Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Deeltijd
Je hebt altijd al voor de klas willen staan. Nu kun je deze droom waarmaken. Kinderen helpen hun talenten te ontwikkelen. Kinderen leren lezen en schrijven en zorgen dat ze stevig in de wereld staan. Dat is toch geweldig! De Pabo brengt de echte juf of meester in je naar boven. Je wilt leerlingen vooral motiveren en inspireren, zodat ze volledig tot hun recht komen. Samen met ouders, verzorgers en collega’s wil je ieder kind een zo onbezorgd mogelijke schooltijd geven. Je biedt ze een veilige plek waar kinderen leren en ontdekken en zich binnen hun mogelijkheden maximaal ontwikkelen.
Als de deeltijdopleiding je interesse heeft en je hebt een hbo- of wo-diploma, kijk dan ook zeker naar het zij-instroomtraject dat we sinds kort aanbieden. Dit traject biedt een verkort scholingstraject waarmee je ook volledig bevoegd leraar kan worden. Ontdek alles over het zij-instroomtraject.
Kom kijken of het klikt
- Open Dag gemist? Volg onze webinar!
Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
- Meer weten? Vraag het een docent
Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
- Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies.
Studenten aan het woord
Over de stage
Richard Borawitz
“Je gaat meteen in de derde week op stage. Zo ga je gelijk naar de kern: met kinderen leren omgaan. En fouten maken hoort er helemaal bij. Een mooi voorbeeld was mijn eerste handvaardigheidles. Ineens zag ik waar ik van tevoren over had moeten nadenken: waar op het kleiwerk schrijven kinderen hun naam? Waar zetten ze het te drogen? Wat doe ik met kinderen die binnen vijf minuten klaar zijn? Toen ik dat allemaal had getackeld, kwamen er kinderen met een plat kunstwerkje, terwijl ik eigenlijk een 3D-werkje had bedoeld. Vallen en opstaan, zo leer je het snelst.”
Over de keuze voor de opleiding
Youp Krop
“Ik werk al 8 jaar in de kinderopvang bij een BSO. Daar liep ik een beetje vast, ik kon niet echt doorgroeien. Na lang nadenken heb ik toen de knoop doorgehakt: ik ga weer studeren. Ik vind het leuk om met kinderen te werken en ze iets te leren, dus dat was mijn reden om de PABO te gaan doen.”
Over de projecten
Suzanne Stad
“We werken nu aan het project ‘grote stad’. We vergelijken verschillende wijken in Den Haag als het gaat om het basisschoolkind. Wat is nou beter in de ene wijk en wat in de andere? Of zijn dingen niet per se beter of minder goed ook al zijn de buurten heel verschillend? Ik loop nu stage in een achterstandswijk in Zoetermeer en ik kan zaken goed terugkoppelen naar de wijk waar ik onderzoek doe. Zo krijgt je stage ineens een heel andere dimensie.”
Toelatingseisen
Pabo Deeltijd, 2021-2022
HAVO |
---|
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
VWO |
---|
C&M |
E&M |
N&G |
N&T |
MBO |
---|
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Overige toelatingseisen- en advies
Kijk wat in jouw situatie geldt
Verder moet je bij de start taal en rekenen op niveau 3F beheersen. In het eerste jaar krijg je (landelijke) basiskennistoetsen om dat niveau te toetsen. Om je niveau op peil te krijgen, biedt de Pabo verschillende lessen, masterclasses en weekcursussen aan.
Voor vragen over de toelating kun je contact met ons opnemen via dit formulier.
Een aanstaande leerkracht moet aantonen over voldoende basisvaardigheden op het gebied van taal en rekenen te beschikken. Dit is nodig om les te kunnen geven op de basisschool. Daarnaast is een hoog niveau op taalgebied ook nodig voor het schrijven van verslagen.
Het eerste afnamemoment van de taal- en rekentoets (Wiscat) is voor de poort. In juni krijgen de studenten die dan ingeschreven staan, deze toetsen voor de eerste keer aangeboden. Tijdens het eerste semester van de opleiding, worden de toetsen van taal en rekenen nog driemaal aangeboden. Deze toetsen moeten behaald worden, anders moet de student de opleiding verlaten.
Voorbereiden op de toets kan o.a. door gebruik te maken van de volgende middelen
Rekenen / Wiscat:
Taaltoets:
- Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014). Basisvaardigheden grammatica. Groningen: Noordhoff Uitgevers 3e druk; ISBN 9789001831004
- Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling. Groningen: Noordhoff Uitgevers 3e druk; ISBN 9789001832780
- Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren. Groningen: Noordhoff Uitgevers 2e druk; ISBN 9789001815325
- Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo. (2008) Bussum: Coutinho. ISBN 9789046901038
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig voor een succesvolle start op de pabo? Lees dan meer over het pabo-arrangement in Den Haag.
Voor wie is het bedoeld:
- Zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma.
- Havisten die een of alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets pabo moeten doen.
Succesvol doorstuderen op de pabo
Om op de pabo te kunnen starten, moet je aan toelatingseisen voldoen. Den Haag kent een aantal arrangementen, waaronder het pabo-arrangement. Dit arrangement duurt een half jaar, waarin je je voor kunt bereiden op: (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de pabo.
Als je de toetsen haalt kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de pabo op De Haagse Hogeschool.
Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de drie vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen pabo.
Als je de toelatingstoetsen haalt ben je toelaatbaar tot de pabo. Kortom, in Den Haag kun je je voorbereiden op de pabo op een manier die bij jouw situatie past!
Door wie
Het Pabo-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag).
Kosten
Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak (voor toelatingstoetsen/dus voor de meesten 150) en voor wiscat-training bedragen de kosten 150 euro.
Uitbreiden
Je kunt de lessen van het pabo-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training, en lessen op de Pabo.
Let op: In verband met de coronacrisis is het Pabo-arrangement voor studiejaar 2020-2021 aangepast. Ook zonder dat je de toelatingstoetsen hebt gedaan kun je aan de Pabo-opleiding beginnen in augustus 2020. De toelatingstoetsen kun je dan uiterlijk in januari 2021 doen, deze moet je dan wel halen. Tijdens de Pabo-opleiding volg je dan de toetstraining (idem als het Pabo-arrangement) op de Hogeschool, zodat je je goed kunt voorbereiden op de toetsen. In februari 2021 start weer het reguliere Pabo-arrangement.
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl.
Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek.
Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de pabo een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor je is. De lessen zijn op de woensdagmiddag.
21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we je studiepad. Een motivatiebrief vormt de basis van dit gesprek. Probeer in deze brief je beweegredenen om aan de studie te beginnen in maximaal één A4 over te brengen. Enkele tips:
-
Motiveer waarom je graag leraar basisonderwijs wilt worden en illustreer dit met een concrete ervaring
-
Geef een korte beschrijving van wat je al gedaan hebt (cursussen, opleidingen en werk)
-
Leg uit, hoe je de komende jaren je studie, je werk en je privéleven wilt gaan combineren.
-
Vertel waarom je op onze flexibele deeltijdopleiding wilt komen studeren en wat je je voorstelt bij een flexibele opleiding.
Vergeet niet jouw persoonlijke gegevens (naam, adres, studentnummer) op te nemen in de brief.
Veelgestelde vragen PABO
Het Praktijkbureau van de Pabo, plaatst je op een basisschool. Dit is een school van één van de besturen waarmee er een overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 6 besturen:
· DHS – De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag
· Lucas Onderwijs – bijzonder onderwijs in Den Haag
· OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer
· Librijn – openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft
· STOOW – openbaar onderwijs in het Westland
· Morgenwijzer – openbaar onderwijs in Alphen a/d Rijn en omgeving
Het uitgangspunt voor plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft de school bij jou in de buurt geen plek (meer) voor een stagiaire.
Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageschool, dat regelen wij voor je!
Je bespreekt, in overleg met de stageschool, een dag waarop je stage gaat lopen. Sommige scholen werken met een vrije woensdag- of vrijdagmiddag. Dan is dat geen handige stagedag, want dan kun je minder doen dan op een hele dag. De stagedag is ook afhankelijk van wanneer jij in de gelegenheid bent om stage te lopen. Bespreek ook met je werkgever en / of thuis wat handig is om tot een geschikte dag te komen.
Een stagedag is altijd een volledige dag. Een paar uur stagelopen is onwenselijk, o.a. voor het opbouwen van een pedagogische relatie met de leerlingen.
Afhankelijk van je vooropleiding kunnen toelatingstoetsen verplicht zijn. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
In het 1e jaar van de Pabo, moet je de taal- en rekentoets met een voldoende afsluiten. Je hebt hiervoor 3 gelegenheden. Voor de zomervakantie is er al een mogelijkheid om de taal- en rekentoets te maken. Dit is een extra gelegenheid, waardoor je ook na de zomer recht hebt op 3 gelegenheden. Wij adviseren je dringend om al voor de zomervakantie de toetsen te maken. De ervaring leert, dat studenten die al een voldoende hebben gehaald voor de toetsen, veel succesvoller studeren.
Het is verstandig om je goed voor te bereiden op de toetsen en niet ‘even te komen kijken wat zo’n toets precies inhoudt’.
Voorbereiden kan middels de volgende literatuur:
Taaltoets:
Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014). Basisvaardigheden grammatica, 3e druk
Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling, 3e druk
Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren, 2e druk
Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo.(2008) Bussum: Coutinho
Rekentoets:
Moor, E., Uittenbogaard, W. & Kemme, S.(2013) Basisvaardigheden Rekenen. Groningen / Houten: Noordhoff Uitgevers
Rekenenen / wiscat: https://www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/ho-toetsen-pabo/wiscat-pabo/oefentoets/
In september starten er 5 bijlesbijeenkomsten voor taal en 5 bijlesbijeenkomsten voor rekenen. Deze worden aangeboden op maandag en / of donderdag van 16.30u – 18.00u.
Student voor een dag
Voel je al even student
6 februari 2021
Online Open Dag
We hadden je graag verwelkomd op de Open Dag van onze vestigingen Den Haag, Delft, Zoetermeer en Sportcampus Zuiderpark. Helaas is dat vanwege de maatregelen door het coronavirus niet mogelijk. Om jou toch zo goed mogelijk te helpen een weloverwogen studiekeuze te maken, bieden we daarom onze Open Dag in online vorm aan. Als jij niet naar De Haagse Hogeschool kan komen, dan komt De Haagse naar jou!
Bekijk de webinar van de vorige Open Dag.