Work of een mbo-V-diploma met BIG-registratie? Dan kom je in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding in 2,5 jaar volgen. Je vraagt deze vrijstellingen zelf aan. Let op: als je een werkplek hebt met een leerarbeidsovereenkomst, schrijf je dan in als duale student.

Heb je een ander mbo-diploma? Reken dan op een studieduur van 4 jaar. Heb je een ander hbo- of wo-diploma? Dan kan je wellicht sommige toetsen uit het studieprogramma versneld maken, waardoor je je studieduur kunt verkorten. Aan het begin van de opleiding kijken we samen naar de mogelijkheden.

Daarnaast regel je voor aanvang van de opleiding een stageplaats of leerwerkplek van minimaal 16 uur per week in een zorginstelling. Hierbij moet je begeleiding krijgen van een hbo-v’er.

Instroomadvies

De mbo-opleiding die het beste aansluit is mbo-verpleegkunde (niveau 4). Als je deze opleiding hebt afgerond en je BIG-registratie hebt ontvangen, kun je de route van 2,5 jaar volgen. Dat is niet mogelijk met een andere mbo-vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij alles over toelating en "Vrijstellingen"

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk bij "Overige situaties" welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Vrijstellingen

Heb je het diploma A, B of Z of Verpleegkunde op mbo-niveau 4? En ben je BIG-geregistreerd of heb je een hbo Social Work-diploma (vanaf 2009)? Dan kom je in aanmerking voor standaard vrijstellingen en kun je de opleiding in 2,5 jaar volgen. Je vraagt deze vrijstellingen zelf aan. Heb je een andere mbo-opleiding gedaan? Reken dan op een studieduur van 4 jaar. Heb je een andere hbo- of wo-opleiding gedaan, dan kun je het programma mogelijk sneller doorlopen dankzij vrijstellingen of door toetsen eerder te doen.

Vrijstellingen vraag je aan bij de start van de opleiding. Je komt in aanmerking voor de standaard vrijstellingen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Voor MBO-V 

  • Een BIG-registratie
  • Een van de hieronder genoemde mbo-diploma's Verpleegkunde niveau 4 of een inservice A/B/Z-diploma: 

- MBO (Crebo: 10426) MBO Verpleging
- MBO (Crebo: 92600) MBO-VERPLEEGKUNDIGE
- MBO (Crebo: 93510) MBO-Verpleegkundige
- MBO (Crebo: 95520) MBO-VERPLEEGKUNDIGE 95520
- MBO (Crebo: 71502) Verpleegkundige
- OG-ZV Ziekenverpleging A, B, Z OUD
- OG-ZV-ABZ Ziekenverpleging A, B, Z

Voor Social Work:

  • Recent diploma Social Work of SPH (vanaf 2009) 
Eisen en advies bij vinden stage- of werkplek

Eisen en advies bij vinden een werkplek

  • Je moet minimaal 16 uur per week werken. Houd daarbij ook rekening met de studiebelasting buiten de onderwijsdag om.
  • Je wordt begeleid door een hbo-v’er.

De zorg die je verleent, moet voldoende complex zijn. Je moet de patiënt of cliënt in verschillende fases van het proces kunnen volgen. Je ontvangt een werkplekscan nadat je je hebt ingeschreven via Studielink. Let op: de werkplekscan versturen we in het voorjaar.

Tijdens de hele opleiding moet je minimaal 16 uur per week werken. Zij-instromers starten vaak als deeltijder. Hun stagecontract wordt vaak – naarmate zij zich verder ontwikkelen - door de instelling omgezet in een arbeidscontract. Dan studeer je dus duaal en moet de inschrijving bij de hogeschool worden omgezet van deeltijd naar duaal.

Bij de flexibele deeltijdopleiding zorg je zelf voor een werkplek. Deze instelling hoeft geen samenwerkingscontract te hebben met De Haagse Hogeschool. Je kunt zelf contact opnemen met thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen, GGZ-instellingen en VGZ-instellingen. Vermeld in je sollicitatiebrief duidelijk dat het gaat om de flexibele deeltijd/duaal-opleiding van De Haagse Hogeschool en dat begeleiding door een hbo-v’er een eis is.

