Voeding en Diëtetiek - Deeltijd
Praktijkgericht en uitdagend, dat is jou op het lijf geschreven. Je hebt al wat jaren werkervaring en bent op zoek naar een carrière in de voedingsbranche. Dat je voor een deeltijdopleiding tijd moet vrijmaken en veel eigen initiatief moet tonen, schrikt je niet af. Je bent er helemaal klaar voor. Maar je zit zeker niet alleen maar in de schoolbanken: tijdens de studie doe je vrijwel alles zelf. Je past de laatste technologische snufjes toe tijdens opdrachten bij cliënten en zet bijvoorbeeld een fitbit of foodapps in. Je leert praktijkonderzoek doen bij een diëtist, levensmiddelenbedrijf of overheid. Of gaat aan de slag bij een diëtistenpraktijk, doet onderzoek naar een nieuw product en licht consumenten voor over gezonde voeding. Wat jíj wilt.
Opbouw van Voeding en Diëtetiek - Deeltijd
Pilot Flexibilisering
Vanaf september 2017 doet Voeding en Diëtetiek mee aan de landelijke pilot Flexibilisering. Bij deze pilot mogen hogescholen hun vaste onderwijsprogramma’s loslaten. Dit heeft als voordeel dat je veel meer inspraak hebt op wat je wil leren, maar vooral ook hoe, waar en wanneer je dat wil doen.
De opleiding zit zo in elkaar dat je zo veel mogelijk zelf de regie in handen hebt. Het totale programma bestaat uit 8 modules van elk 30 studiepunten. In de propedeuse volg je 2 modules:
Module 1 - Basismodule Voeding en Diëtetiek
Module 2 - Basismodule Onderzoek en Communicatie
Na de propedeuse volgt de hoofdfase. Daarin ben je vrij om je eigen volgorde te bepalen bij het afronden van de volgende modules:
Module 3 - Coaching van mensen naar een gezondere leefstijl
Module 4 - Ontwerpen en implementeren van gezondheidsinterventies
Module 5 - Ontwerpen en implementeren van voedingsconcepten
Module 6 - Behandelen van cliënten
Module 7 - Een minor naar keuze
Module 8 - Afstudeermodule, innoveren en implementeren in het werkveld
Individuele vrijheid
De opleiding is opgebouwd rond leeruitkomsten: kennis en vaardigheden die je moet beheersen om een bepaalde module af te kunnen ronden. Die leeruitkomsten worden getoetst. Hoe je je op die toets voorbereidt, bepaal je zelf. Je kunt lessen volgen, maar dat hoeft niet. Je kunt de opgegeven boeken, artikelen en digitale bronnen lezen, maar je mag ook andere informatie gebruiken. Jij kiest je eigen leerweg.
Je eigen tempo
Je kunt het programma daarnaast ook in je eigen tempo doorlopen. Het standaardprogramma is 4 jaar, maar je kunt de opleiding ook sneller of juist minder snel afronden. Dat is afhankelijk van je voorkennis en je eigen keuzes. Je kunt bijvoorbeeld vrijstellingen krijgen als je bepaalde leeruitkomsten al hebt behaald. Bij je planning krijg je ondersteuning van een studiecoach. Met die coach spreek je af hoe je je studie wilt doorlopen. In de propedeuse geldt dat de flexibiliteit vooral zit in de keuze voor een volgorde van de modules, maar niet in tijd: in het eerste jaar moet je wel 50 van de 60 studiepunten halen om verder te gaan met de opleiding.
Flexibele toetsing
Als je de benodigde kennis en ervaring in huis hebt, kun je de toets maken, ook als je geen lessen hebt gevolgd. Zo ben je in deze nieuwe opzet niet gebonden aan een vaste jaarindeling, maar is je studieprogramma flexibel en op maat samen te stellen. In je eerste jaar (propedeuse) zijn er 6 toetsperiodes. Je levert je beroepsproduct in wanneer jij vindt dat je de leeruitkomst hebt behaald. Elke toets kun je tweemaal per jaar doen.
Uw docenten
Matthijs Fleurke
Matthijs studeerde Sociologie en Wijsbegeerte van de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna legde hij zich met de master Health Economics, Policy and Law toe op de gezondheidszorg. Als docent Sociologie en Ethiek richt Matthijs zich vooral op sociologische vragen die relevant zijn voor de diëtetiek. Hij is ook lid van het Lectoraat Mantelzorg, waar hij probeert deze sociologische vragen uit te diepen. Naast sociologie- en ethiekonderwijs verzorgt Matthijs ook lessen onderzoeksmethodologie, bijvoorbeeld statistiek- en Journal Clublessen. Ook is hij afstudeerbegeleider en betrokken bij internationaal minoronderwijs. Zijn passie ligt bij het onderzoek op het snijvlak van sociologie en diëtetiek. In het Lectoraat Mantelzorg doet hij bijvoorbeeld onderzoek naar de rol van de diëtist bij de behandeling van ondervoeding bij ouderen in vergelijking met de rol die andere zorgprofessionals en ook mantelzorgers hierbij hebben.
Tonnie van Genugten
Tonnie studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heeft zij zich op Curacao verder geschoold in onderwijs. Tonnie heeft zich aan het LUMC gespecialiseerd in Communication in Science in de medische context. Als docent Communicatie richt Tonnie zich op gespreksvoering, interculturele communicatie en schriftelijke communicatie. Daarnaast is Tonnie onderzoeker in het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling. Tonnie is coordinator van de internationaliserings- en wereldburgerschapsactiviteiten binnen de opleiding. Daarnaast is ze mede-ontwikkelaar van de nieuwe deeltijdopleiding (conform de pilot Flexibilisering Hoger Onderwijs) en onderzoeker in een project Onderzoeksintensieve opleiding. Tonnie is geïnteresseerd in de rol van voeding en communicatie in multiculturele maatschappijen. Haar droom is een Haagse VoedselConsumptiePeiling op te zetten waarin het voedingsgedrag van de Haagse bevolking wordt onderzocht. Daarnaast is Tonnie actief in zowel de ontwikkeling en uitvoering van als onderzoek naar online internationaal onderwijs (COIL).
Emine Taskiran-Chaudry
Emine did her BSc in Human Nutrition at University of Westminster in London, where she continued onto doing a MSc in International Public Health Nutrition. She completed her academic education with a second BSc in Dietetics at London Metropolitan University. After working in various fields of dietetics including clinical and research, Emine has recently been focusing on her teaching career at THUAS. Her clinical experience extends to enteral-feeding, cancers and coeliac disease. Emine participated in WHO Infant Feeding Programme and led a research on surgical pathway for cancer patients at Guy’s Hospital London which was presented at international conferences. Her current roles include curriculum development, supervising student projects and giving lectures in various nutrition related topics. One of her ambitions is also to contribute to internationalisation of the study. Having studied at Kidbrooke school where Jamie Oliver used as a flagship school for his ‘Feed Me Better’ campaign, Emine has been fascinated by investing in young minds. She worked as a nutrition leader for MEND programme, one of the world's largest evidence-based programs for childhood obesity, and strongly believes that “good habits formed at youth makes all the difference”.
