Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd
Niets is zo mooi als kinderen meekrijgen in je enthousiasme. Zie jij jezelf voor de klas staan en wil je de opleiding tot leraar volgen? Kies dan voor de Pabo aan De Haagse Hogeschool, waar je in een hechte groep met een fijne sfeer terechtkomt. In een ontspannen omgeving elkaar beter maken, om te groeien in je toekomstige functie als leerkracht. Voor jezelf en voor het beroep, dat zo’n grote maatschappelijke waarde heeft. Wij weten wat er bij studenten leeft en richten de opleiding Pabo daarop in. Met alle ruimte voor persoonlijke groei en de begeleiding die bij jou past. Positief, persoonlijk, praktijkgericht, waarbij stages de kern van de opleiding vormen. Een Pabo gericht op de toekomst, met innovatieve leervormen, zodat jij straks nieuwe generaties kunt klaarstomen voor een snel veranderende wereld.
Heeft De Haagse het ook voor jou?
- Open Dag gemist? Volg onze webinar!
Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding. - Bekijk de opleidingspresentatie en opleidingsfilm voorafgaande aan de Online Open Dag
Bekijk hier de presentatie en de film van de opleiding.
- Meer weten? Vraag het een docent
Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
- Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies. - Volg ons op Instagram en Facebook
Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei.
Studenten aan het woord
Pabo, 3e jaar
Ahmed Arif Özdemir
‘’Mijn ervaring op stage is erg positief. De voldoening die je krijgt als meester of juf wanneer de leerlingen een leerzame dag hebben gehad, is een gevoel waar niks aan kan tippen. De mentoren die verwelkomen je met open armen en behandelen je als gelijke. Dit geeft jou de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen om de ‘perfecte’ leerkracht te worden door te streven naar de doelen die jij wilt bereiken.’’
Pabo, 4e jaar
Amra Pelesic
"Je weet precies waar je naartoe aan het werken bent. Dat is wat ik fijn vind aan deze studie. Vanaf het eerste jaar loop je al stage op een basisschool en ontdek je wat voor leerkracht je bent en wilt zijn. Het is dan ook echt belangrijk dat je jezelf leert kennen. Je komt erachter wat bij je past en als je dit gebruikt, laat je jouw karakter echt zien! Het is vaak hard werken, maar de energie die je geeft, is de energie die je terugkrijgt!"
Pabo, 2e jaar
Sanne van Duijn
‘’De Haagse Hogeschool is een grote hogeschool met veel verschillende faciliteiten waar je gebruik van kan maken. Werkplekken, restaurants, bibliotheken en sportfaciliteiten. Kortom, alles wat nodig is om studeren leuk te maken. Daarbij is De Haagse Hogeschool ook een erom gaaf gebouw waar ik mijzelf wel zag rondlopen. Wat ik erg fijn vind van de Pabo van De Haagse Hogeschool is dat ondanks dat het in een groot schoolgebouw zit, het toch een kleinschalige en knusse opleiding is, waarbij er erg goed contact is tussen de studenten en docenten. Iedereen kan bij elkaar terecht voor hulp. Dit zorgt voor een erg fijne en knusse sfeer op ovaal 5, waar de opleiding Pabo gevestigd is.’’
Pabo, 3e jaar
Sarah van Haver
“Het fijne aan studeren aan De Haagse Hogeschool is onder andere dat er een duidelijke indeling is van de lokalen, deze zijn dan ook duidelijk verdeeld per opleiding. Dit maakt het overzichtelijk om naar het juiste lokaal toe te gaan. Daarnaast biedt de HHs veel losse werkplekken in de school. Op deze manier heb je naast de bibliotheek van de HHs ook veel andere werkplekken om rustig aan je opdrachten te werken.”
Toelatingseisen
Pabo Voltijd, 2022-2023
HAVO |
---|
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
VWO |
---|
C&M |
E&M |
N&G |
N&T |
MBO |
---|
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Toelatingsadvies
Kijk wat in jouw situatie geldt
Toelatingstoetsen
De toelatingseisen voor het komende studiejaar anders zijn dan voorheen. Graag informeren we je hieronder over de nieuwe toelatingseisen. Dan weet je voor het begin van het studiejaar waar je aan toe bent.
Op goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over de toelatingseisen en toetsen (aardrijkskunde, natuur & techniek, geschiedenis). Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
WisCAT rekentoets
Om les te kunnen geven in de verschillende vakken op de basisschool is het van belang dat je de stof van groep 8 van de basisschool beheerst. Als die kennis is weggezakt, heb je een semester de tijd om deze op te frissen.
Je hebt één kans (meerdere gelegenheden) om de toets te maken voordat je start op de Pabo. Ons dringende advies is om deel te nemen aan deze toets. De WisCAT rekentoets is informerend en niet bindend. Als je een voldoende haalt, dan blijft dit resultaat geldig gedurende je opleiding. Heb je het niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo en krijg je extra begeleiding. Voor 1 februari dien je de toets dan nogmaals te maken en met een voldoende af te ronden. Tijdens je opleiding heb je in totaal 3 kansen.
