Huidtherapie - Deeltijd

Ben jij werkzaam in de schoonheidsverzorging of de (para)medische zorg? Of ben je al in het bezit van een bachelordiploma én heb je een passie voor huidzorg? Kies dan voor de deeltijdopleiding Huidtherapie en volg een leerroute die bij jouw situatie en ervaring past.
Tijdens de opleiding verdiep je je in praktijkgericht onderzoek, leer je alles over behandelingen en krijg je communicatievaardigheden onder de knie. Kortom je verdiept je kennis en vergroot je ervaring met een studieprogramma op maat in de wereld van pigment- en haarafwijkingen, (preventie van) huidtumoren, acne, littekens, wonden, eczeem en oedeem.
Samen met je studiecoach bepaal je op welke manier jij het programma volgt en of er leeruitkomsten zijn die jij al beheerst. In dat geval mag je toetsen doen zonder de daarbij behorende onderwijsactiviteiten te volgen. Dit biedt mogelijkheden voor versnelling. Bij het opstellen van jouw studieprogramma houden we dus rekening met je (werk)ervaring en met je werk- en je thuissituatie. In jaar 1, het propedeusejaar, moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten halen.

Opbouw van Huidtherapie - Deeltijd

Contacttijd

Als deeltijdstudent zal je iedere maandag (gemiddeld zo’n 8 uur) les hebben op de Haagse Hogeschool. Je volgt dan werkcolleges en vaardigheidslessen, je werkt in groepen aan een opdracht en kan een gesprek hebben met je studieloopbaanbegeleider. Op de overige dagen van de week ga je online of zelfstandig thuis of op je werkplek met opdrachten aan de slag.

Individuele vrijheid

De opleiding is opgebouwd rond leeruitkomsten: kennis en vaardigheden die je moet beheersen om een bepaalde module af te kunnen ronden. Die leeruitkomsten worden getoetst. Hoe je je op die toets voorbereidt, bepaal je zelf. Je kunt lessen volgen, maar dat hoeft niet. Je kunt de opgegeven boeken, artikelen en digitale bronnen lezen, maar je mag ook andere informatie gebruiken. Jij kiest je eigen leerweg.

Je eigen tempo

Je kunt het programma daarnaast ook in je eigen tempo doorlopen. Het standaardprogramma is 4 jaar, maar je kunt de opleiding ook sneller of juist minder snel afronden. Dat is afhankelijk van je voorkennis en je eigen keuzes. Je kunt bijvoorbeeld direct leeruitkomsten aantonen als je bepaalde leeruitkomsten al beheerst. Bij je planning krijg je ondersteuning van een studieloopbaanbegeleider. Hiermee spreek je af hoe je je studie wilt doorlopen. In de propedeuse geldt dat de flexibiliteit vooral zit in de keuze voor een volgorde van de modules, maar niet in tijd in het eerste jaar moet je wel 50 van de 60 studiepunten halen om verder te gaan met de opleiding.

Flexibele toetsing

Als je de benodigde kennis en ervaring in huis hebt, kun je de toets maken, ook als je geen lessen hebt gevolgd. Zo ben je in deze nieuwe opzet niet gebonden aan een vaste jaarindeling, maar is je studieprogramma flexibel en op maat samen te stellen. Je levert je beroepsproduct in wanneer jij vindt dat je de leeruitkomst hebt behaald. Elke toets kun je tweemaal per jaar doen.
Studielast (indicatie)

20

uur per week

Jaar 1

Basiskennis en vaardigheden in de huidzorg

Tijdens de propedeuse van de (para)medische deeltijdopleiding Huidtherapie maak je samen met je studieloopbaancoach een plan. Door je werkervaring heb je waarschijnlijk al technische huidtherapeutische vaardigheden in de vingers en beschik je misschien wel over basiskennis uit een eerdere hbo-opleiding. Voor die competenties kan je met bewijsstukken een vrijstelling aanvragen. Of je maakt een toets om aan te tonen dat je die kennis of vaardigheden al beheerst. Daarna kun je versneld verder met modules die je nog niet op hbo-niveau hebt gevolgd. En ben je dus misschien wel sneller klaar dan binnen 4 jaar!

