Huidtherapie - Voltijd
Als toekomstige huidtherapeut leer je alles over de (afwijkingen van) de huid en het lichaam. Hoe kun je een huidaandoening het beste behandelen? Medische kennis pas je toe in de praktijk en je leert hoe je moet omgaan met schaamte of verdriet van je patiënten. Daarnaast leer je hoe je de kwaliteit van leven van patiënten kunt verbeteren. Je doet onderzoek en leert samen te werken met medestudenten of studenten van een andere (internationale) studie. Verder oefen je vaardigheden en behandeltechnieken in onze skills labs. En je loopt stages, leert praktijkonderzoek te doen en kiest een minor.
Opbouw van Huidtherapie - Voltijd
Project
8uur per week
Zelfstudie
20uur per week
Hoorcollege
12uur per week
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan je basiskennis
Tijdens het eerste jaar van de (para)medische opleiding Huidtherapie verdiep je je in de thema’s pigment, acne, haarafwijkingen en tumoren. Hoe pas je dieptereiniging of lasertherapie toe? En hoe behandel je acne, littekens, of pigmentvlekken? Binnen de thema’s ontwikkel je kennis van medische theorie, anatomie en sociale wetenschappen.
Ook ligt de nadruk op de praktische kant van huidtherapie. Tijdens practica train je vaardigheden die je later als huidtherapeut nodig hebt. Je oefent behandelingen, massages en grepen op elkaar. Zo ontdek je hoe patiënten zich voelen. Basisvaardigheden als presenteren, communiceren en onderzoek doen, train je vanaf jaar 1. Je werkt samen met medestudenten in grote projecten waarin je alles toepast wat je hebt geleerd.
In de blokken staan de thema’s centraal. Alle lessen sluiten daarbij aan: tijdens de hoorcolleges leer je bijvoorbeeld meer over psychologie, medische theorie of de organisatie van de gezondheidszorg. Tijdens werkcolleges voer je bijpassende opdrachten uit en bij de vaardigheidslessen werk je aan vaardigheden als het behandelen van een patiënt met acne of het uitvoeren van onderzoek.
Lesrooster
Jaar 2
Verder bouwen aan je basiskennis
In het tweede jaar behandelen we complexere thema’s waarmee je als toekomstig huidtherapeut te maken krijgt. Tijdens het eerste halfjaar verdiep je je in oedeem (een vochtophoping in de huid). Ook leer je over littekens, vaatproblemen en wondgenezing. En je leert omgaan met de (soms heftige) emoties die een rol kunnen spelen bij oedeempatiënten.
In de tweede helft van jaar 2 verdiep je je in de toepassing van licht- en lasertherapie bij verschillende huidaandoeningen. Daarnaast vindt een assessment plaats waarbij alle kennis en vaardigheden die je hebt geleerd in de basisperiode nogmaals aan bod komen. Tijdens deze periode start je ook met de voorbereiding op het derde studiejaar waarin je stage gaat lopen en keuzevakken gaat kiezen.
Als huidtherapeut aan De Haagse leer je meer: je leert je te onderscheiden als innovatieve en ondernemende professional, te werken in een internationale en interculturele omgeving, je eigen netwerken te ontwikkelen en verantwoord nieuwe technologie toe te passen waarmee je de kwaliteit van leven van huidpatiënten aanzienlijk verbetert. Met huidtherapie kun je alle kanten op. Er liggen volop kansen als je straks aan de slag gaat!
Jaar 3
Internationaal en specialiseren
In jaar 3 geef je verder invulling aan jouw studietraject. Het eerste halfjaar start je met een minor (vrije keuzeruimte) die je zelf kiest. Denk aan de minor Technologie van de huidzorg, waarmee je je verdiept in de technische kant van behandeltechnieken die je als huidtherapeut gebruikt. Je kunt ook een periode in het buitenland doorbrengen waar je een internationale stage loopt bij een professional die patiënten met huidaandoeningen behandelt.
In het tweede halfjaar bepaal jij zelf de volgorde en inhoud van het onderwijs. Je volgt vijf verschillende keuzevakken en een keuzestage van 15 werkdagen. Daarnaast maak je kennis met de huidtherapeutische praktijk tijdens een stage van 20 werkdagen. Je ontwikkelt je verder in alle competentiegebieden van een huidtherapeut en staat stil bij jouw eigen ontwikkeling en carrièremogelijkheden. Je denkt na over wat voor soort huidtherapeut jij wilt zijn en welke richting goed bij je past.