Ilsa Meeldijk
Ilsa voltooide de opleiding HBO Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Tijdens het werken hier op de Haagse heeft ze haar basiskwalificatie voor het onderwijs en examineren (BKO en BKE) behaald. Ze heeft gewerkt als diëtist in de eerstelijns-diëtetiek waar ze werkte met cliënten met overgewicht, diabetes mellitus type 2, hoge bloeddruk en hypercholesterolemie. Haar specialisatie binnen dit vakgebied is coaching. Ze vindt het belangrijk dat studenten leren hoe ze cliënten kunnen coachen zodat er gedragsverandering kan plaatsvinden op het gebied van voeding en beweging. Ilsa geeft de lessen diëtistisch handelen waarbij de studenten o.a. leren wat het methodisch handelen van de diëtist inhoudt: “Welke vragen stel je om een goed beeld te krijgen van je cliënt, wat is de hulpvraag van de cliënt, etc. Wat bespreek je in een eerste consult, en wat in een vervolgconsult? En natuurlijk, het belangrijkste... hoe coach je de cliënt?” Samenwerken geeft Ilsa energie. “Ik vind het heel fijn om samen te werken, met studenten en met collega’s! Samen kom je verder.”
Marianne Goedhart
Marianne studeerde Voeding& Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast heeft zij een cursus netwerken gedaan. Als stagecoördinator houdt Marianne zich bezig met de organisatie, voorlichting en coördinatie van de derde en vierdejaars stages. Denk aan het werven van stageplekken, het goedkeuren van nieuwe stageplekken en het geven van voorlichtingen in alle jaren over de praktijkervaring. Binnen het Stagebureau werkt zij samen met twee andere coördinatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor buitenland stages, afstuderen en tweedejaars stages. Naast stagecoördinator is Marianne ook afstudeercoördinator en stagebegeleider. Haar passie ligt bij het maken van een zo goed mogelijke match tussen de stageplek en de student. Verder vindt zij het een uitdaging om ervoor te zorgen dat het stage en afstudeerproces zo soepel mogelijk verloopt. Daarnaast heeft zij een passie voor baby- en kindervoeding, netwerken, koken en lekker eten en doet zij aan bootcamp in haar vrije tijd.
Puck Suers
Puck heeft in Wageningen de drie jarige Bachelor Voeding en Gezondheid afgerond, gevolgd door een twee jarige Master in Human Nutrition in Health and Disease. Na deze opleiding heeft Puck in twee jaar de Opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool afgerond. Na de opleiding aan de Haagse Hogeschool is Puck gaan werken als ziekenhuis diëtist. De afgelopen 10 jaar is ze werkzaam geweest als (senior) diëtist in Haaglanden Medisch Centrum. De klinische diëtetiek is daarmee haar specialisatie. Momenteel geeft Puck les in de Dietistisch Handelen leerlijn, verzorgt ze project lessen en begeleidt ze een groep 4e jaars bij hun eindstage. De passie van Puck op werkgebied ligt in het werkveld van de paramedische diëtetiek. Het begeleiden van cliënten bij hun diëten bij gezondheid en ziekte en het preventieve karakter dat de diëtetiek hier ook bij kan vervullen zijn de speerpunten waar ze zich in heeft verdiept. Het overbrengen van die kennis en ervaring op aankomende diëtisten, is waar nu haar hart naar uitgaat.
Mieke Schrijvers
Mieke houdt van alles dat met leren, innoveren en gezondheid te maken heeft! In 2011 heeft ze de opleiding V&D aan de Haagse afgerond. Tijdens de laatste fase van haar studie heeft zij WOWIJS, een succesvolle leefstijl interventie voor kinderen met overgewicht in de Haagse Schilderswijk, ontworpen samen met haar begeleider. Omdat haar passies hierin samen komen is zij nog steeds werkzaam voor WOWIJS, met daarbij ook haar eigen praktijk. Vanwege haar interesse in de gedragsverandering die ten grondslag ligt aan een gezonde leefstijl wilde zij zich verder ontwikkelen en heeft zij voor verschillende opdrachtgevers gewerkt aan verandertrajecten en conceptontwikkeling voor onder andere bedrijfsrestaurants, sport- en schoolkantines en als leefstijlcoach bij het ontwerp en de uitvoering van het vitaliteitsbeleid binnen bedrijven. Allemaal gericht op het stimuleren en motiveren van betere keuzes voor mens, dier en milieu. Na een aantal jaar doceren in het MBO-voedingsonderwijs en het behalen van de Master Leren en Innoveren is ze weer terug bij haar roots. Ze heeft er zin in om op De Haagse Hogeschool haar steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van studenten op zowel persoonlijk als professioneel.
Paul van den Berg
Paul studeerde Wijsbegeerte en Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam; hij werkte sindsdien voor universiteiten en hogescholen in Wageningen, Groningen, Rijswijk, Delft, Leiden en Amsterdam – en sinds 2017 in Den Haag bij de faculteit Gezondheid, Voeding en Sport. Als ethicus en techniekfilosoof met lange ervaring in het hoger techniekonderwijs, helpt Paul twee GVS-opleidingen, Voeding en Diëtetiek en Huidtherapie, om nieuw onderwijs te ontwikkelen waarin een nieuwsgierige en positief- kritische houding centraal staat tegenover de mogelijkheden van nieuwe technologie. Binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek is Paul verantwoordelijk voor de internationale minor Smart Technology and The Future of Health Care en coördineert hij met anderen het totale aanbod van minoronderwijs. Hij is ook afstudeerbegeleider. Paul houdt van het samen ontwikkelen van actueel, uitdagend en multidisciplinair onderwijs. Daarnaast heeft hij een passie voor onderzoek op het snijvlak van ethiek en burgerschap. Want de grote aanwezigheid van techniek in het dagelijks leven heeft ook keerzijden, bijvoorbeeld in de handen van kritische zorgcliënten (welke zorgverlener wil gefilmd worden tijdens het werk om zich daarna eenzijdig bekritiseerd te zien op internet?). Paul onderzocht juridische en morele mogelijkheden van ‘weerbaar burgerschap’ voor publieke professionals en schrijft daar een boek over.