Zij-instromers komen meestal niet in aanmerking voor een plek in het ziekenhuis, omdat zij het eerste jaar nog te weinig ervaring hebben. Heb je je propedeuse behaald, dan kun je ook op een duaal plek solliciteren binnen het ziekenhuis.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+-toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. 

Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Heb je vragen over toelating met andere diploma's? Mail dan naar Centrale Studenten Inschrijving (CSI) via CSI@hhs.nl.

Overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar de HBO-V-opleiding aan De Haagse? Dat kan. Stuur dan een mailtje naar flex-hbov@hhs.nl voor advies. Uiteindelijk doet de examencommissie van de HBO-V-opleiding uitspraak over je toelating. Als je een jaar volledig hebt afgerond, is het mogelijk het opvolgende jaar in te stromen. Bekijk het opleidingsexamenreglement (OER) van HBO-V voor meer informatie.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Studie in cijfers

20

uur per week studielast

16

uur per week stage

1

dag per week les

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Het programma

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Wijkverpleegkundige

  • Verpleegkundige in een ziekenhuis

  • Verpleegkundige in een psychiatrische instelling

  • Verpleegkundige in de gehandicaptenzorg

  • Verpleegkundige in de ouderenzorg

  • Coördinerend of senior verpleegkundige

  • Verpleegkundige niveau 6

Dit word je niet

  • Arts

  • Medisch specialist

  • Operatie-assistent

Doorstuderen

Verpleegkunde kun je ook op wetenschappelijk niveau beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan een master verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht. Wil je liever je leiderschapskwaliteiten benutten en ontplooien? Kies dan voor een opleiding Management in de zorg of een algemene managementopleiding. Of laat je binnen een zorgorganisatie opleiden. Je wordt dan afdelingshoofd, unitcoördinator of teamleider en bent eindverantwoordelijk voor de zorg van meerdere cliënten. Als je meer medische handelingen wilt uitvoeren en nauw contact wil hebben met de patiënt, kun je de hbo-masteropleiding Advanced Nurse Practitioner  of de hbo master Physician Assistant volgen, waar je tegelijkertijd leert en werkt. Spreekt een specifieke zorgbehoefte je aan? Zoek dan de verdieping op en laat je opleiden tot bijvoorbeeld intensive care- of sociaalpsychiatrisch verpleegkundige.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen deeltijd en duaal studeren?  

De flexibele deeltijd/duaal opleiding is één en dezelfde opleiding. Bij deeltijd loop je stage en heb je een stagecontract, bij duaal studeren ben je medewerker op de werkplek en heb je een arbeidscontract met je instelling.  Zij-instromers zonder zorgachtergrond zullen veelal eerst op een stageplek starten omdat zij nog ervaring op moeten doen (deeltijd). Dit verschil is ook belangrijk voor je inschrijving bij de Haase hogeschool (via Studielink)!   

2. Wat zijn de kosten voor de opleiding?  

Er wordt onderscheid gemaakt tussen instellingsgeld en het wettelijk collegegeld. Welke voor jou van toepassing is, is onder andere afhankelijk van je vooropleiding. De verschillen en welke variant voor jou van toepassing is, is te bekijken via de collegegeldmeter op de website van de HHs. Mocht je daar nog vragen over hebben, kan je contact opnemen met de Centrale Student Inschrijving van de hogeschool, csi@hhs.nl vermeld daarbij duidelijk wat je vooropleidingen zijn.

3. Wat is de vaste schooldag in het volgende studiejaar?  
De vaste schooldag voor het studiejaar 2023-2024 wordt zal donderdag zijn voor propedeusestudenten (het hele eerste jaar). Houdt rekening met 1 studiedag per week voor onderwijsactiviteit (zowel online als op locatie, waarbij de hele dag kan ingeroosterd worden. In de hoofdfase kunnen de leeruitkomsten op een andere dag gepland worden (maandag, woensdag en donderdag).

4. Is er een februari-instroom? 
Sinds februari 2023 hebben we ook een februari-instroom voor de flexibele deeltijd/duaal opleiding.

