HBO-V - Duaal

Ben je mbo-verpleegkundige of heb je een bachelor Social Work en wil je jezelf verder ontwikkelen? Of werk je niet in de zorg, maar ben je toe aan een carrièreswitch? Kies dan voor de flexibele bacheloropleiding HBO-V Duaal. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een leerwerkplek van minimaal 16 uur per week in een zorgstelling, met begeleiding van een hbo-v’er.

Aan het begin van de opleiding plan je samen met je studiecoach de route die je gaat volgen. Op basis van je eerder behaalde diploma’s kun je vrijstellingen krijgen. Nieuw is de flexibiliteit van het onderwijsprogramma. Daardoor kun je versneld toetsen maken, zonder dat je lessen hebt gevolgd. Dat doe je in overleg met de opleiding en op basis van jouw kennis, achtergrond en ervaring. Onderwijs op maat dus, met als mogelijk resultaat: een kortere studieduur.

Je kunt ook voor HBO-V Deeltijd kiezen. Bijvoorbeeld als je je vaste baan (voorlopig) nog niet wilt opgeven. Of als je moeilijk aan een leerarbeidsovereenkomst kunt komen bij een instelling. Let op! Bij deeltijd heb je een stageplek. Bij duaal heb je een leerarbeidsovereenkomst, waarbij je in dienst bent bij de instelling. Dit onderscheid is belangrijk voor je inschrijving bij Studielink. Het bepaalt ook of de zorginstelling subsidie kan krijgen.

Kom kijken of het klikt

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom kijken of het klikt tussen ons! 

 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
 • Volg ons op Instagram en Facebook
  Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei. 

Toelatingseisen

HBO-V Duaal, 2021-2022

Je werkt minimaal 16 uur per week in een zorginstelling met begeleiding van een hbo-v’er. Verder heb je een leerarbeidsovereenkomst; je bent dus in dienst bij de instelling.

Heb je het diploma A, B of Z of Verpleegkunde op mbo-niveau 4? En ben je BIG-geregistreerd of heb je een Social Work-diploma (vanaf 2009)? Dan kom je in aanmerking voor standaard vrijstellingen en kun je de opleiding in 2,5 jaar volgen. Je vraagt deze vrijstellingen zelf aan. Heb je een andere mbo-opleiding gedaan? Reken dan op een studieduur van 4 jaar. Heb je een andere hbo- of wo-opleiding gedaan, dan kun je het programma mogelijk sneller doorlopen dankzij vrijstellingen of door toetsen eerder te doen.

Vrijstellingen vraag je aan bij de start van de opleiding. Je komt in aanmerking voor de standaard vrijstellingen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Voor MBO-V

 • Een BIG-registratie
 • Een van de hieronder genoemde mbo-diploma's Verpleegkunde niveau 4 of een inservice A/B/Z-diploma:
  • MBO (Crebo: 10426) MBO Verpleging
  • MBO (Crebo: 92600) MBO-VERPLEEGKUNDIGE
  • MBO (Crebo: 93510) MBO-Verpleegkundige
  • MBO (Crebo: 95520) MBO-VERPLEEGKUNDIGE 95520
  • MBO (Crebo: 71502) Verpleegkundige
  • OG-ZV Ziekenverpleging A, B, Z OUD
  • OG-ZV-ABZ Ziekenverpleging A, B, Z

Voor Social Work:

 • Recent diploma Social Work of SPH (vanaf 2009) 
HAVO
C&M
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

De mbo-opleiding die het beste aansluit is mbo-verpleegkunde (niveau 4). Als je deze opleiding hebt afgerond en je BIG-registratie hebt ontvangen, kun je de route van 2,5 jaar volgen. Dat is niet mogelijk met een andere mbo-vooropleiding.

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. 
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar de HBO-V-opleiding aan De Haagse? Stuur dan een verzoek naar de doorstroomcoördinator Wendy van den Berge via w.vandeberge@hhs.nl. Uiteindelijk doet de examencommissie van de HBO-V-opleiding uitspraak over je toelating. Als je een jaar volledig hebt afgerond, is het mogelijk het opvolgende jaar in te stromen. Bekijk het opleidingsexamenreglement (OER) van HBO-V voor meer informatie.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Eisen en advies bij vinden stage- of werkplek

 • Je moet minimaal 16 uur per week werken of stage lopen. Houd daarbij ook rekening met de studiebelasting buiten de onderwijsdag om.
 • Je wordt begeleid door een hbo-v’er.

De zorg die je verleent, moet voldoende complex zijn. Je moet de patiënt of cliënt in verschillende fases van het proces kunnen volgen. Je ontvangt een werkplekscan nadat je je hebt ingeschreven via Studielink. Let op: de werkplekscan versturen we in het voorjaar.
Tijdens de hele opleiding moet je minimaal 16 uur per week werken of stage lopen. Zij-instromers starten vaak als deeltijder. Hun stagecontract wordt – naarmate zij zich verder ontwikkelen - door de instelling omgezet in een arbeidscontract. Dan studeer je dus duaal en moet de inschrijving bij de hogeschool worden omgezet van deeltijd naar duaal.

Bij de flexibele deeltijdopleiding zorg je zelf voor een stageplek of werkplek. Deze instelling hoeft geen samenwerkingscontract te hebben met De Haagse Hogeschool. Sommige instellingen laten het ons weten als zij stageplekken hebben voor zij-instromers. Die zetten wij dan op onze website. Je kunt zelf contact opnemen met thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen, GGZ-instellingen en VGZ-instellingen. Vermeld in je sollicitatiebrief duidelijk dat het gaat om de flexibele deeltijd/duaal-opleiding van De Haagse Hogeschool en dat begeleiding door een hbo-v’er een eis is. Zij-instromers komen meestal niet in aanmerking voor een plek in het ziekenhuis, omdat zij het eerste jaar nog te weinig ervaring hebben. Heb je je propedeuse behaald, dan kun je ook op een duaalplek solliciteren binnen het ziekenhuis. Ook andere instellingen zijn dan bereid om je een duaalplek aan te bieden.

Student voor een dag

Voel je al even student

6 februari 2021

Online Open Dag

We hadden je graag verwelkomd op de Open Dag van onze vestigingen Den Haag, Delft, Zoetermeer en Sportcampus Zuiderpark. Helaas is dat vanwege de maatregelen door het coronavirus niet mogelijk. Om jou toch zo goed mogelijk te helpen een weloverwogen studiekeuze te maken, bieden we daarom onze Open Dag in online vorm aan. Als jij niet naar De Haagse Hogeschool kan komen, dan komt De Haagse naar jou!

Bekijk de webinar van de vorige Open Dag.

Online meelopen

Op dit moment biedt deze opleiding geen Online Meelopen aan. Vanaf maandag 4 januari is het mogelijk om je hier aan te melden voor het Online Meelopen bij deze opleiding.

Nieuws en Evenementen

Evenementen


 1. 6 februari 2021
  Bezoek onze online Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Geïnteresseerd in
HBO-V - Duaal?

Meld je aan