Gitte Kloek
Gitte Kloek is afgestudeerd als voedingskundige en epidemioloog aan de Wageningen Universiteit. Vervolgens is zij gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een onderzoek naar een wijkgerichte aanpak gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl in impulswijken in Eindhoven. Sinds 2010 werkt zij voor De Haagse Hogeschool als docent en onderzoeker en sinds 1 januari 2021 in de functie van associate lector leefstijlverandering bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO). In haar onderzoek richt zij zich op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van producten en diensten die kinderen en jongeren aanzetten tot een gezonde leefstijl waaronder meer bewegen en het maken van gezonde voedingskeuzes.
Cora van Waveren
Cora is begonnen in de gezondheidszorg met de opleiding tot A-verpleegkundige in het Diaconessenziekenhuis te Leiden. Hierna de brede basis opleiding IC/CCU- verpleegkundige gedaan in De Klokkenberg te Breda. Tijdens de werkzaamheden op de intensive care van de cardiochirurgie gestart met de studie Psychologie aan de Katholieke Universiteit Brabant. Deze studie in 1991 afgerond als psycholoog. Cora heeft zich verder ontwikkeld in de richting van coach, door het volgen van trainingen en cursussen in het vakgebied coachen. Cora heeft ook voor de Hartstichting jaren de training “Gesprekstechnieken voor Verpleegkundige” gegeven. Cora is breed ingezet in het onderwijs, eerstejaars, deeltijd onderwijs, stage begeleiding en verzorgd ook de Training coachen voor het stagewerkveld. Haar passie is het coachen, zowel het uitleggen van de coachtechnieken, als ook hoe kun je dit toepassen in de praktijk van alle dag.
Floor Scheffers
Floor Scheffers studeerde Voeding & Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool en vervolgde dit met de Master Nutrition & Health aan de Wageningen Universiteit met als specialisatie Epidemiology & Public Health. Vanuit haar functie als docent doet Floor promotieonderzoek naar de relatie tussen vruchtensap, fruit en frisdrank en chronische ziekten bij volwassenen en kinderen. Binnen het onderwijs is Floor afstudeerbegeleider en begeleidt studenten in andere onderzoeksprojecten. Haar passie is het enthousiasmeren van studenten voor het doen van onderzoek.
Anne-Marie Scholten
Anne-Marie studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heeft ze de master Nutrition and Health aan de Universiteit van Wageningen afgerond. Anne-Marie heeft werkervaring in de eerstelijns diëtetiek en als onderzoeker op het gebied van het ontwikkelen en evalueren van leefstijlinterventies bij TNO. Als docent richt Anne-Marie zich op zowel de voedingskundige/diëtetiek kant als gezondheidsvoorlichting binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek. Naast bovenstaande inhoudelijke thema’s in het onderwijs is Anne-Marie actief bij de talentontwikkeling van de studenten. Bijv. in de challenge Duurzaamheid wil ze samen met het werkveld en studenten maatschappelijke impact maken gericht op dit thema. Tevens is haar focus het propedeuse-onderwijs, challenge-onderwijs, toetsing, OER/OLP, accreditatiecyclus en studieloopbaanbegeleiding. Haar passie is om het onderwijs zo in te richten dat de HHS opleidt tot toekomstbestendige diëtisten/voedingskundigen. Ze vindt het leuk om studenten inzicht te geven in het eigen leerproces. Samenwerken in een team aan innovatieve onderwijskundige of voedingskundige vraagstukken en daarin ieder zijn kwaliteiten inzetten om het tot een succes te maken vind ze het leukste wat er is.
Yvonne Verbeek
Yvonne studeerde van 2006-2010 Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vervolgde dit met de Master Health Sciences aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar ze de specificaties Health Policy en Prevention combineerde (2010-2012). Als diëtiste is Yvonne herkenbaar aan haar voorbeelden uit de praktijk. Ze heeft met name veel mensen begeleid met de bekende welvaartziekten maar ze heeft ook veel cliënten geholpen met > klasse III obesitas (BMI>40) naar een gezond(er) gewicht. Door haar werk als zelfstandige in de eerstelijnszorg is ze goed thuis in ondernemen, de psychiatrie, de coachings- en gespreksvaardighedentechnieken. Door de combinatie van wetenschap en diëtetiek kun je Yvonne in alle jaren tegen komen in onze opleiding. Haar focus ligt hierbij op leerjaar 1, als instroomcoördinator en propedeuse-coördinator kent ze de opbouw van het curriculum zeer goed. Daarnaast zie je haar terug in studiebegeleiding in zowel jaar 1 als 2, diëtistisch handelen in jaar 3 en stage- en afstudeerbegeleiding in jaar 4 of hoger. Haar passie ligt bij ondernemen, coachen en mensen uitdagen: “Ze wil dat je slaagt en ze geeft je opbouwende maar ook zeer eerlijke en direct feedback waarmee je aan de slag kunt.” Als je iets wilt ondernemen of een eigen zaak wilt starten, staat Yvonne altijd open om hierover in gesprek te gaan.
Dorien Voskuil
In 1992 voltooide Dorien de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam en in 1994 haalde zij haar master Voeding & Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. In Wageningen deed Dorien ook promotie onderzoek en hield zich in totaal zo’n 15jaar bezig met de relatie tussen voeding en het ontstaan en de preventie van kanker. Dorien is een onderzoeker ‘in hart en nieren’. Dorien werkt vooral ‘achter de schermen’ en zet zich, samen met veel collega’s, in voor de kwaliteit van het afstudeeronderwijs: hoe toetsen we aan de eindstreep of studenten het HBO niveau hebben gehaald, en hoe helpen we ze die eindstreep te halen. Naast haar werk als docent is Dorien onderzoeker (onder andere binnen het lectoraat Mantelzorg). Tegenwoordig zoekt zij inhoudelijke diepgang door kwalitatief onderzoek. Naar de denkbeelden van professionals over het gebruik van zorgtechnologie. En naar datgene wat ouderen echt waardevol vinden ten aanzien van het eten. En dat is lang niet altijd gezondheid.
Jill Witvliet
Jill studeerde Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Daarna volgde zij de master Health Sciences aan de VU in de richting Nutrition & Health alwaar zij zich specialiseerde in klinische voeding. Voordat Jill docent werd heeft zij 8 jaar als diëtist in zowel een perifeer als academisch ziekenhuis gewerkt waarbij zij naast patiëntenzorg praktijkgericht onderzoek heeft uitgevoerd. Haar expertise is ondervoeding en de behandeling van oncologische aandoeningen met in het bijzonder patiënten met een maag- slokdarm en pancreascarcinoom. Naast het verzorgen en het coördineren van het onderwijs binnen de leerlijn Diëtistisch Handelen verzorgt Jill Team Based Learning lessen, is zij betrokken bij de afstudeerfase en het deeltijdonderwijs. Haar passie is om samen met studenten te werken aan hun ontwikkeling als professional waarin zij zowel de wensen en behoeften van een cliënten als de dieetbehandelingsrichtlijnen inzetten om een advies op maat te leveren. Daarnaast is zij nog kwaliteit geregistreerd diëtist in het KP (kwaliteitsregister paramedici) tot en met 2024 en lid van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).
