Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd

Niets is zo mooi als kinderen meekrijgen in je enthousiasme. Zie jij jezelf voor de klas staan en wil je de opleiding tot leraar volgen? Kies dan voor de Pabo aan De Haagse Hogeschool, waar je in een hechte groep met een fijne sfeer terechtkomt. In een ontspannen omgeving elkaar beter maken, om te groeien in je toekomstige functie als leerkracht. Voor jezelf en voor het beroep, dat zo’n grote maatschappelijke waarde heeft. Wij weten wat er bij studenten leeft en richten de opleiding Pabo daarop in. Met alle ruimte voor persoonlijke groei en de begeleiding die bij jou past. Positief, persoonlijk, praktijkgericht, waarbij stages de kern van de opleiding vormen. Een Pabo gericht op de toekomst, met innovatieve leervormen, zodat jij straks nieuwe generaties kunt klaarstomen voor een snel veranderende wereld.


Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
 • Bekijk de opleidingspresentatie en opleidingsfilm voorafgaande aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de presentatie en de film van de opleiding.
 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
 • Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
  Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies.
 • Volg ons op Instagram en Facebook
  Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei.

Studenten aan het woord

Ahmed Arif Özdemir

Pabo, 3e jaar

Je weet precies waar je naartoe aan het werken bent

Amra Pelesic

Pabo, 4e jaar

Sanne van Duijn

Pabo, 2e jaar

"Studeren aan De Haagse Hogeschool is overzichtelijk"

Sarah van Haver

Pabo, 3e jaar

Sleep opzij

Toelatingseisen

Pabo Voltijd, 2022-2023

Om met de bacheloropleiding Pabo Voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Toelatingstoetsen Om te starten met de Pabo, heb je vooraf twee kansen per toelatingstoets (dus per vak). Dit betreft de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Als je de toetsen voor de betreffende vakken haalt, dan heb je voldaan aan de extra toelatingseisen en mag je met de Pabo starten. Als je de toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan mag je alsnog beginnen met de Pabo, maar moet je in het eerste jaar van inschrijving voldoen aan de extra toelatingseisen. Op de website van goedvoorbereidnaardepabo* vind je daar meer informatie over.

* Op goedvoorbereidnaardepabo vind je altijd de meest up-to-date informatie, deze informatie overstijgt de informatie op onze website.

WisCAT rekentoets
Om les te kunnen geven in de verschillende vakken op de basisschool is het van belang dat je de stof van groep 8 van de basisschool beheerst. Als die kennis is weggezakt, heb je een semester de tijd om deze op te frissen.

Je hebt één kans (meerdere gelegenheden) om de toets te maken voordat je start op de Pabo. Ons dringende advies is om deel te nemen aan deze toets. De WisCAT rekentoets is informerend en niet bindend. Als je een voldoende haalt, dan blijft dit resultaat geldig gedurende je opleiding. Heb je het niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo en krijg je extra begeleiding. Voor 1 februari dien je de toets dan nogmaals te maken en met een voldoende af te ronden. Tijdens je opleiding heb je in totaal 3 kansen. 

Je kunt je via zelfstudie voorbereiden op de opdrachten uit de WisCAT rekentoets. Het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo adviseren wij ter voorbereiding. En op de website van Cito kan je de voorbeeldtoets wiscat-pabo maken.

Pabo-arrangement
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig voor een succesvolle start op de Pabo? Lees dan meer over het Pabo-arrangement in Den Haag.

Voor wie is het bedoeld:
- Zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma.
- Havisten die een of alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets Pabo moeten doen.

Succesvol doorstuderen op de Pabo
Om op de Pabo te kunnen starten, moet je aan toelatingseisen voldoen. Den Haag kent een aantal arrangementen, waaronder het Pabo-arrangement. Dit arrangement duurt een half jaar, waarin je je voor kunt bereiden op: (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de Pabo.

Als je de toetsen haalt kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de Pabo op De Haagse Hogeschool.

Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de drie vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen Pabo.

Als je de toelatingstoetsen haalt ben je toelaatbaar tot de Pabo. Kortom, in Den Haag kun je je voorbereiden op de pabo op een manier die bij jouw situatie past!

Door wie
Het Pabo-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag).

Kosten
Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak (voor toelatingstoetsen/dus voor de meesten 150) en voor wiscat-training bedragen de kosten 150 euro.

