Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Pizza bestel je eenvoudig online en de laatste muziek beluister je op je mobiel. Al deze digitale producten en diensten zijn ooit bedacht, ontworpen en gemaakt. Wil je apps of websites ontwerpen die de wereld een beetje mooier maken of je leven vergemakkelijken?

 Bij Communication & Multimedia Design (CMD) kan dat. 

Afhankelijk van je vooropleiding zijn er 2 varianten van CMD (beide voltijd):

 • CMD (Nederlandstalig, 4 jaar, vooropleiding havo/mbo-4)
 • User Experience Design (Engelstalig, 3 jaar, vooropleiding vwo)

In onze opleiding staat het leerproces van de studenten centraal. Zij leren altijd door dingen te maken. De studie zal voor iedereen anders zijn. Die kan in zekere mate worden aangepast naar persoonlijke leerwensen. Om alle studenten goed te begeleiden in dat proces, is een goede samenwerking nodig tussen studenten en docenten. Studenten leren afwisselend vanuit theorie en vanuit de praktijk. Ze leren kritisch te reflecteren op hun ontwerpproducten en op het leerproces.

Wil je zien wat onze studenten zoal ontwerpen? Bekijk hun werk.

  Alles over toelating

  Toelatingseisen
  Vooropleiding Vereiste profiel
  Havo
  • C&M (Wiskunde A of Wiskunde B)
  • E&M
  • N&G
  • N&T
  Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
  Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

  Je wilt de bacheloropleiding CMD gaan volgen. Dan moet je natuurlijk wel met de juiste voorkennis aan de startlijn verschijnen. Met een havo-, vwo- of mbo-diploma en met het juiste profiel.

  Instroomadvies

  Om toegelaten te worden tot de voltijdopleiding CMD heb je een mbo-4, havo- of vwo-diploma nodig.

  Lees hoe je je kunt aanmelden voor deze opleiding.

  Overige situaties

  Je hebt een mbo-diploma
  Kom je van het mbo? Dan moet je niveau 4 hebben en een middenkader- of specialistenopleiding hebben gevolgd. Heb je al iets op het mbo gestudeerd wat met mediavormgeving of IT te maken had, dan is CMD een prima vervolgopleiding.

  Niet rechtstreeks toelaatbaar?

  Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

  Je mist een of meer vakken

  Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

  21+-toelatingsonderzoek

  Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.

  Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentest.

  Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

  Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

  Je wilt overstappen naar De Haagse

  Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan in sommige gevallen. Samen met onze studievoorlichters bekijk je wat de mogelijkheden zijn. Voor sommige vakken van de opleiding Communication & Multimedia Design krijg je wellicht vrijstelling. Onze studievoorlichters Leo Uijthoven en Johan Jongeneel vertellen je graag meer. Je kunt hen bereiken via 06-86800606 en 06-86805406 of voorlichtingcmd@hhs.nl.

  Uitspraken over je toelating

  Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

  Hulp bij studiekeuze

  Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

  groep studenten in atrium

  Open Dag

  Zaterdag 4 november 2023

  Open Dag

  Zaterdag 4 november 2023

  Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

  Go to Open Dag
  Groepje studenten zit buiten bij elkaar

  Meelopen

  Wanneer het jou uitkomt

  Meelopen

  Wanneer het jou uitkomt

  Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

  Go to Meelopen
  Twee studenten aan tafel

  Proefstuderen

  2023 - 2024

  Proefstuderen

  2023 - 2024

  Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

  Go to Proefstuderen

  Inhoud van de studie

  Wat ga je doen per jaar?

  Jaar 1
  Jaar 2
  Jaar 3
  Jaar 4
  Werkvormen

  Colleges en gastcolleges

  Tijdens je opleiding CMD is er veel afwisseling in onderwerpen en in werkvormen. Bij de hoorcolleges hoor je geregeld een inspirerend verhaal van gastsprekers uit de praktijk. Zeg nu zelf, het is toch superinteressant om te weten hoe het er echt aan toegaat bij TamTam of Fabrique, de grootste webbureaus van Nederland?

