Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Deeltijd

Een hechte groep met een fijne sfeer: zo hoort het op de basisschool te zijn. En zo is het bij Pabo Deeltijd van De Haagse Hogeschool. In een ontspannen omgeving samen de schouders eronder zetten om elkaar beter te maken, te groeien in je toekomstige functie als leraar. Voor jezelf en voor het beroep, dat zo’n grote maatschappelijke waarde heeft. Met een persoonlijke aanpak, op maat gesneden voor jouw situatie. Flexibel, zodat je je studie kunt combineren met andere bezigheden, zonder dat het een onder het ander lijdt. Wij weten wat er bij de studenten leeft en richten de opleiding daarop in, wij faciliteren om jou te laten excelleren. Met de begeleiding die bij jou past. Positief, persoonlijk, praktijkgericht, waarbij stages de kern van de opleiding Pabo Deeltijd vormen. Een Pabo gericht op de toekomst, met innovatieve leervormen, zodat jij straks nieuwe generaties kunt klaarstomen voor een snel veranderende wereld.  

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
 • Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
  Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies.
 • Benieuwd hoe de opleiding is opgebouwd?
  We leggen het je graag uit in deze animatie.
 • Bekijk de opleidingspresentatie voorafgaand aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de presentatie van de opleiding.
 

Studenten aan het woord

Chantal Kortekaas

Over de stage

Sharon van de Wetering

Over de keus van de opleiding

Sleep opzij

Toelatingseisen

Pabo Deeltijd, 2023-2024

Om met de bacheloropleiding tot Leraar Basisonderwijs Deeltijd te kunnen beginnen ben je in het bezit van een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Overige toelatingseisen- en advies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Toelatingstoetsen Om te starten met de Pabo, heb je vooraf twee kansen per toelatingstoets (dus per vak). Dit betreft de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Als je de toetsen voor de betreffende vakken haalt, dan heb je voldaan aan de extra toelatingseisen en mag je met de Pabo starten. Als je de toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan mag je alsnog beginnen met de Pabo, maar moet je in het eerste jaar van inschrijving voldoen aan de extra toelatingseisen. Op de website van goedvoorbereidnaardepabo* vind je daar meer informatie over.

* Op goedvoorbereidnaardepabo vind je altijd de meest up-to-date informatie, deze informatie overstijgt de informatie op onze website.

WisCAT rekentoets
Om les te kunnen geven in de verschillende vakken op de basisschool is het van belang dat je de stof van groep 8 van de basisschool beheerst. Als die kennis is weggezakt, heb je een semester de tijd om deze op te frissen.

Je hebt één kans (meerdere gelegenheden) om de toets te maken voordat je start op de Pabo. Ons dringende advies is om deel te nemen aan deze toets. De WisCAT rekentoets is informerend en niet bindend. Als je een voldoende haalt, dan blijft dit resultaat geldig gedurende je opleiding. Heb je het niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo en krijg je extra begeleiding. Voor 1 februari dien je de toets dan nogmaals te maken en met een voldoende af te ronden. Tijdens je opleiding heb je in totaal 3 kansen.

We bieden vier gelegenheden voordat het schooljaar start:

 • Woensdag 24 mei 2023 van 16.00-17.40 uur (aanmelden uiterlijk 17 mei 2023)
 • Donderdag 15 juni 2023 van 18:30-20.10 uur (aanmelden uiterlijk 8 juni 2023)
 • Vrijdag 30 juni 2023 van 13.00-14.40 uur (aanmelden uiterlijk 23 juni 2023)
 • Donderdag 24 augustus 2023 van 18:30-20.10 uur (aanmelden uiterlijk 21 augustus 2023)

Je kunt je hier inschrijven voor de toets.

Je kunt je via zelfstudie voorbereiden op de opdrachten uit de WisCAT rekentoets. Het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo adviseren wij ter voorbereiding. En op de website van Cito kan je de voorbeeldtoets wiscat-pabo maken.