Claudia Scheepers
Claudia is opgeleid als Toegepast Onderwijskundige aan de Universiteit Twente. Tijdens haar werk heeft ze een master Onderwijsmanagement aan de Nederlandse School voor Onderwijsmanagement behaald. Claudia is een specialist in curriculumontwikkeling en management in het onderwijs. Claudia is de manager van de opleiding Voeding & Diëtetiek. Zij zit in het managementteam van de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport. Daar heeft ze de portefeuilles ‘voor de poort’ en internationalisering. Daarnaast is ze programmaleider van de pilot flexibilsering deeltijd met de opleidingen hbo-V, Voeding & Diëtetiek, Social Work en pabo. Claudia is een bevlogen en ondernemende onderwijsprofessional met ervaring in het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Ze is analytisch en resultaatgericht en houdt daarbij de mens goed in de gaten. Ze gelooft dat vernieuwing in het onderwijs vanuit docenten moet komen.
Joke Verberg
Joke volgde de opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag. Na geruime tijd gewerkt te hebben als diëtist in de Thuiszorg en binnen wijkgericht gezondheidsbeleid van de GGD, voltooide ze haar master social work aan de HvA in Amsterdam. Als docent richt Joke zich vooral op voorlichting en preventie in de voedings- en gezondheidswereld. Als lid van het Lectoraat Mantelzorg is ze actief op het gebied van studentenwelzijn. Naast voorlichting en preventie is Joke betrokken bij de challenges, een vorm van learning communities, waarin eerste en tweedejaarsstudenten werken aan een interventie voor een doelgroep en hieraan werken vanuit maatschappelijke betrokkenheid en noodzaak. Haar passie ligt bij betrokkenheid bij studenten en het coachen en ondersteunen van hun groei en ontwikkeling. Het werk als vertrouwenspersoon voor studenten van de faculteit Gezondheid Voeding en Sport draagt hier zeker ook aan bij.
Susanne Borst
Susanne studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast heeft zij een Executive Master of Marketing (MSc) gevolgd aan de TIAS School Business and Society in Tilburg. Als docent Marketing richt Susanne zich vooral op marketingvraagstukken die relevant zijn voor de diëtetiek. Deze liggen met name op het gebied van productontwikkeling, ondernemerschap en business-to-business. Naast marketinglessen binnen het deeltijd- en voltijdonderwijs van de opleiding verzorgt Susanne ook divers projectonderwijs. Ook is ze studiecoach over verschillende leerjaren en betrokken binnen het team Langstuderen. Haar passie ligt met name op het gebied van productontwikkeling en de implementatie ervan in een business to businessomgeving. Continue op zoek gaan naar die ene productinnovatie waar relaties de waarde van inzien. Daarnaast ligt de begeleiding van langstudeerders haar nauw aan het hart. In plaats van het denken in de laatste loodjes zijn het zwaarst naar de laatste loodjes zijn het leukst!
Maartje de Groot
Maartje de Groot heeft Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast de opleiding tot hbo-docent afgerond aan de Vrije Universiteit. Vervolgens heeft zij promotieonderzoek gedaan op het gebied van valpreventie bij kwetsbare ouderen. Bij de opleiding Voeding & Diëtetiek geeft Maartje les in onderzoeksvaardigheden, statistiek en medisch-biologische thema’s. Ook begeleidt zij studenten tijdens hun studieloopbaan en afstudeerfase. Naast docent, is Maartje lid van de toetscommissie en de curriculumcommissie en betrokken bij diverse projecten op het gebied van onderwijsvernieuwing en -verbetering. Daarnaast is zij docentopleider voor de Basis en Senior Kwalificatie Examinering (BKE en SKE). Maartje vindt het een uitdaging om de kwaliteit van onderwijs zo hoog mogelijk te maken: zowel het onderwijs dat ze zelf verzorgt, als opleidingsbreed.
Luca van Houwelingen
Luca heeft Voeding & Diëtetiek gestudeerd aan De Haagse Hogeschool. Op dit moment volgt zij de master gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit.' In de master gezondheidswetenschappen specialiseert Luca zich verder op het gebied van onderzoek, preventie en (internationale) volksgezondheid. Luca is onderdeel van het stagebureau, waarin zij de tweedejaarsstages en internationale praktijkervaringen coördineert. Ook motiveert zij studenten om internationale ervaringen op te doen door het organiseren van verschillende bijeenkomsten en begeleidt zij geïnteresseerde studenten in de zoektocht naar een stageplek. Na een half jaar in Afrika gewerkt te hebben aan de verbetering van ondervoedingsscreening bij kinderen, is haar passie voor preventie en internationale gezondheidsproblemen verder aangewakkerd.
Lot Schaap
Lot studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich binnen de Sociale Psychologie bij het Voedingcentrum in eetgedrag: waarom kiezen mensen wat ze kiezen in het enorme aanbod wat er is? Sinds 2007 is Lot verbonden aan De HHS. Als Hogeschooldocent maar ook als onderzoeker. Lot heeft vanuit het lectoraat Leefstijlverandering bij Jongeren in samenwerking met de GGD onderzoek gedaan naar De Haagse Aanpak Gezond Gewicht als koplopergemeente van JOGG en heeft zij onderzoek gedaan naar het afnemen van voedingsvragenlijsten bij kinderen uit achterstandswijken. Als docent is Lot betrokken bij de flexibele deeltijdopleiding, en is zij coördinator van de hoofdfasemodule Ontwerpen en Implementeren van Voedingsinterventies en bij de voltijdopleiding van de Leren op Maat leerlijn van jaar 1 en 2.
Laura de Kubber
Laura de Kubber studeerde Voeding en Gezondheid aan de Wageningen University waar zij zich specialiseerde in gezondheidscommunicatie en preventie. Ze studeerde daarnaast Global Health in Maastricht waar ze zich verder verdiepte in factoren die wereldwijd de gezondheid kunnen beïnvloeden en kwalitatief onderzoek. Ze heeft vier jaar lesgegeven op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij Sport en Bewegen en is nu actief op De Haagse Hogeschool als inzetplanner en docent Voeding bij verschillende leerlijnen. Door middel van coachen en inspireren helpt ze studenten graag verder op het gebied van onderzoek, voedingsgedrag en het opzetten van interventies. Verder gaat ze graag hardlopen, kookt verschillende gerechten en reist naar verre landen (als mogelijk).