We bieden drie gelegenheden voordat het schooljaar start:
- Woensdag 15 juni om 16.00 uur
- Vrijdag 1 juli 2022 om 11.30 uur
- Donderdag 25 augustus om 18.30 uur
Je kunt je hier inschrijven voor de toets.
Je kunt je via zelfstudie voorbereiden op de opdrachten uit de WisCAT rekentoets. Het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo adviseren wij ter voorbereiding. En op de website van Cito kan je de voorbeeldtoets wiscat-pabo maken.
Pabo-arrangement
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig voor een succesvolle start op de Pabo? Lees dan meer over het Pabo-arrangement in Den Haag.
Voor wie is het bedoeld:
- Zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma.
- Havisten die een of alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets Pabo moeten doen.
Succesvol doorstuderen op de Pabo
Om op de Pabo te kunnen starten, moet je aan toelatingseisen voldoen. Den Haag kent een aantal arrangementen, waaronder het Pabo-arrangement. Dit arrangement duurt een half jaar, waarin je je voor kunt bereiden op: (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de Pabo.
Als je de toetsen haalt kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de Pabo op De Haagse Hogeschool.
Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de drie vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen Pabo.
Als je de toelatingstoetsen haalt ben je toelaatbaar tot de Pabo. Kortom, in Den Haag kun je je voorbereiden op de pabo op een manier die bij jouw situatie past!
Door wie
Het Pabo-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag).
Kosten
Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak (voor toelatingstoetsen/dus voor de meesten 150) en voor wiscat-training bedragen de kosten 150 euro.
Uitbreiden
Je kunt de lessen van het Pabo-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training, en lessen op de Pabo.
Let op: In verband met de coronacrisis is het Pabo-arrangement voor studiejaar 2020-2021 aangepast. Ook zonder dat je de toelatingstoetsen hebt gedaan kun je aan de Pabo-opleiding beginnen in augustus 2020. De toelatingstoetsen kun je dan uiterlijk in januari 2021 doen, deze moet je dan wel halen. Tijdens de Pabo-opleiding volg je dan de toetstraining (idem als het Pabo-arrangement) op de Hogeschool, zodat je je goed kunt voorbereiden op de toetsen. In februari 2021 start weer het reguliere Pabo-arrangement.
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl.
Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek.
Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de Pabo een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor je is. De lessen zijn op de woensdagmiddag.
21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Om je opleiding aan de Pabo succesvol te kunnen afronden is het een voorwaarde dat je o.a. stageloopt. Omdat je tijdens het stagelopen in aanraking kan komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wees je er dus van bewust dat als je de opleiding Pabo wil gaan volgen, je een VOG moet kunnen aantonen bij je toekomstige stageplek. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid.
Veelgestelde vragen PABO Voltijd
Het Praktijkbureau van de Pabo, plaatst je op een basisschool. Dit is een school van één van de besturen waarmee er een overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 5 besturen:
• DHS – De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag
• Lucas Onderwijs – bijzonder onderwijs in Den Haag
• OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer
• Librijn – openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft
• West Openbaar Onderwijs
Het uitgangspunt voor plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft de school bij jou in de buurt geen plek (meer) voor een stagiaire.
Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageschool, dat regelen wij voor je!
In het eerste jaar loop je iedere donderdag stage en om de 5 weken loop je een hele week stage. Op deze manier ervaar je vanaf jaar 1 hoe een schoolweek verloopt en maak je diverse activiteiten mee. Bovendien geeft deze week je veel mogelijkheden om te oefenen met het lesgeven. Vanaf het derde jaar ga je twee dagen per week stagelopen en in het vierde jaar bouw je het nog meer op en werk je toe naar een LIO (leraar in opleiding) stage waarin jij een aantal weken de verantwoordelijkheid hebt over een klas.
Afhankelijk van je vooropleiding kunnen toelatingstoetsen verplicht zijn. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
In het 1e jaar van de Pabo, moet je de taal- en rekentoets met een voldoende afsluiten. Je hebt hiervoor 3 gelegenheden. Voor de zomervakantie heb je de mogelijkheid om de taal- en rekentoets te maken. Dit is een extra gelegenheid, waarbij je ook na de zomer recht hebt op 3 gelegenheden. Wij adviseren je dringend om al voor de zomervakantie de toetsen te maken. De ervaring leert, dat studenten die al een voldoende hebben gehaald voor de toetsen, veel succesvoller studeren.
Het is verstandig om je goed voor te bereiden op de toetsen en niet ‘even te komen kijken wat zo’n toets precies inhoudt’.
Voorbereiden kan middels de volgende literatuur:
Taaltoets:
Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014). Basisvaardigheden grammatica, 3e druk
Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling, 3e druk
Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren, 2e druk
Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo.(2008) Bussum: Coutinho
Rekentoets:
Moor, E., Uittenbogaard, W. & Kemme, S.(2013) Basisvaardigheden Rekenen. Groningen / Houten: Noordhoff Uitgevers
Rekenenen / wiscat: https://www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/ho-toetsen-pabo/wiscat-pabo/oefentoets/
Tijdens het eerste halfjaar van de studie bieden we lessen en ondersteuning aan om jou te helpen je goed op de toetsen voor te bereiden.