Om les te geven op een basisschool is het belangrijk dat je over voldoende basisvaardigheden op het gebied van taal en rekenen beschikt. Daarnaast is een hoog niveau op taalgebied ook nodig voor het schrijven van verslagen.

Om dit niveau te bereiken is er een rekentoets en een taaltoets. Het eerste afnamemoment van de rekentoets (Wiscat) is voor de poort. In juni krijgen de studenten die dan ingeschreven staan, deze toets voor de eerste keer aangeboden. Tijdens het eerste semester van de opleiding, worden de toetsen van taal en rekenen driemaal aangeboden. Deze toetsen moeten behaald worden, anders moet de student de opleiding verlaten.

Voorbereiden op de toets kan o.a. door gebruik te maken van de volgende middelen.

Rekenen /  Wiscat:

Taaltoets:

 • Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014).  Basisvaardigheden grammatica. Groningen: Noordhoff Uitgevers 3e druk; ISBN 9789001831004 
 • Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling. Groningen: Noordhoff Uitgevers 3e druk; ISBN 9789001832780
 • Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren. Groningen: Noordhoff Uitgevers 2e druk; ISBN 9789001815325
 • Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo. (2008) Bussum: Coutinho. ISBN 9789046901038
Pabo-arrangement
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig voor een succesvolle start op de Pabo? Lees dan meer over het Pabo-arrangement in Den Haag.

Voor wie is het bedoeld: 
- Zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma. 
- Havisten die een of alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets Pabo moeten doen.

Succesvol doorstuderen op de Pabo 
Den Haag kent een aantal arrangementen, waaronder het Pabo-arrangement. Dit arrangement duurt een half jaar, waarin je je voor kunt bereiden op: (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de Pabo.

Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de drie vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen Pabo.

Kortom, in Den Haag kun je je voorbereiden op de Pabo op een manier die bij jouw situatie past!

Door wie
Het Pabo-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag).

Kosten
Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak (voor toelatingstoetsen/dus voor de meesten 150) en voor wiscat-training bedragen de kosten 150 euro.

Uitbreiden
Je kunt de lessen van het Pabo-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training  en lessen op de Pabo.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl.

Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek.

Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de Pabo een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor je is. De lessen zijn op de woensdagmiddag.
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Voor meer informatie en vragen kun je contact met ons opnemen via deze email.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we je studiepad. Een motivatiebrief vormt de basis van dit gesprek. Probeer in deze brief je beweegredenen om aan de studie te beginnen in maximaal één A4 over te brengen. Enkele tips:

 1. Motiveer waarom je graag leraar basisonderwijs wilt worden en illustreer dit met een concrete ervaring

 2. Geef een korte beschrijving van wat je al gedaan hebt (cursussen, opleidingen en werk)

 3. Leg uit, hoe je de komende jaren je studie, je werk en je privéleven wilt gaan combineren.  

 4. Vertel waarom je op onze flexibele deeltijdopleiding wilt komen studeren en wat je je voorstelt bij een flexibele opleiding.  

Vergeet niet jouw persoonlijke gegevens (naam, adres, studentnummer) op te nemen in de brief. 

Om je opleiding aan de Pabo flexibele deeltijd succesvol te kunnen afronden is het een voorwaarde dat je o.a. stageloopt. Omdat je tijdens het stagelopen in aanraking kan komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wees je er dus van bewust dat als je de opleiding Pabo flexibele deeltijd wil gaan volgen, je een VOG moet kunnen aantonen bij je toekomstige stageplek. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid

Bereid je goed voor en meld je op tijd aan.  

De uiterste aanmelddatum om in september te starten is 15 augustus. Meld je tijdig aan zodat je goed voorbereid kunt starten. 

Als je je vóór 1 juli aanmeldt, kunnen we nog een persoonlijk intakegesprek met je voeren. Dit gesprek is van belang om een goede start te maken met de opleiding. 

Als je je vóór 15 augustus aanmeldt, kunnen we er nog voor zorgen dat je goed voorbereid je eerste onderwijsdag start. 