Jaar 4
Afstuderen
In het laatste jaar heb je veel keuzeruimte. Je volgt opnieuw een minor, bijvoorbeeld Kwaliteit van leven van de huidpatiënt. Ook kun je de minorruimte gebruiken om extra stage te lopen, naar het buitenland te gaan om internationale ervaring op te doen, of om als student-assistent aan de slag te gaan.
Je rondt de opleiding Huidtherapie af met een uitgebreide stage en afstudeeropdracht. Daarbij doe je onderzoek en verwerk je alle kennis en vaardigheden in een verslag. Tijdens terugkomdagen bespreek je met medestudenten en docenten hoe je stage en afstudeeropdracht verlopen. De opleiding eindigt met een meesterproef, waarin jij je beoordelaars overtuigt van je kwaliteiten als huidtherapeut.
Je docenten
Anne-Merel van Elp
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Dat betekent dat het een interessant en belangrijk orgaan is waar we goed voor moeten zorgen en waar helaas soms ook iets mis mee kan gaan. Sinds 2009 ben ik verbonden aan de opleiding Huidtherapie op de HHS en erg enthousiast over ons mooie vak. Ik help je dan ook graag, door mijn achtergrond als huidtherapeut en expertdocent beroepsonderwijs, in de opdrachtenlijn in je ontwikkeling tot huidtherapeut!
Douwina van de Peppel
Vanaf 2016 ben ik werkzaam voor de opleiding Huidtherapie, ik geef hier zowel hoorcolleges en werkcolleges over de theorie maar ook de vaardigheden. Naast mijn docentschap werk ik in een huidtherapeutische praktijk. Ik ben een enthousiaste huidtherapeut en vind het fantastisch dat in dit vak altijd wat te leren valt. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme en passie over dit vak kan overbrengen en jullie kan motiveren.
Theo Lijding
Boeiend vind ik het, je ervaringen te horen. Het delen van ervaringen is leerzaam. Ervaringen met de zorg, met cliënten en met (huid)behandelingen. Mijn ervaring als huisarts geeft een rijk beeld wat van belang is in de zorg, hoe wij als professionals samenwerken, en hoe wij als hulpverleners de cliënten en patiënten willen benaderen. Bij zowel de Voltijd- als de Deeltijdopleiding gaan we elkaar, al dan niet online, treffen tijdens de werkcolleges Kennis en of studiecoaching. Tot binnenkort!
Daniella Gutierrez Martinez- van der Meer
Mijn passie voor de huid is voelbaar tijdens mijn lessen en met veel plezier geef ik dan ook mijn praktijkervaring door aan jullie. De ontwikkelingen in de Huidtherapiestudie staan niet stil en vragen altijd om een kritische blik. Dat merk je tijdens de opleiding en dat ervaar je in de praktijk. Tijdens onze lessen vind ik het daarom heel belangrijk dat we met elkaar en van elkaar kunnen leren. We zullen intensief samenwerken tijdens de vaardigheidslessen, want daar draait het uiteindelijk om, de praktijk. Bekende filosoof Aristoteles zei ooit over leren: “Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.” En daar sluit ik mij helemaal bij aan!
Gerbrich Hoeve
Vanuit mijn achtergrond en interesse in gezondheid en de huid ben ik sinds een aantal jaren werkzaam als docent bij de opleiding Huidtherapie. Ik ben betrokken bij zowel het voltijd- en deeltijdonderwijs als docent, ontwikkelaar en studieloopbaanbegeleider. Daarnaast zie ik het opdoen van een internationale studie- of werkervaring als een waardevolle toevoeging aan de loopbaan van iedere student. Hiertoe zijn volop mogelijkheden bij de opleiding Huidtherapie.
Tarik Brummelaar
Sinds 2013 werk ik met veel plezier aan de opleiding Huidtherapie. Ik geef les in communicatie, psychologie en ondernemerschap. Daarnaast ben ik studieloopbaanbegeleider. Hopelijk zien we elkaar gauw!
Claudia Jongens
Sinds 2019 ben ik werkzaam bij de opleiding Huidtherapie, nadat ik eerst een aantal jaren in de praktijk als huidtherapeut heb gewerkt. Mijn grootste passie is om dit prachtige vak en mijn praktijkervaringen te delen met jullie. De kennis die jullie op doen tijdens de hoorcolleges en werkcolleges gaan jullie uiteindelijk toepassen in de vaardigheidscolleges. Tijdens de vaardigheidscolleges in jaar 1 hoop ik jullie te ontmoeten en mijn enthousiasme en passie voor dit vak aan jullie over te kunnen brengen.
Tessa de Visser
Er is niets mooiers dan lesgeven over een vakgebied waar je passie ligt. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging studenten te begeleiden in het leren waarbij er aandacht mag zijn voor zijn of haar eigen leerstijl. Vanuit mijn eigen ervaring met huidproblemen (atopisch eczeem) heb ik zelf destijds de opleiding Huidtherapie gevolgd. Ik heb daarna 7 jaar als huidtherapeut gewerkt. De laatste jaren werkte ik met name samen met dermatologen waarbij ik onder andere begeleiding, onderzoeken en voorlichting aan patiënten met eczeem, huidtumoren en andere medische hulpvragen mocht verzorgen. Het momenteel aan de voorgrond staan van al deze ontwikkelingen binnen de huidtherapie en dat over te brengen aan studenten, geeft mij veel betekenis in mijn werk.
Minors
Je studie samenstellen
Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, of doet dat in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Een verdiepende minor volgen waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied, bijvoorbeeld met Technologie van de huidzorg. Of juist een verbredende minor om een kijkje te nemen in een ander vakgebied. Denk aan Oncologie & nazorg of Smart technology and the future of healthcare. Een heel andere minor volgen mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld Sociology and psychology of food, fitness and health! Huidtherapeuten zijn veelzijdig, en je keuze uit minors is dat ook.
Werkvormen
Colleges, practica, opdrachten
In je eerste twee jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Een huidtherapeut, een arts of een patiënt die iets vertelt over zijn of haar ervaringen, afgewisseld met lessen over bijvoorbeeld anatomie. Tijdens practica pas je behandeltechnieken toe op je medestudenten. Zelf ben je ook regelmatig patiënt voor je medestudenten. In de skills labs van de opleiding Huidtherapie kun je altijd extra oefenen. Je duikt in de wereld van gesprekstechnieken, leert op de juiste wijze voorlichting te geven en krijgt alle handvatten mee om je eigen zaak op te zetten. Alles wat je leert, pas je toe tijdens opdrachten. En die kennis wordt gecontroleerd tijdens kennis- en competentietoetsen.
Ook is er veel ruimte voor de eigen invulling van je studie. Je kiest minors, kunt stages lopen, kiest een aantal opdrachten en kunt aan de slag als student-assistent.
LET OP: voor sommige Huidtherapie-werkvormen en -opdrachten is het nodig om op blote huid te oefenen. Het kan voorkomen dat je enigszins ontbloot (niet naakt) op een medestudent een opdracht of oefening moet uitvoeren. Dit is nodig om bepaalde behandelingen na je opleiding goed in de praktijk te kunnen brengen.
Contact met de opleiding
Heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact op met een van onze docenten via huidtherapie-pr@hhs.nl.
Je kunt ons ook volgen op Instagram.
Contact met een student
Chris van den Ende
Mijn naam is Chris van den Ende, 23 jaar oud en ik zit momenteel in het 2e jaar van de opleiding huidtherapie. Voordat ik met de opleiding begon heb ik o.a. havo en schoonheidsspecialiste gedaan. Wat mij enthousiast heeft gemaakt voor de opleiding is mijn interesse in de huid en doordat ik zelf ben behandeld door een huidtherapeut.
Heb je vragen over de opleiding huidtherapie of wil je weten hoe het is om aan de Haagse Hogeschool te studeren? Neem dan gerust contact op!
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding krijg je bijvoorbeeld een studieloopbaanbegeleider (dat is altijd een docent van je opleiding). Hem of haar kun je vragen stellen over je studie, stages, carrière en nog veel meer. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding. En heb je wat bijlessen nodig? Een ouderejaarstutor begeleidt je dan bij de theorie en geeft je tips. Wil je langer praten, bijvoorbeeld over studie- of persoonlijke problemen, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.