Machteld van Lieshout
Machteld studeerde Voeding & Gezondheid (master/PhD) aan Wageningen Universiteit. Na acht jaar onderzoek heeft ze 12 jaar als voedingskundig adviseur gewerkt aan gezondheid en welzijn in de retail en foodservice branche. Zowel in het onderzoek, als als docent richt Machteld zich vooral op het ontwikkelen en inzetten van onderzoekend vermogen voor de diëtetiek. In het bijzonder bestudeert zij het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl met gebruik van mHealth. Machteld werkt bij de opleiding Voeding & Diëtetiek en verricht 2 dagen in de week onderzoek vanuit een samenwerking tussen opleiding en lectoraat (Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving). In de Leren op Maat Challenge “Food Innovation Technology” is zij docentonderzoeker. Tevens is Machteld opdrachtgever voor stages/beroepsproducten, ook voor andere opleidingen, en is zij betrokken bij Global Health en internationaal onderwijs (minor Smart technology and the future of healthcare). Machteld’s passie ligt bij het doen van onderzoek met daadwerkelijke impact op ieders welzijn. Op dit moment werkt zij o.a. aan het objectief meetbaar maken van leefstijlfactoren om mensen inzicht te geven in hun gedrag, vaak startpunt voor gedragsverbetering.
Ruth van Ingen Schenau
Ruth heeft in 2018 haar diploma Voeding en Diëtetiek op de HHS in ontvangst mogen nemen. Op dit moment is zij bezig met een premaster, om volgend jaar te starten aan de Master Health Sciences. Promotie en personal relations zijn onderwerpen die Ruth erg aanspreken. Als coördinator van afstuderen en stage heeft Ruth dagelijks veel contact met verschillende partijen. Het bereiken van een gezamenlijk doel is iets waar zij veel energie uit haalt. Het stagebureau is het aanspreekpunt voor student, werkveld en docent. Ruth’s rol is het coördineren van de afstudeeropdrachten en de eindgesprekken. In organisatorische taken blinkt Ruth uit. Daarnaast ligt haar passie bij gezondheid in de breedste zin van het woord. Ze vind het leuk om zich bezig te houden met lichamelijke, maar ook mentale gezondheid: “Ik ga daarom graag het gesprek aan: waar maakt jouw hart een sprongetje van?”
Fee Kortekaas
Fee studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Na de opleiding is zij werkzaam geweest als (poli)klinisch diëtist in het RdGG Delft, in het Rijnlands Revalidatiecentrum en het LUMC in Leiden Als praktijkinstructeur maakt zij de vertaalslag van de theoretische diëtetiek naar de praktijk. Ervaring heeft Fee vooral rondom de diëtetiekzorg van hematologische en oncologische patiënten en mbt Diabetes. De vakken die zij geeft zijn gericht op de dagelijkse praktijk van de diëtist rondom patiënten- en cliëntenzorg. Daarnaast probeert zij met een groot netwerk in de diëtetiekwereld, mede door haar functie als redactielid bij de Dieetbehandelingsrichtlijnen, verbindingen te maken tussen de studenten en het werkveld. Zij heeft hart voor het vak van diëtist en gaat met een voldaan gevoel naar huis na een dag wanneer zij dit heeft kunnen overbrengen op studenten.
Yvonne van der Lee
Yvonne van der Lee studeerde Voeding & Diëtetiek aan de HHS. Daarna is zij zich gaan verdiepen en bijscholen in Motivational Interviewing en volgde zij een intensieve training over bewustzijn. In haar huidige werk als docent/ diëtist/ coach, gaat zij op zoek naar de kern van een (gezondheids)probleem, door aandacht te hebben voor wat zich in het bewustzijn afspeelt. Zij geeft graag trainingen en workshops over persoonlijke ontwikkeling. Yvonne geeft les in Diëtistisch Handelen, met de nadruk op gespreksvaardigheden, waarin zij studenten ondersteunt om een goede gesprekspartner te worden, binnen en buiten de gezondheidszorg. Het leren eigen maken en toepassen van de methode Motivational Interviewing is een rode draad in haar rol als skillslab-docent en als stagebegeleider. Mooie gesprekken voeren en leren van elkaar, zeker in open en authentiek gezelschap, doet Yvonne het allerliefst. Als het even kan midden in de natuur, maar in een klaslokaal mag ook best!
Memon Boukiour
Memon studeerde Gezondheidswetenschappen en Epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht. Daarna rondde hij een traineeship bij de Rijksoverheid af. Als docent richt Memon zich vooral op vraagstukken rondom publieke gezondheid en preventie. Daarnaast doet hij binnen het lectoraat Inclusive Education onderzoek naar het wereldburgerschap. Ook geeft Memon training aan beginnende docenten op het gebied van didactiek. Tenslotte is Memon ook actief in het hogeschoolbrede honoursprogramma Urban Expedition in Life Quality. Niet alleen was hij mede-initiatiefnemer van dit programma, hij heeft ook deelgenomen aan het ontwerp en is momenteel coördinator van het programma. Memon is breed inzetbaar. Niet alleen geeft hij vakken op het gebied van publieke gezondheid en preventie, hij geeft ook les in onderzoeksvaardigheden en presentatievaardigheden. Daarnaast is hij stage-begeleider en studieloopbaanbegeleider. Tenslotte heeft Memon een rol gespeeld in de curriculumvernieuwing en houdt hij zich bezig met innovatie in het onderwijs. Zijn passie ligt bij onderwijsinnovatie en inclusief onderwijs. Memon is overtuigd dat studenten nog veel mogelijkheden kunnen en moeten krijgen om hun eigen leerroute vorm te geven en een actieve rol te spelen in het onderwijs. Er mag meer oog zijn voor de unieke talenten en wensen van studenten.
Willemijn Pelser
Willemijn studeerde Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Daarna heeft zij aan VU Amsterdam haar master Health Sciences behaald. Als docent bij de opleiding geeft Willemijn met name les in voedingsleer en diëtetiek in de propedeuse en bij de flexibele deeltijd opleiding. Voordat ze al docent werkte bij de opleiding heeft ze een aantal jaar als diëtist gewerkt in de eerstelijnszorg. Naast haar taak als docent is Willemijn ook lid van de toets- en examencommissie. Naast de vakkennis vindt Willemijn het een uitdaging om de toetsing en het daarbij behorende onderwijs zo goed mogelijk neer te zetten.
Jacqueline Langius
Jacqueline studeerde Voeding & Diëtetiek en promoveerde bij het VU medisch centrum op haar onderzoek naar de implicaties van een slechte voedingstoestand bij mensen met kanker in het hoofd-halsgebied. Ze heeft ruime ervaring opgedaan in de diëtetiek, het onderzoek en het management alvorens de overstap te maken richting het onderwijs. Jacqueline geeft sinds 2016 leiding aan het onderzoek van Voeding & Diëtetiek. Binnen het onderzoeks- en innovatiecentrum, waarbinnen ook het Healthpoint is ingebed, wordt o.a. onderzoek gedaan naar de toepassing van technologie voor het in kaart brengen en het verbeteren van de voedings- en gezondheidsstatus. Jacqueline is enthousiast over haar vak. Voedingsstoffen zijn de basisingrediënten voor alle processen in het lichaam. Een gezonde voeding is daarmee voorwaardelijk voor (het behouden van) een goede gezondheid en voor herstel bij ziekte. De complexiteit van voeding en metabolisme en de uitdagingen bij gedragsverandering maken het vak super interessant. Met het onderzoek wil Jacqueline een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het vak.
Inge Audenaerde
Inge studeerde Voeding en Diëtetiek in Amsterdam, in vervolg daarop deed zij de Lerarenopleiding Gezondheidskunde en Huishoudkunde aan de Witte Lelie te Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam, studeerde Inge Arbeid- en Organisatiesociologie. Als docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek, houdt Inge zich bezig met preventie en kwaliteit van leven. Zij is thuis op het gebied van ontwikkeling van beleid op het gebied van onderwijs en toetsing. Haar aandacht ligt vooral op het ontwikkelen van onderwijs waarbij het werkveld en de maatschappij is betrokken. Daarnaast is Inge programma leider van het honoursprogramma ‘Urban Expedition in Life Quality’. Een Engelstalig programma dat open staat voor alle hoofdfase studenten van de Haagse Hogeschool. Naast het ontwikkelen en geven van de minor ‘Metabolic Syndrome’ is Inge docent in de leren op maat lijn, gebaseerd op challenge based education. Haar passie ligt bij het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijs waarbij de student zich niet alleen als professional, maar ook als persoon ontwikkeld. En met name om kennis en innovatieve producten te ontwikkelen in samenwerking met studenten en het werkveld. Zij ontwerpt een vragenlijst die de kwaliteit van de samenwerking tussen studenten, docenten en het werkveld in kaart brengen en tools te bieden om dat te verbeteren.
Marjolein Baauw
Marjolein is afgestudeerd als diëtist (BSc) aan de Hogeschool van Amsterdam. Vervolgens werkte ze als diëtist waarna ze in 1992 aan de slag ging bij de opleiding Voeding en Diëtetiek. Ze heeft zich breed gespecialiseerd met diverse post-HBO opleidingen en een master Klinische Epidemiologie (2013) aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft een rijke ervaring binnen het curriculum Voeding en Diëtetiek met extra aandacht voor Kwantitatief onderzoek, Internationalisering en Sport. Marjolein is SCAS gecertificeerd sport diëtist. Marjolein is redacteur bij het Diëtistisch Consult (uitgeverij BOOM). Marjolein heeft publicaties op het gebied van sport en diëtistische vaardigheden. Haar primaire focus binnen het curriculum ligt op internationalisering, ondervoeding en sport. Marjolein is studiecoach. Tevens is zij afstudeer- en praktijkopdrachtbegeleider. Marjolein heeft een tomeloze energie en focus wat zich uit in het beoefenen van breedtesport en reizen. Daarnaast speelt ze piano en doet in 2020 internationale werkervaring op aan Nanyang Technological University in Singapore.
Gera van den Bergh
Gera studeerde Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen en vervolgens nog een jaar Voeding & Marketing aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Tijdens haar werkende leven heeft Gera zich verder ontwikkeld in Marketing (Nima-B) en in Sensorisch Onderzoek. Als laatste heeft Gera de Master International Communication Management afgerond op de Haagse Hogeschool. Als diëtist/voedingskundige/foodmarketeer houdt Gera zich graag bezig met productontwikkeling en de marketing (communicatie) van gezonde voedingsmiddelen. De ervaring opgedaan in het bedrijfsleven (voedingsmiddelenindustrie) gebruikt Gera nu om studenten Voeding en Diëtetiek enthousiast te maken voor de voedingsmiddelenindustrie. Hiervoor heeft zij onderwijs ontwikkeld. Daarnaast begeleid Gera studenten tijdens (buitenland) stages en is zij afstudeerbegeleider en studieloopbaanbegeleider. Haar passie ligt bij het gezonder maken van Nederlanders via voeding en voedingsvoorlichting. Naast gezondheid speelt ook duurzaamheid een steeds belangrijkere rol tijdens de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten (o.a. eiwittransitie).
Jeroen Hilak
Jeroen studeerde Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij begon met lesgeven van medische biochemie aan een Amerikaanse medical school op Curacao. Bij De Haagse Hogeschool geeft Jeroen les bij de opleidingen Voeding & Diëtetiek en Verpleegkunde. De vakken die Jeroen geeft zijn medische biologie, anatomie, fysiologie, pathologie en microbiologie. Daarnaast begeleidt hij afstudeerders. Zijn passie is om met de studenten de processen die leiden tot ziekte en gezondheid te begrijpen en inzicht krijgen in hoe voeding hier invloed op heeft. Hij gebruikt veel verschillende materialen en lesmethoden. Hij gaat graag de keuken of het lab in voor proefjes en experimenten. Als het bijvoorbeeld over de anatomie en werking van hart en nieren gaat, neemt hij bij slager een schapenhart of nier mee om samen met de studenten te ontleden. Alles om de lessen boeiend en afwisselend te houden.
Michelle Dingemanse
Patricia Bulsing
Patricia studeerde Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. Daarna deed ze promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar cognitieve invloeden op de waarneming en hersenverwerking van geuren. Vervolgens werkte ze als psycholoog-onderzoeker bij Unilever, waar ze onderzoek deed naar consumentengedrag, geur- en smaakperceptie, verzadiging, en emoties. Patricia behandelt in haar lessen verschillende onderdelen van de psychologie die voor de voedingskundige en diëtist relevant zijn, zoals de ontwikkeling van voedselvoorkeuren bij kinderen, de omgang met chronische ziekten, consumentengedrag en de beïnvloeding door reclames. Daarnaast begeleidt ze studenten bij hun afstudeeronderzoek. Naast het verzorgen van psychologieonderwijs is Patricia aangesloten bij het onderzoekscentrum van de opleiding Voeding en Diëtetiek, waar zij onderzoek doet naar de acceptatie van nieuwe technologieën binnen de voeding en naar de psychologie achter de uitdagende transitie naar een duurzamer eetpatroon. Tevens is ze betrokken bij internationaal minoronderwijs en coacht ze als studieloopbaanbegeleider studenten die om verscheidene redenen langer over hun studie doen. Haar passie ligt bij de subjectiviteit van onze waarnemingen. Alles wat we zien, denken en aannemen is een optelsom van informatie die binnenkomt via onze zintuigen plus informatie die we eerder hebben opgeslagen in ons geheugen. Onze waarnemingen van voeding, smaak, gezondheid of onszelf zijn daardoor helemaal niet zo betrouwbaar! Dit inzicht brengt Patricia graag met passie over op studenten, maar het is ook belangrijk binnen het onderzoeksprogramma, de lessen rondom psychologie en het coachen van studenten.