In de verschillende modules ga je aan de slag met vakken als Evidence Based Practice handelen, Communiceren, Wetenschap beoefenen, Maatschappelijk handelen en Professioneel handelen in de beroepscontext. Daarin leer je over patiënten met pigment, acne, haarafwijkingen en tumoren. Hoe maak je de juiste keuze voor lasertherapie? En hoe zorg je ervoor dat je zeker weet dat je een patiënt kunt behandelen voor acne, littekens of pigmentvlekken zonder dat je ernstige onderliggende aandoeningen over het hoofd ziet? Hoe stel je jezelf op als gesprekspartner voor artsen als je patiënt-casussen moet overleggen? En hoe maak je duidelijk aan zorgverzekeraars dat een bepaalde behandeling vergoed moet worden omdat het de kwaliteit van leven van een huidpatiënt aanzienlijk verbetert?

Als je sommige technische huidtherapeutische vaardigheden nog niet (geheel) op hbo-niveau onder de knie hebt, dan neem je die op in je leerplan. Denk aan de behandeling van acne, ontharen, pigment en het screenen van huidtumoren. In onze skills labs kun je hiermee oefenen. Beheers je die vaardigheden al? Dan kun je kiezen uit modules van de hoofdfase: licht & laser, oedeem I en oedeem II.

Jaar 2 - Hoofdfase

Verder bouwen aan je competenties op eindniveau

In de hoofdfase ga je aan de slag met complexere thema’s waarmee je als toekomstig huidtherapeut te maken krijgt. Oedeem bijvoorbeeld, of littekens, vaatproblemen, wondgenezing en licht- en lasertherapie bij verschillende huidaandoeningen. Onderzoek welke behandeling het meest effectief is bij schimmelnagels, of hoe je wondbehandeling in Nepal optimaliseert. Ook werk je aan je professionele skills: communicatie, wetenschap beoefenen, maatschappelijk handelen en professioneel handelen. Je voert complexere opdrachten uit, deels op de hogeschool en deels op jouw werkplek.

Als huidtherapeut aan De Haagse leer je hoe je je onderscheidt als innovatieve en ondernemende professional. Hoe vertel je een patiënt dat ze een chronische aandoening heeft? Hoe zorg je ervoor dat je bij doorverwijzers in beeld bent als professionele zorgverlener? En op welke manier wordt acne door verzekeraars vergoed? Je ontwikkelt je in een internationale en interculturele omgeving en bouwt aan je eigen netwerk: is het handig om je straks aan te sluiten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten? En hoe werk je samen met diëtisten, fysiotherapeuten, dermatologen of een plastisch chirurg? Ook leer je hoe je verantwoord nieuwe technologie toepast. Om zo de kwaliteit van leven van huidpatiënten aanzienlijk te verbeteren.

Specialiseren

Tijdens de hoofdfase heb je voor 30 studiepunten vrije keuzeruimte. Die kun je invullen met een minor: een technisch keuzevak bijvoorbeeld, waarin je de nieuwste laserbehandeltechniek onderzoekt. Of je gaat juist voor een breder vak waarin je leert over de nazorg van oncologiepatiënten. Ook een optie: ga naar het buitenland voor een internationale stage. Zo zie je hoe professionals in andere landen patiënten met huidaandoeningen behandelen.

Daarnaast volg je 5 verschillende differentiatiemodules, waarmee je je specialiseert. De cosmetische kant op, waarbij je je bijvoorbeeld richt op haarafwijkingen. Of de medische kant van huidtherapie, waarbij je je verder verdiept in oedeem. Ben je een ondernemend type? Kies dan voor een module in de richting van creatief ondernemerschap en bedenk een nieuw product: lingerie voor oedeempatiënten. Je kiest niet alleen welke modules je interessant vindt, maar bepaalt ook mee over de vorm waarin je die vakken volgt: sommige onderdelen kun je op je werkplek doen. Ook kun je werken en stage lopen misschien wel combineren! In de praktijk ontwikkel je je verder in alle competentiegebieden van een huidtherapeut. Ook sta je stil bij jouw eigen ontwikkeling en carrièremogelijkheden. Je denkt na over wat voor soort huidtherapeut jij wilt zijn en welke richting goed bij je past.Afstuderen

Je rondt de deeltijdopleiding Huidtherapie af met een uitgebreide stage en afstudeeropdracht. Je onderzoekt een thema, probleem of vraagstuk van jouw keuze. Misschien komt een onderwerp veel naar voren tijdens je stage, of ben je geboeid door een specifiek huidtherapeutisch thema.

