Process & Food Technology - Engels - 4 jaar - Voltijd

Of het nu gaat om een nieuwe soort brandstof, een vleesvervanger of een medicijn: eindproducten maken van grondstoffen fascineert je. Maar dan wel zo efficiënt, schoon en veilig mogelijk! Tijdens de eerste drie jaar van de opleiding Process & Food Technology leer je zowel over processen in de levensmiddelen- als de chemische industrie. Zo lever je op verschillende gebieden een bijdrage en kies je bewust je specialisatie voor het vierde jaar. Studeer je af in de richting van voeding of spreken synthetische stoffen je meer aan? Wis-, natuur-, scheikunde en biologie zijn het uitgangspunt van veel vakken, maar je houdt je ook bezig met samenwerken en (internationaal) communiceren. En alles wat je leert, pas je toe in relevante opdrachten. Al in jaar 1 ga je aan de slag voor echte bedrijven.

Opbouw van Process & Food Technology - Engels - 4 jaar - Voltijd

Colleges

23

uur per week

Zelfstudie

14

uur per week

Projecten

5

uur per week

Studiepunten

60

in jaar 1


Jaar 1

Proceskennis opdoen

Om processen te kunnen verbeteren, moet je ze eerst goed kennen. Daarom leer je in het eerste jaar bijvoorbeeld kaas maken, bier brouwen, water zuiveren en chemische producten ontwikkelen. Alles wat je in de chemielessen leert, kun je meteen in de praktijk uitvoeren. Daarbij doe je alvast wat eerste ideeën op: hoe kan het slimmer, sneller of schoner? Het eerste jaar werk je ook aan je communicatieskills. Je leert efficiënt vergaderen, duidelijke rapporten schrijven en respectvol omgaan met verschillende culturen. Zo ben je straks goed voorbereid op je (buitenland)stages. Ook is er aandacht voor studieloopbaanbegeleiding en ervaar je hoe makkelijk en snel je met vragen bij docenten terechtkunt.

Jaar 2

Denken in oplossingen

In jaar 2 begin je met een belangrijk en actueel onderwerp: hoe ontwerp je veilige en duurzame productieprocessen? Om daarachter te komen, werk je met bestaande bedrijven en organisaties die hun systeem willen upgraden. Verantwoordelijk handelen is een belangrijk onderwerp, dus de verwachtingen zijn hoog! Je werkt met grote namen, zoals het internationale bedrijf Sensus of met de Nederlandse multinational Akzo Nobel. Samen met je projectgroep ga je aan de slag met simulatiesoftware voor risk management én je kijkt naar kansrijke en duurzame innovaties. Ontdek jij met medestudenten nieuwe voedingsproducten door inuline (een natuurlijke suikervervanger) uit groenten te gebruiken? Helpen jullie een brouwerij om de warmteoverdracht te verbeteren? Of gaan jullie aan de slag met duurzame plastics? 

Jaar 3

Minors en stage

In jaar 3 begin je met een minor. Daarmee ga je je verdiepen in een bepaalde richting, of ga je juist je kennis en vaardigheden verbreden. Je opleiding krijgt zo een persoonlijk tintje, zodat je je straks goed kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt. Wil je je technische skills verbeteren? Of wil je meer weten over het ondernemerschap? Het kan allemaal! Misschien is een uitstapje richting ontwikkelingssamenwerking voor jou een logische stap. Jij bepaalt zelf hoe je je toekomstige waarde en impact wilt vergroten. Wil je juist meer verdieping? Dan heeft PFT een interessante eigen minor Food Product Design. Maar je kunt ook een minor volgen aan een andere hogeschool of universiteit.

In het tweede semester loop je stage. Je kiest voor een lange stage van 20 weken of 2 kortere van elk 10 weken. De opleiding heeft veel partners bij zowel grote als kleine bedrijven en we werken samen met universiteiten over de hele wereld. Misschien ga je een veiligheidsanalyse doen voor een startup die nieuwe babyvoeding op de markt brengt, of loop je stage bij een groot chemisch bedrijf dat duurzamer wil werken. Studenten lopen ook stage bij ingenieursbureaus en farmaceuten, en doen onderzoek bij bijvoorbeeld TNO of een buitenlandse universiteit. Dit is dé gelegenheid om je onder te dompelen in een nieuwe (bedrijfs)cultuur. 