Uitbreiden
Je kunt de lessen van het Pabo-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training, en lessen op de Pabo.

Let op: In verband met de coronacrisis is het Pabo-arrangement voor studiejaar 2020-2021 aangepast. Ook zonder dat je de toelatingstoetsen hebt gedaan kun je aan de Pabo-opleiding beginnen in augustus 2020. De toelatingstoetsen kun je dan uiterlijk in januari 2021 doen, deze moet je dan wel halen. Tijdens de Pabo-opleiding volg je dan de toetstraining (idem als het Pabo-arrangement) op de Hogeschool, zodat je je goed kunt voorbereiden op de toetsen. In februari 2021 start weer het reguliere Pabo-arrangement.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl.

Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek.

Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de Pabo een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor je is. De lessen zijn op de woensdagmiddag.

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Voor meer informatie en vragen kun je gebruik maken van dit formulier.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Om je opleiding aan de Pabo succesvol te kunnen afronden is het een voorwaarde dat je o.a. stageloopt. Omdat je tijdens het stagelopen in aanraking kan komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wees je er dus van bewust dat als je de opleiding Pabo wil gaan volgen, je een VOG moet kunnen aantonen bij je toekomstige stageplek. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid

Veelgestelde vragen PABO Voltijd

Het Praktijkbureau van de Pabo, plaatst je op een basisschool. Dit is een school van  één van de besturen waarmee er een overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 5 besturen:

• DHS – De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag
• Lucas Onderwijs – bijzonder onderwijs in Den Haag
• OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer
• Librijn – openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft
• West Openbaar Onderwijs

Het uitgangspunt voor plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft de school bij jou in de buurt  geen plek (meer) voor een stagiaire. 

Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageschool, dat regelen wij voor je!

In het eerste jaar loop je iedere donderdag stage en om de 5 weken loop je een hele week stage. Op deze manier ervaar je vanaf jaar 1 hoe een schoolweek verloopt en maak je diverse activiteiten mee. Bovendien geeft deze week je veel mogelijkheden om te oefenen met het lesgeven. Vanaf het derde jaar ga je twee dagen per week stagelopen en in het vierde jaar bouw je het nog meer op en werk je toe naar een LIO (leraar in opleiding) stage waarin jij een aantal weken de verantwoordelijkheid hebt over een klas.

Afhankelijk van je vooropleiding kunnen toelatingstoetsen verplicht zijn. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

In het 1e jaar van de Pabo, moet je de taal- en rekentoets met een voldoende afsluiten. Je hebt hiervoor 3 gelegenheden. Voor de zomervakantie heb je de mogelijkheid om de taal- en rekentoets te maken. Dit is een extra gelegenheid, waarbij je ook na de zomer recht hebt op 3 gelegenheden. Wij adviseren je dringend om al voor de zomervakantie de toetsen te maken. De ervaring leert, dat studenten die al een voldoende hebben gehaald voor de toetsen, veel succesvoller studeren.

Het is verstandig om je goed voor te bereiden op de toetsen en niet ‘even te komen kijken wat zo’n toets precies inhoudt’.

Voorbereiden kan middels de volgende literatuur:

Taaltoets:
Bout, M. & Bruijn, de, H. (2014). Basisvaardigheden grammatica, 3e druk
Bout, M. & Bruijn, de, H.(2014) Basisvaardigheden spelling, 3e druk
Brouwer, F.C.A. (2013). Basisvaardigheden formuleren, 2e druk
Weerd,de, H. De taaltoets-pabo haal je zo.(2008) Bussum: Coutinho

Rekentoets:
Moor, E., Uittenbogaard, W. & Kemme, S.(2013) Basisvaardigheden Rekenen. Groningen / Houten: Noordhoff Uitgevers
Rekenenen / wiscat: https://www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/ho-toetsen-pabo/wiscat-pabo/oefentoets/

Tijdens het eerste halfjaar van de studie bieden we lessen en ondersteuning aan om jou te helpen je goed op de toetsen voor te bereiden.

Student voor een dag

5 november 2022

Bezoek onze Open Dag

Kom naar ons toe op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur en maak kennis met onze docenten, studenten en locaties. Onze Open Dag staat in het teken van ontmoeten, doen en kijken of De Haagse het voor jou heeft.

Evenementen

 1. 5 november 2022
  Bezoek onze Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd?