Basiskennis Voeding & Diëtetiek

Wilt u uw kennis op het gebied van voeding verdiepen? De hbo-module Basiskennis Voeding & Diëtetiek legt een gedegen basis op het gebied van voeding en de behoefte van de mens. Nadat u een korte introductie hebt doorlopen gaat u aan de slag met verschillende ziektebeelden en de specifieke dieetadviezen die daarbij horen. U krijgt kennis om als professional producten in de voedingsindustrie te ontwikkelen. 

Studielast

De hbo-module Basiskennis Voeding & Diëtetiek duurt 6 maanden en dient binnen een jaar te worden afgerond.

Waarom deelnemen aan deze opleiding?

  • In een halfjaar tijd veel kennis over voeding & diëtetiek
  • Blended learning: 10 dagen praktijkgerichte les + online studeren
  • Samen studeren in een learning community

Studie-opbouw

Module 1

Allereerst komt de voeding van gezonde personen aan bod, waarbij u deze gaat beoordelen op het niveau van macro- en micronutriënten. Hierna leert u advies te geven over de juiste inname van voedingsstoffen op basis van de meest gebruikte evidence based voedingsrichtlijnen. Tevens gaat de lesstof in op chemische en fysiologische lichaamsprocessen en wordt er gekeken naar welke psychische en sociale determinanten van gezondheid van invloed zijn op de gezondheid van mensen.

Module 2

Nadat u het eerste onderdeel heeft afgerond komt u in aanraking met de verschillende ziektebeelden en de specifieke dieetadviezen die daarbij horen. De effecten van voeding worden behandeld en de effecten die dit heeft op lichaamsprocessen. U leert de relatie verklaren tussen ziektes en de verstoorde opname, verstoorde stofwisseling, verstoorde intake of het disfunctioneren van orgaansystemen, organen of delen hiervan. De volgende ziektebeelden komen aan bod: diabetes mellitus type 1, diabetes mellitus type 2, zwangerschapsdiabetes, obesitas, hypercholesterolemie, hypertensie, tekort micronutriënten, COPD, decubitus, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie, ischemische hartziekten, beroerte, hartfalen, oncologie, nierinsufficiëntie, eetstoornissen, lactose-intolerantie, koemelkeiwitallergie en Irritable Bowel Syndrome.

Module 3

Het laatste onderdeel focust zich volledig op voeding en de industrie. Centraal staat de kennis die voedingsdeskundigen en diëtisten nodig hebben om als professional producten te ontwikkelen in de voedingsmiddelenindustrie. U onderzoekt de behoefte van de consument en gaat kijken naar veel geconsumeerde, nieuwe en duurzame voedingsmiddelen. Om als professional producten te ontwikkelen is het belangrijk om het proces van productontwikkeling te kennen. U gaat hierbij onder andere aan de slag met receptontwikkeling, sensorisch onderzoek en receptoptimalisering. Tevens krijgt u informatie over de warenwetgeving rondom etikettering, kwaliteit en voedselhygiëne.

Iedere deelmodule wordt afgesloten met een schriftelijke toets. De toets wordt digitaal afgenomen op de Haagse Hogeschool en bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. Elke module kan ieder jaar op zes momenten worden gedaan. U krijgt twee kansen per jaar.

Contact met de opleiding

Meer weten over de Hbo-module Basiskennis Voeding & Diëtetiek of andere Masters en Professional Courses van De Haagse Hogeschool? Neem contact op via mail mpc-opleidingsadvies@hhs.nl, of bel ons via 070 - 445 8900 (maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 22.00 uur, vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur). 
Neem contact op met de Academie voor M&PC Bel naar 070 - 445 8900 of stuur een e-mail aan mpc-opleidingsadvies@hhs.nl

Geïnteresseerd in
Basiskennis Voeding & Diëtetiek?

Meld u dan nu aan