Meld je je later dan 15 augustus aan? Dan kun je nog wel starten, maar zal je minder goed voorbereid zijn. Je kunt dan eventueel overwegen per 1 februari te starten.  

Dus, ben je enthousiast over deze opleiding? Meld je dan op tijd aan!

Veel gestelde vragen PABO Deeltijd

Het Praktijkbureau van de Pabo, plaatst je op een basisschool. Dit is een school van  één van de besturen waarmee er een overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 5 besturen:

• DHS – De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag
• Lucas Onderwijs – bijzonder onderwijs in Den Haag
• OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer
• Librijn – openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft
• West Openbaar Onderwijs

Het uitgangspunt voor plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft de school bij jou in de buurt  geen plek (meer) voor een stagiaire. 

Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageschool, dat regelen wij voor je!

Je bespreekt, in overleg met de stageschool, een dag waarop je stage gaat lopen. Sommige scholen werken met een vrije woensdag- of vrijdagmiddag. Dan is dat geen handige stagedag, want dan kun je minder doen dan op een hele dag. 

De stagedag is ook afhankelijk van wanneer jij in de gelegenheid bent om stage te lopen. Bespreek ook met je werkgever en / of thuis wat handig is om tot een geschikte dag te komen. 

Een stagedag is altijd een volledige dag. Een paar uur stagelopen is onwenselijk, o.a. voor het opbouwen van een pedagogische relatie met de leerlingen. 

 

Afhankelijk van je vooropleiding kunnen toelatingstoetsen verplicht zijn. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

In het 1e jaar van de Pabo, moet je de taal- en rekentoets met een voldoende afsluiten. Je hebt hiervoor 3 gelegenheden. Voor de zomervakantie heb je de mogelijkheid om de taal-en rekentoets te maken. Dit is een extra gelegenheid, waarbij je ook na de zomer recht hebt op 3 gelegenheden. Wij adviseren je dringend om al voor de zomervakantie de toetsen te maken. De ervaring leert, dat studenten die al een voldoende hebben gehaald voor de toetsen, veel succesvoller studeren. 

Het is verstandig om je goed voor te bereiden op de toetsen en niet ‘even te komen kijken wat zo’n toets precies inhoudt’. 

Voorbereiden kan middels de volgende literatuur:

Taaltoets

Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014).  Basisvaardigheden grammatica, 3e druk

Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling, 3e druk

Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren, 2e druk

Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo.(2008) Bussum: Coutinho 

Rekentoets

Moor, E., Uittenbogaard, W. & Kemme, S.(2013) Basisvaardigheden Rekenen. Groningen / Houten: Noordhoff Uitgevers  

Rekenenen / wiscat: https://www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/ho-toetsen-pabo/wiscat-pabo/oefentoets/ 

In september starten er 5 bijlesbijeenkomsten voor taal en 5 bijlesbijeenkomsten voor rekenen. Deze worden aangeboden op maandag en / of donderdag van 16.30u – 18.00u. 

Student voor een dag

15 december 2022

Proefstuderen

Kom tijdens onze proefstudeerdagen op donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022 ervaren hoe een studie is. Hiervoor kan je je nu aanmelden bij de opleiding(en) van jouw voorkeur.

Meelopen

Wil jij weten hoe de studie écht is. Gewoon een dagje meekijken in het leven van een huidige student bij de opleiding die jou interessant lijkt. Dat kan! Met onze meeloopdag die kosteloos en vrijblijvend door onze opleidingen wordt aangeboden.

Ontdek studeren in deeltijd aan De Haagse

Tips, tricks & FAQ’s

Hoe is het om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina vind je antwoord op dit soort vragen en verhalen van andere deeltijdstudenten.

Evenementen

 1. 15 december 2022
  Proefstuderen
 2. 16 december 2022
  Proefstuderen
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplekof werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! 

Geïnteresseerd in
Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Deeltijd?