Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Een roereitje maken met de mixer. Daarna vlug naar school met je fiets. Door de draaideuren en met de lift … Zonder het te weten, kom je elke dag ontelbare keren in aanraking met het werk van een werktuigbouwkundige. 

Wil jij altijd precies weten hoe machines in elkaar zitten? Haal je alles uit elkaar? Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde houd je je bezig met het onderzoeken, ontwerpen, onderhouden, bouwen en verbeteren van constructies, machines, aandrijftechnieken, meet- en regeltechnieken of verbindingsprincipes. En o ja, ook fijn om te weten: er zijn volop banen.

Wiskunde, mechanica, 3D-modelleren, energieleer en programmeren. Zijn dat termen waar je warm van wordt? Het zijn een paar van de vakken die je tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde krijgt. In het derde jaar ga je de praktijk in en loop je twee keer stage. Het laatste jaar verdiep je je via de minors in een onderwerp dat je echt leuk vindt en voordat je het weet is het tijd om te gaan afstuderen. En trekt bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Nicaragua of China jou? De opleiding Werktuigbouwkunde heeft over de hele wereld contacten.

De opleiding werktuigbouwkunde is er naast voltijd ook in duale vorm. 

Werktuigbouwkunde duaal

 

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)

  • N&T

Vwo
  • E&M (Natuurkunde)

  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)

  • N&T

Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dan geldt een aparte regeling. Voor meer informatie kun je contact opnemen met omstroomcoördinator Mitchel Chandi via m.v.chandi@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

45%

hoofdvakken

25%

ondersteunende vakken

30%

projecten

2

projecten per jaar

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, practica, projecten
De werkvormen in de opleiding Werktuigbouwkunde zijn afwisselend. Tijdens werkcolleges (maximaal 30 studenten) word je aan het werk gezet met bijvoorbeeld een opdracht over alternatieve energiebronnen, draadloze verbindingen en intelligente sensoren. In practica (maximaal 15 studenten) ontdek je hoe de theorie werkt. Je test bijvoorbeeld de sterkte van materiaalsoorten of je ontwerpt een spoorbrug. En bij een project (ongeveer 5 studenten) krijg je een vraag of probleem uit de praktijk voorgeschoteld. Met je team adviseer je een bedrijf over duurzame energie-installaties. Hoe plaats je bijvoorbeeld een windmolen van duizenden tonnen op de bodem van de zee? Heel soms heb je een hoorcollege. Dan zit je in een collegezaal met meerdere klassen en luister je naar de docent.

Minors

Je studie samenstellen
Minors zijn keuzevakken waarmee je je opleiding zelf richting geeft. Een halfjaar van je opleiding Werktuigbouwkunde vul je in met minors die je zelf selecteert. En alles kan. Een verdiepende minor zodat je jezelf specialiseert in bijvoorbeeld duurzame energievoorziening. Of juist een verbredende minor over digitale communicatie en sociale media. Op die manier neem je een kijkje in een ander vakgebied en word je een allround werktuigbouwkundige. Of wil je doorstuderen? Kies dan voor het honours programme van de TU Delft. Het programma bereidt je voor op een universitaire masteropleiding Werktuigbouwkunde of Maritieme Techniek.

Van Den Haag tot buitenland
Een minor volg je bij De Haagse Hogeschool, maar je kunt ook terecht bij andere hogescholen of universiteiten of bij een andere onderwijsinstelling. In Nederland of over de grens. De opleiding Werktuigbouwkunde in Delft heeft een groot internationaal netwerk en biedt ieder jaar verschillende minors aan.

Het cursusaanbod van de major en alle minors van de opleiding vind je in de studiegids.

Na je studie

Wat kun je worden?

  • Ontwerper

  • Constructeur/ontwikkelaar

  • (Logistiek) manager

  • Werkvoorbereider

  • Adviseur

  • Beheerder

  • Technisch-commercieel medewerker 

Doorstuderen

Weet je al dat je wilt doorstuderen? Goed om te weten: binnen De Haagse kun je in een jaar je MSc-titel halen via de master Next Level Engineering. Denk je aan de universiteit? Weet dan dat je voor verschillende technische opleidingen al tijdens je studie, of in ieder geval direct erna, een schakeltraject kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan het honours programme als je gemiddeld een 7,5 of hoger hebt. Dit programma is een samenwerking van De Haagse Hogeschool en de TU Delft. Een deel van de lessen volg je op de TU Delft, die op dezelfde campus ligt als vestiging Delft van De Haagse Hogeschool. Je kunt het schakelprogramma desgewenst online volgen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Zit je even vast of heb je vragen over je studie? Je krijgt volop hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. En je volgt lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Mocht je langer willen praten, over een dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Werktuigbouwkunde
  • Officiële internationale naam: Mechanical Engineering
  • Opleidingscode (Isat): 34280
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Mechatronica Student volgt praktijklessen in Betafactory

Mechatronica

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Maak apparaten en systemen steeds slimmer en beter met een combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica.
Ga naar Elektrotechniek twee studenten van Elektrotechniek samenwerken

Elektrotechniek

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben we jouw slimme technische oplossingen nodig. Doe je mee aan de transformatie?
Ga naar Technische Natuurkunde Student maakt laseropstelling

Technische Natuurkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Als echte bèta leer je van computersimulaties of duik je het laboratorium in om te testen en te onderzoeken.