Denk aan onderzoek naar stoornissen die voorkomen in haren, nagels of talg, in lymfe- of bloedvaten, of onderzoek pigmentstoornissen. Verdiep je in vraagstukken over chronische jeuk en pijn, vetweefsel, bindweefsel en het huid-immuunsysteem, zoals eczeem. Of onderzoek huidstoornissen als gevolg van (behandelingen van) trauma, zoals bestralingsschade, brandwonden, of littekens.

Tijdens bijeenkomsten op De Haagse Hogeschool bespreek je met je medestudenten en docenten hoe je stage en afstudeeropdracht verlopen. De opleiding eindigt met een meesterproef, waarin jij je beoordelaars overtuigt van je kwaliteiten als huidtherapeut.

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. En bijna alles kan. Een verdiepende minor volgen waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Denk aan de minor Technologie van de huidzorg, waarmee je je verdiept in de technische kant van behandeltechnieken die je als huidtherapeut gebruikt. Of de minor Kwaliteit van leven van de huidpatiënt. Of juist een verbredende minor om een kijkje te nemen in een ander vakgebied. Denk aan Oncologie & nazorg of Smart technology and the future of healthcare. Een heel andere minor volgen mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld Sociology and psychology of food, fitness and health. Huidtherapeuten zijn veelzijdig, en je keuze uit minors is dat ook.

Werkvormen

Flexibele leeractiviteiten

Als deeltijdstudent werk je zelfstandig aan het behalen van leeruitkomsten. Dit doe je aan de hand van beroepsproducten. Om voldoende kennis op te doen kun je kennisclips bekijken en literatuur bestuderen op het tijdstip dat het jou uitkomt. Je vindt ze op onze digitale leeromgeving. Denk aan leermateriaal over medische theorie: fysiologie, pathologie en dermatologie en over de psychologie van het ziek-zijn, over de multiculturele samenleving en over de techniek van lasers.
Je werkt aan leeruitkomsten door het maken van opdrachten. Die kun je vaak goed combineren met je werk, omdat je de opdrachten kunt aanpassen aan jouw werksituatie. Stel: je moet een video inleveren van een gesprek waarmee je communicatieve vaardigheden aantoont. Film dan een gesprek dat je voert op je werk en gebruik die voor de opdracht. Ook voor de stages kijken we wat er mogelijk is in jouw werksituatie. In de skills labs op de hogeschool is altijd ruimte om extra te oefenen met communicatieve en technische vaardigheden.

Op de maandag ben je op de Haagse Hogeschool. Dan begeleiden de docenten en  je studieloopbaancoach je bij opdrachten en kun je advies vragen aan experts. Ook werk je op die dagen met andere deeltijdstudenten samen aan groepsopdrachten. Tijdens vaardigheidslessen pas je behandeltechnieken toe op medestudenten. Zelf ben je dan ook patiënt, zodat je weet hoe dat voelt. Verder kun je op je vaste dag gesprekken voeren met je studieloopbaancoach, over je leerplan bijvoorbeeld. Op andere dagen van de week volg je onlineonderwijs en werk je zelfstandig aan je opdrachten.

Als toekomstige huidtherapeut leer je bovendien kritisch na te denken en klinisch te beredeneren: waarom en hoe heeft een aandoening zich ontwikkeld? En waarom past de ene behandeling daar beter bij dan de andere? En waarom is het effect van een behandeling net even anders dan de vorige keer? Zo kun je de patiënt met een huidaandoening optimaal behandelen en verbeter je zijn of haar kwaliteit van leven. Bovendien draag je met praktijkgericht onderzoek (wellicht op je eigen werkplek) bij aan de onderbouwing van de keuze voor bepaalde behandelingen.

Contact met de opleiding

Wil je meer weten over toelatingseisen of het programma van de deeltijdopleiding Huidtherapie? Neem contact op met de deeltijdcoördinator Natasha Labohm, via Huidtherapie-DT@hhs.nl

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Samen met jouw studieloopbaancoach maak je een leerplan. Ieder jaar bekijken jullie samen welke leeruitkomsten je al kunt aantonen en wat voor soort huidtherapeut je wilt worden. Op basis daarvan stel je een onderwijsprogramma op maat samen en bekijk je of je opdrachten op je eigen werkplek kunt uitvoeren.
We verwachten wel een grote mate van zelfstandigheid bij het volgen van deze deeltijdopleiding. Discipline, gestructureerd en planmatig werken, zijn kwaliteiten die jij al in huis hebt. Dan ben je uitermate geschikt voor deze deeltijdopleiding.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Huidtherapie - Deeltijd?

Meld je aan