Caroelien Schuurman
Caroelien Schuurman studeerde Voeding en Diëtetiek in Groningen en Voeding van de mens aan de Wageningen Universiteit. Daarna werkte ze jaren in het onderzoek bij TNO Voeding en Unilever Research en Development (interventieonderzoeken en wetenschappelijke onderbouwing van producten). Naast docent aan de Haagse is Caroelien ook redacteur bij het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Dietetiek. Ze is gespecialiseerd in onderzoek en schrijven, met een breed netwerk in de diëtetiek. Caroelien is docentbegeleider bij afstudeeronderzoeken en begeleidt in het tweede jaar bij het project Het maken van een tijdschrift. Graag doet ze praktijkgericht onderzoek, of leert ze anderen dat te doen. Ze pluist graag dingen tot op de bodem uit. “Daarnaast ben ik echtgenote, trotse moeder van drie puberzonen, en hou ik van lezen, koken, tuinieren en schilderen.”
Bart van der Wijst
Bart studeerde Voeding en Diëtetiek (HAN Nijmegen) en behaalde vervolgens zijn Master aan de Universiteit van Wageningen (Nutritional Physiology and Health Status). Als diëtist en voedingswetenschapper richt Bart zich vooral op vakinhoud gericht op voedingsleer, fysiologie en sportvoeding/fitness. Bovengenoemde onderwerpen verwerkt Bart in de lessen die hij geeft aan zowel voltijd- als deeltijdstudenten. Daarnaast begeleidt Bart afstudeerders en stagelopers en is hij betrokken bij de organisatie rondom de flexibele Deeltijdopleiding Voeding en Diëtetiek. Barts passie ligt op het gebied van voeding en bewegen. Het contact met studenten is wat voor hem het werk als docent leuk maakt. Daarnaast houdt hij ervan om dingen niet nodeloos ingewikkeld te maken.
Paula Groen
Paula is afgestudeerd als diëtist aan de opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag en is daarna een aantal jaar werkzaam geweest als diëtist. Daarnaast is ze als docent aan de slag gegaan binnen de opleiding VD en heeft ze haar kwalificatie voor het docentschap gehaald. Ondertussen ben is ze zich verder gaan ontwikkelen op het gebied van Motiverende gespreksvoering, nutritional assessment (ISAK), coaching (o.a. cognitieve gedragstherapie). Haar specialisatie ligt binnen de coaching van cliënten, en dan met name op het gebied van gedragsverandering, zodat studenten vaardigheden ontwikkelen om cliënten op verschillende manieren te coachen. Daarnaast begeleidt ze studenten tijdens stage/slb en de leerlijn Leren op Maat, waarin alles draait om persoonlijk groei. Naast het verzorgen van onderwijs (vaardighedenonderwijs) ontwikkelt ze regelmatig nieuw onderwijs, begeleidt ze studenten binnen slb en stage en draagt ze bij om het onderwijs steeds wat beter te maken. Zorgen voor (ver)binding daar ligt haar passie: “Met studenten, tussen studenten, met collega’s, tussen studenten en cliënten, met jezelf. Vanuit daar is alles mogelijk!”
Simone Hackett
Simone holds a Master’s of Education degree and a Bachelor’s of Arts in Sociology from the National University of Ireland. She is currently pursuing a doctorate (PhD) degree in Internationalisation of Education, specialising in Virtual Exchange – Collaborative Online International Learning (COIL) at Utrecht University. Since 2015, Simone has worked at the Nutrition and Dietetics Department as a senior lecturer teaching sociology. In addition to this, she coordinates internationalisation affairs for the department and Faculty of Health, Nutrition and Sports. Simone previously worked at Utrecht University of Applied Sciences for eight years, where she coordinated internationalisation activities and developed and implemented internationalisation strategies. She established international agreements and strategic relation management with partner universities and networks worldwide. She also founded Collaborative Online International Learning (COIL) initiatives, developed international curricula and lectured in sociology and psychology. Simone has been involved in the European Association for International Education (EAIE) since 2010 presenting workshops and sessions, as well as being a leading member on the EAIE Conference Programme Committee.
Cathalijne de Klerk
Cathalijne studeerde Voeding & Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Vervolgens heeft zij de master Gezondheidswetenschappen met specialisatie ‘Nutrition & Health’ afgerond aan De Vrije Universiteit in Amsterdam. Waarbij zij als extra vak ‘Advanced Dietetics’ heeft gevolgd. Cathalijne is opgeleid als diëtist in het ziekenhuis. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar het effect van voeding op het voorkomen van een depressie. Cathalijne is coördinator van de theoretische leerlijn (Samenwerkend Leren) in het eerste studiejaar. Ze geeft les in alle jaren van de opleiding (diëtetiek en theoretische vakken). Tevens is zij studieloopbaanbegeleider, stagebegeleider en afstudeerbegeleider. Haar passie ligt bij het lesgeven over diëtetiek in combinatie met onderzoek. Ze vindt daarnaast persoonlijke aandacht voor de studenten een belangrijk aspect binnen de opleiding. In haar vrije tijd is ze altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen rondom voeding.
Margriet Lerink-Mulderink
Margriet studeerde Voeding van de mens aan de Wageningen Universiteit, met als afstudeervakken Levensmiddelenchemie en Levensmiddelenmicrobiologie. Daarna werkte ze 14 jaar bij diverse levensmiddelenbedrijven als technisch projectleider en in productontwikkelings - en kwaliteitszorgfuncties, waarbij ze gedurende 7 jaar een laboratorium aanstuurde. Door het begeleiden en inwerken van nieuwe collega’s groeide haar belangstelling voor het onderwijs en het afstemmen van het onderwijs op het werkveld.
Door de jaren heen heeft Margriet veel kennis opgedaan op het gebied van (basis)chemie, ingrediënten en hun toepassing in levensmiddelen, sensorisch onderzoek, hygiëne en kwaliteit en microbiologie. Margriet geeft vooral les in jaar 1 en 2 aan Voltijdstudenten, maar ook aan andere jaren en Deeltijdstudenten, daar waar bovenstaande expertise een rol speelt. Daarnaast begeleidt en coacht zij stagiaires in hun 3e jaar.