5. Voor de deeltijdopleiding moet ik zelf een stageplek zoeken. Hoe kom ik aan adressen waar ik kan solliciteren?  
Bij de flexibele deeltijd/duaal opleiding moet de student inderdaad zelf voor een stageplek of werkplek zorgen, dit verloopt niet via de opleiding. Het is bij de flexible deeltijd- en duaalopleiding niet nodig dat de zorginstelling een samenwerkingscontract heeft met de Haagse Hogeschool. Sommige instellingen laten het de hogeschool weten of er stageplekken beschikbaar zijn voor zij-instromers. Dat maken wij bekend op de website.  

De student kan zelf thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen, ziekenhuizen en instellingen in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), VGZ (Verstandelijk Gehandicaptenzorg) aanschrijven. Vermeld in je sollicitatiebrief nadrukkelijk dat het om de flexibele deeltijd/duaal opleiding gaat van de Haagse hogeschool, je daarom zelf een plek moet zoeken en dat begeleiding van een hbo-v’er een eis is.

Zij-instromers komen meestal niet in aanmerking voor een plek in het ziekenhuis omdat zij het eerste jaar nog te weinig ervaring hebben. Gedurende de opleiding, nadat de propedeuse is behaald, kan de student ook op een duaalplek solliciteren binnen het ziekenhuis. Ook andere instellingen zijn dan bereid een duaalplek aan te bieden.   

6. Aan welke eisen moet mijn stage- of werkplek voldoen?  

  • Minimaal 16 uur per week werk- of stage. Houdt ook rekening met studiebelasting buiten de onderwijsdag om.
  • Begeleiding door hbo-v’er
  • Zorg moet voldoende complex zijn, dit houdt in dat je de patiënt of cliënt op verschillende fases in het proces moet kunnen volgen.  Je ontvangt een werkplekscan nadat je je ingeschreven hebt via studielink.

7. Hoe lang moet ik stage lopen of werken? 
Gedurende de hele opleiding loop je minimaal 16 uur stage (deeltijd) of werk je minimaal 16 uur per week (duaal). Voor zij-instromers geldt dat zij vaak starten als deeltijder en dat hun stagecontract naarmate zij zich verder ontwikkelen, door de instelling omgezet wordt in een arbeidscontract. Dan gaan ze dus duaal studeren en moet de inschrijving bij de hogeschool worden omgezet van deeltijd naar duaal.   

8. Wanneer moet ik mij inschrijven? 
De inschrijftermijn voor de september-instroom is 15 augustus, voor de februari-instroom 15 januari. Om je inschrijving compleet te maken, dien je een tripartiteovereenkomst in te leveren via Osiris, daarmee maak je kenbaar wat je leerwerkplek (stage of werkplek) is. Deze plek heb je nodig om te kunnen starten met de opleiding. Let op: heb je een stageplek schrijf je voor deeltijd in, heb je een werkplek schrijf je dan voor duaal in.

9. Hoe gaat de verdere procedure nadat ik mij heb ingeschreven? 
Nadat je inschrijving via Studielink ontvangen is, ontvang je informatie van de opleiding waarin je uitgenodigd wordt voor een intake-gesprek op de opleiding. De laatste mogelijkheid voor een intakegesprek zal eind juni zijn voor de september-instroom en begin januari voor de februari-instroom..
Voor aanvang van de opleiding moet er een tripartiteovereenkomt getekend zijn tussen jou (student), de werk- of stageplek en de opleiding. De tripartiteovereenkomst moet compleet aangeleverd zijn voor aanvang van de opleiding via Osiris.

10. Wanneer start het onderwijs?
September-instroom: Op donderdag 31 augustus 2023 is er een introductiedag, hier maak je kennis met je studiecoach, klasgenoten en de systemen van de Haagse Hogeschool. De week daarna (de eerste week van september) start het inhoudelijke onderwijs.

De februari-instroom: start in op donderdag 1 februari 2024.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Opleiding tot Verpleegkundige
Naam internationaal: Nursing
Opleidingscode (Isat): 34560
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.