Teamcoaching

U wilt het beste uit teams halen, waarin de samenwerking succesvol verloopt en er een hoge mate van zelfsturing is. U ziet teamcoaching als een belangrijk middel om dit te bereiken. Tijdens deze erkende opleiding leert u een teamcoachtraject professioneel vormgeven met behulp van kennis en vaardigheden die u ook direct in de praktijk brengt. Door de intensieve begeleiding in kleine intervisiegroepen leert u reflecteren op uw eigen handelen als teamcoach en uw persoonlijke stijl.

Studielast

Een investering in uzelf

De opleiding duurt vijf maanden. U komt iedere twee weken voor een lesdag bij elkaar op de dinsdag en besteedt daarnaast zeven uur per week aan zelfstudie. Daarnaast heeft u vijf begeleide intervisiebijeenkomsten in de avond van twee uur. Omdat de praktijk een belangrijk onderdeel is, begeleidt u twee teamcoachleertrajecten tijdens de opleiding van elk tien uur.

Opbouw van Teamcoaching

Samen leren, samen werken

Tijdens de opleiding leert u een teamcoachtraject op een professionele manier vormgeven. Zelfsturende en goed functionerende teams zijn vaak de sleutel voor een succesvolle organisatie en tevreden medewerkers. Daar heeft u kennis voor nodig maar ook het oefenen van vaardigheden. De deelnemers hebben een heel diverse achtergrond in opleiding en het soort organisatie waar ze werkzaam zijn. Samen met de deelnemers oefent u uw teamcoachingsvaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent uit de praktijk in kleine practicumgroepjes en op grond van eigen casuïstiek. De deelnemersgroep functioneert ook als oefenteam. Zo leert u met én van elkaar.

Teamcoachen in de praktijk

Kennis en oefening is natuurlijk belangrijk, maar coachen leer je vooral in de praktijk. Tijdens de opleiding doet u dan ook veel praktijkervaring op door zelfstandig twee teamcoachtrajecten te begeleiden. Intensieve persoonlijke begeleiding in kleine intervisiegroepen leert u reflecteren op uw handelen als teamcoach en uw eigen stijl ontwikkelen. U sluit de opleiding af met een reflectieverslag, portfolio en een videoassessment, dat bestaat uit een compilatie van uw teamcoaching. Zo toont u aan dat u professioneel een team kunt coachen.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding:

• Het contracteren en installeren als teamcoach.
  • Functionele analyse van het team.
  • Het team als systeem.
  • Fasen en groepsontwikkeling van teams.
  • Verhogen van de zelfsturing.
  • Groepsdynamica.
  • Succesfactoren van teams.
  • De persoon van de teamcoach.
  • Interactie en communicatie in teamcoaching.
  • De organisatiecontext van teamcoachen en het ethisch handelen van de teamcoach.

Het team

De mensen achter de kennis

De opleiding tot erkend teamcoach wordt verzorgd door een divers, deskundig en bevlogen onderwijsteam met veel praktijkervaring. Marijke Sybesma is uw programmaleider en hogeschoolhoofddocent en neemt tevens deel als onderzoeker aan het lectoraat Change Management.

Suzanne van Hoeven - Snoei

Programme Manager

S.vanHoeven-Snoei@hhs.nl

LinkedIn LinkedIn profiel

Marijke Sybesma

Kerndocent

LinkedIn LinkedIn profiel

Sleep opzij

Contact met de opleiding

Meer weten over de post-hbo-opleidingen Teamcoaching, Individueel Coaching of Organisatie Coaching van De Haagse Hogeschool? Neem contact op via mail mpc-opleidingsadvies@hhs.nl, of bel ons via 070 - 445 8900 (maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 22.00 uur, vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur).

Meer informatie over de inhoud en structuur van deze opleiding? Download de brochure.

Neem contact op met de Academie voor M&PC Bel naar 070 - 445 8900 of stuur een e-mail aan mpc-opleidingsadvies@hhs.nl

Geïnteresseerd in
Teamcoaching?