Margriet wordt er blij van als zij studenten de les stof mag laten ervaren en toepassen; nieuwe producten maken en optimaliseren in de keukens, sensorisch onderzoek doen in testcabines of microbiologisch practicum uitvoeren. Ze is ook telkens weer trots op haar stagiaires en hoe die zich ontwikkelen tot beginnend beroepsbeoefenaar.
Claudia Choi
Claudia Choi is begonnen met de Bachelor opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen University. Een sterke interesse in public health en epidemiologie vervolgde zij in de Master opleiding Voeding & Gezondheid in combinatie met een master Levensmiddelentechnologie met een focus op functionaliteit van ingrediënten (met name eiwitten en hydrocolloïden). Binnen de voltijdopleiding doceert Claudia voornamelijk in het eerste jaar en begeleidt zij vierdejaarsstudenten in hun afstudeertraject (afstuderen, stage). Binnen de flexibele deeltijdopleiding is zij mede-coördinator van de module ‘Ontwerpen en Implementeren van Voedingsconcepten’ waarin productontwikkeling in de praktijk centraal staat.
Hilde Molenaar
Hilde studeerde Voeding en Diëtetiek op de Haagse Hogeschool en heeft daarna heeft zij de master Health Sciences afgerond op de Vrije Universiteit. Na het afronden van de opleiding Voeding en Diëtetiek heeft Hilde als diëtist gewerkt op de GRZ-afdelingen van een verpleeghuis. Daarnaast is zij ook werkzaam geweest op de psychogeriatrische en somatische afdelingen in de ouderenzorg. Hilde is binnen de leerlijn Diëtistisch Handelen leerlijn in het hele curriculum betrokken in het geven van onderwijs, maar ook bij het ontwikkelen hiervan. Daarnaast geeft Hilde onderwijs in het eerste studiejaar binnen de samenwerkend leren leerlijn en is zij in de hele studie betrokken bij de LOM-leerlijn. Haar ambitie is om zowel haar paramedische als academische kennis en vaardigheden in te zetten om zo kennis over te dragen aan studenten. Hilde is geïnteresseerd in de ouderenzorg en ondervoeding. In haar vrije tijd houdt zij van reizen en watersport.
Marieke Sluis
Marieke heeft Geneeskunde gestudeerd in Leiden waarna zij zich heeft gespecialiseerd tot huisarts. Na in Nieuw Zeeland gewoond en gewerkt te hebben is zij recent teruggekeerd naar Nederland. Naast haar baan als huisarts is ze werkzaam als docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek. Haar aandachtsgebied is anatomie, fysiologie en pathologie. Om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk vindt zij het belangrijk om hen een goede medische basis te geven.
Miriam van der Werf
Contact met de opleiding
Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij Voeding en Diëtetiek mail je via vd-deeltijd@hhs.nl.
Contact met de student
Linda van den Engel
Ik ben Linda van den Engel (35) en werkzaam als stewardess. Toen ik
begon met de opleiding Voeding en Diëtetiek deeltijd, wilde ik vooral meer leren over voeding en gezondheid in relatie tot een onregelmatige baan/ leefstijl. Na bijna 4 jaar studeren aan de Haagse is mijn interesse helemaal anders. Al mijn hoofdfasemodules waren compleet verschillend, daardoor is mijn interesse veel breder geworden. Ik liep stage bij een eerstelijns-diëtistenpraktijk, ontwikkelde een interventie om het imago van het stewardessen-eten aan boord te verbeteren, bedacht een voedingsbeleid in een forensische psychiatrische kliniek, startte mijn eigen bedrijf en begeleidde mensen naar een gezondere leefstijl binnen een personal gym. Het werven van praktijkplekken zonder (relevant) netwerk is behoorlijk pittig, maar uiteindelijk heb je na 4 jaar super veel praktijkervaring én een relevant netwerk. Wil je meer weten over de opleiding of hoe ik het beleef als student? Ik vertel je er graag meer over.
Stel je vraag aan LindaJane Wijbers
Hi, mijn naam is Jane (34), derdejaarsstudent, van oorsprong social worker en heb een eigen bedrijf. Werk en studie combineren is pittig, maar ook onwijs gaaf. De flexibiliteit van de opleiding maakt het mogelijk om mijn eigen leerroute te plannen. Ik wil mij graag specialiseren in voeding en endometriose en probeer dit zo veel mogelijk terug te laten komen in al mijn studieopdrachten. Inmiddels heb ik ook een netwerk opgebouwd door o.a. mijn foodblog, interviews met voedingsspecialisten en de interesse in mijn kwantitatief onderzoek. Met als gevolg dat ik nu mag werken aan een ambitieus groot project bij het Endometriose centrum, Amsterdam UMC. Het is een uitdaging om de wensen van deze praktijkomgeving te verenigen met de leeruitkomsten van de opleiding, maar samen met de docenten kijken we naar de mogelijkheden om het wel passend te maken.
Stel je vraag aan JaneEllen Voermans
Mijn naam is Ellen Voermans en ik ben in het dagelijkse leven werkzaam als coördinerend tandartsassistent. Ik werk met een bijzondere doelgroep: mensen met een lichamelijke en/ of verstandelijke beperking en een vorm van epilepsie. Ik zie een relatie tussen mondzorg en voeding: voeding is een belangrijk aspect voor goede mondzorg.
Mijn motivatie voor de opleiding komt voort uit persoonlijke interesse en nieuwgierigheid naar het effect van voeding op lifestyle. Het was zeker wennen in het begin, vooral het indelen van werk, studie en vrije tijd maar door het nemen van tijd, mijn enthousiasme en het bijhouden van studieopdrachten verloopt mijn studie zoals gehoopt! Voor de praktijkplekken in de hoofdfase van de opleiding ben ik al druk aan het netwerken en bespreek ik de mogelijkheden op mijn huidige werkplek. Creatief denken biedt een tal van mogelijkheden.
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Samen met je studiecoach bekijk je of jij bij de studie past en andersom. Ook bespreek je met je coach of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Bijvoorbeeld op basis van werkervaring of eerdere studies. Voeding en Diëtetiek is een brede deeltijdopleiding met maar weinig contacturen. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de keuzes die je maakt: welke minoren ga je volgen, welke interesses heb je, welke praktijkplaatsen passen goed bij jou? Hoe ga je aan je leeruitkomsten werken en wat is voor jou een handige planning? Je studieloopbaancoach helpt je daarmee en is persoonlijk betrokken. We helpen je waar nodig, maar vinden het minstens zo belangrijk dat je zelf initiatief neemt en de regie houdt over je eigen ontwikkeling.
Wil je langer praten, bijvoorbeeld over een (studie)belemmeringen, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan kun je terecht bij onze decaan.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.