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In het laatste jaar van de opleiding ga je je specialiseren: je richt je puur op de chemische kant of juist op voeding. Het eerste semester diep je de kennis over jouw voorkeursgebied verder uit tijdens werkgroepen, colleges en projecten. Richt je je op processen in de levensmiddelenindustrie? Dan houd je je bijvoorbeeld bezig met functionele voeding zoals cholesterolverlagers in margarine. Kies je voor chemische procestechnologie, dan ga je bijvoorbeeld aan de slag met katalyse om zo min mogelijk uitstoot te genereren. En daarna is het zover: in het laatste semester van de 4-jarige opleiding Process & Food Technology studeer je af bij een bedrijf. Alles wat je de afgelopen jaren hebt geleerd, pas je toe in je afstudeerscriptie, je presentatie en verdediging.  

Je docenten

Tatiana


Fabrice


Farah Coppola


Didier Duquesnoy


Arjo Vink


Edith Alladin


Claudia Germano


Cindy Mielatz


Xiangmei Meng:


Rugène Leito


Ron Haring


Hilde Wijngaard


Mark Leemhuis


Maikel Maloncy


Caroline Mok


Sleep opzij

Studie in beeld

Hieronder zie je video’s die onze studenten tijdens projecten hebben gemaakt. Brouw jij straks je eigen bier? Hoor welke doelen onze studenten hebben behaald en wat jij straks ook kan!

Sleep opzij

Ervaringen van studenten

Iris van der Woude

Over het appelproject

Cristina Groian

Over mijn passie ontdekken

Polina Valkova

Over kaas maken

Yajing Wang

Over mijn buitenlandstage

Sleep opzij

Minors

In jaar 3 van de 4-jarige opleiding Process & Food Technology kies je een minor. Hiermee kun je over de grenzen van de opleiding kijken óf je juist verder specialiseren als process and food engineer. Ga bijvoorbeeld voor de PFT-minor Food Product Design, waar je ook studenten treft van Voeding & Diëtetiek en Industrial Design Engineering. Bij die minor focus je je op de ontwikkeling of verbetering van nieuwe en bestaande producten. Liever je kennis verbreden door een heel ander soort minor te volgen? De mogelijkheden binnen De Haagse en daarbuiten zijn eindeloos. Zo is ondernemerschap interessant als je je eigen startup wilt beginnen, en sociologie als je geïnteresseerd bent in de menselijke aspecten van het bedrijfsleven. Grijp jij de minor aan als kans om naar het buitenland te gaan? Tijdens de minor Development Cooperation draag je vanuit jouw kennis toe aan ontwikkelingsprojecten in Afrika.

Werkvormen

Tijdens de 4-jarige opleiding PFT krijg je een mooie mix van werkvormen. Je volgt theoretische vakken, maar voert vooral praktijkgerichte opdrachten uit. Ook andere leerervaringen helpen je verder. Zo ga je op excursie naar een waterzuiveringsinstallatie, een brouwerij en een bedrijf dat katalysatoren voor duurzame brandstoffen produceert. Je werkt alleen of met medestudenten aan projecten en vraagstukken die direct bij organisaties vandaan komen. Zo pas je de theorie direct toe in de praktijk én kun je al tijdens je opleiding een substantiële bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij.

Uitwisseling

We hebben een goede samenwerking met bedrijven en onderwijsinstellingen in Brazilië, Spanje, Portugal, Ghana, Indonesië en China. Zo kun je in Portugal een uitwisselingsstage doen waarbij je je bezighoudt met vernieuwende enzymen voor broodproductie. In Spanje kun je bijdragen aan onderzoek naar nanodeeltjes voor de farmaceutische industrie en in Ghana help je afval verwerken tot biogas. 

Contact met de opleiding

Heb je vragen de 4-jarige opleiding Process & Food Technology? Mail ze aan Ron Haring via dit contactformulier. Of volg ons op Instagram. Voor vragen over toelating en inschrijving kan je een e-mail sturen aan csi@hhs.nl.

 

Contact met een student

Stel je vragen aan één van onze studenten!

Social media

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Tijdens je opleiding krijg je een persoonlijke coach die je helpt om op schema te blijven. Ook denkt je coach met je mee over je toekomstige carrière. En heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een (persoonlijk) probleem aan? Ook dan staat je coach voor je klaar. Daarnaast krijg je tijdens de Engelstalige 4-jarige opleiding Process and Food Technology begeleiding van een coaching assistant, vaak een oud-student. Hij of zij helpt je met tips over time management of helpt je met het zoeken van de juiste mensen binnen de opleiding.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Process & Food Technology - Engels - 4 jaar - Voltijd?