  Werkcolleges en workshops

  Tijdens de werkcolleges en workshops leer je onder andere schetsen, storyboards creëren, interviews afnemen en beeldbewerking met Photoshop. Je oefent veel met ontwerp- en onderzoeksmethoden. De basis van technieken die je aangereikt krijgt, kun je zelf aanvullen en verdiepen.

  Projecten

  Tijdens een project ontwerp je bijvoorbeeld – al dan niet samen met medestudenten – een nieuwe website voor een theater of een app om jonge kinderen gezonder te laten eten. Aan het einde van een project geef je presentaties aan docenten en opdrachtgevers.

  Toetsen

  Om te meten of je een vak voldoende beheerst of een project goed hebt uitgevoerd, maak je toetsen en doe je assessments. Bij ons ligt de nadruk op opdrachten en is er een beperkt aantal schriftelijke toetsen. 

  Minors

  Je studie samenstellen

  Vooral na je stage krijg je veel ruimte om een eigen kleur aan de opleiding te geven. Je doet dit door minors te kiezen. In een minor krijg je de vrijheid om je studie verder te verdiepen. Dat kan zijn de minor Psychologie of de minor Visual Design & Front-end Development. Wil je op een andere manier méér doen met het element creativiteit in je studie, dan volg je bijvoorbeeld de minor Fotografie. Op deze manier ontwikkel je je binnen CMD in de richting die jij wilt. Je bepaalt je eigen koers op weg naar het beroep dat je wilt gaan uitoefenen.

  Na je studie

  Wat kun je later worden en wat niet?

  Wat word je wel?

  • Interaction designer 

  • User experience designer 

  • Front-end-developer 

  • Service Designer 

  • Social Designer 

  • Visual Interface Designer 

  Wat word je niet?

  • Programmeur 

  • Communicatieadviseur 

  • Grafisch vormgever 

  • Media-analist 

  Doorstuderen

  Aan de universiteit

  Met het bachelordiploma Communication & Multimedia Design op zak heb je goede kansen op een leuke en interessante baan. Met je diploma kun je ook verder studeren aan een universiteit. Met een schakelprogramma kun je een opleiding volgen aan bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam (een master Media en Cultuur of Human Centered Multimedia). Een master Media Technology aan de Universiteit Leiden of Media Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam behoort ook tot de mogelijkheden. Tot slot kun je je ook verdiepen in New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht of Human-Machine Communication aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  Praktische info

  Wat moet je verder nog weten?

  Inschrijven en aanmelden

  Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

  Studiekosten-en financiering

  Collegegeld

  De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

  Studiefinanciering

  Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

  Hulp bij studiekeuze

  Wat als je nog twijfelt?

  Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

  Hulp tijdens je studie

  Studeren doe je niet alleen

  Wij zien jou vanaf dag 1 als ontwerper. Als een young professional. We geven je dus veel ruimte om zelfstandig te onderzoeken en te ontwerpen. Maar ook zelfstandig opererende professionals hebben weleens een duwtje in de goede richting nodig. Kom je ergens niet uit, schakel dan een docent in.

  Tijdens je studie krijg je een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij is je coach en gesprekspartner bij het uitstippelen van je studieroute en bij de keuze van de onderwijsvormen. In het eerste jaar zie je jouw studieloopbaanbegeleider zeer regelmatig en heb je gesprekken over hoe het met jou en je studie gaat.

  Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

  Officiële opleidingsnaam

  Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

  • Officiële opleidingsnaam: Communication and Multimedia Design 
  • Naam internationaal: Communication & Multimedia Design
  • Opleidingscode (Isat): 34092
  • Instellingscode (Brin): 27UM

  De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

  Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

  Downloads
  Bindend studieadvies (BSA)

  Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

  Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

  Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

  Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.