Vrouwelijk leiderschap op Internationale Vrouwendag

Maandag 8 maart 2021 (ONLINE 19.00 – 21.00 uur)

Beschrijving

“We as women, we have to understand that we know more, just even instinctively, than we think we do.” - Michelle Obama

Op 8 maart 2021 vieren we Internationale Vrouwendag. Dat doen we al decennia en het is nog steeds belangrijk. Je zou het misschien niet denken, maar ook in Nederland hebben vrouwen een andere positie dan mannen. Wat betekent dat voor jou als vrouw? Kun je je loopbaan invullen zoals je dat wilt? Er komen wel een wat uitdagingen op je pad! Nu je erover nadenkt, maken mannen in je omgeving sneller carrière dan jij. En ze verdienen ook meer. Wat is eigenlijk de rol van de organisatie waar je werkt?

Waarom aandacht voor de positie van vrouwen nog steeds belangrijk is

 • Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 38e plaats.*
 • Veel vrouwen in Nederland (50 procent) zijn niet financieel onafhankelijk. Dit tegenover 75 procent van de mannen, die wel onafhankelijk zijn.
 • Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (kinderen, mantelzorg) als mannen. Hoewel de helft van de stellen met kinderen werk en zorg gelijk zouden willen verdelen, doet slechts 10 procent dit.
 • Mannen en vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds niet hetzelfde. Het gemiddelde loonverschil is 15 procent.
 • 74 procent van de meisjes denkt dat het voor vrouwen lastiger is om later een leidinggevende functie te krijgen dan voor mannen.

* Dit is zijn enkele voorbeelden van ongelijkheid in Nederland (cijfers 2019). Zie o.a. het Global Gender Report.

Jezelf ontwikkelen als vrouw is dus nog steeds belangrijk. En voor organisaties is het belangrijk om de ontwikkeling van vrouwen serieus op de agenda te zetten.

Vrouwelijk leiderschap in je loopbaan

Wil je bewust omgaan met je loopbaan en jezelf ontwikkelen binnen je organisatie? Dan kun wellicht wel wat tools gebruiken. Tijdens deze training gaan we in op wat vrouwelijk leiderschap voor jou betekent en hoe jij daar invulling aan kunt geven. Je krijgt inzicht in kwaliteiten en ook in valkuilen die op de loer liggen. Je leert aan de hand van praktijkvoorbeelden bewust te worden hoe jij het verschil kunt maken.

Wat leer je in deze interactieve training:

 • Je leert hoe je je persoonlijk vrouwelijk leiderschap vergroot
 • Je gaat bewust om te gaan met jouw talenten en valkuilen
 • Je werkt aan zichtbaarheid en persoonlijke effectiviteit
 • Je ervaart hoe je jouw netwerk versterkt en waarom is dat belangrijk is.
 • Je gaat naar huis met een checklist, zodat je de opgedane kennis kan blijven toepassen.

Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als vrouw binnen een organisatie staat centraal in deze training. Thema’s die worden behandeld:

 • Natuurlijk vrouwelijk leiderschap (op basis van het Centered Leadership-model van Joanna Barsh)
 • Het belang van versterken van vrouwelijk talent in de organisatie
 • Sturing in een complexe tijd
 • Beslissingen, prioriteiten en onderhandelingen

Praktische informatie

Doelgroep
Oud-studenten en afstudeerders van De Haagse Hogeschool.

Taal
De training wordt gegeven in het Nederlands.

Programma
Vanaf iets voor 19.00 uur ben je welkom om in te loggen. We starten met de training om 19.00 uur en sluiten het inhoudelijke programma af om 21.00 uur.

Locatie
De training vindt online plaats, je ontvangt op de dag zelf een link om deel te nemen via Teams. 

Kosten
Voor de training vragen we een eigen bijdrage van 25 euro voor alumni en 15 euro voor afstudeerders. Hiervoor krijg je:

 • Training (2 uur)

Aanmelden
Aanmelden kan via het online formulier. De uiterste datum om je aan te melden voor deze training is vrijdag 5 maart 2021.

NB: Bij verhindering is restitutie van de deelnamekosten niet mogelijk. De trainingen gaan door bij minimaal 20 inschrijvingen. Vervalt een training wegens te weinig aanmeldingen, dan worden de deelnamekosten voor die training teruggestort.

Over de trainers

Marlies RuijgrokMarlies Ruijgrok is senior coach en trainer. Zij heeft haar eigen coaching en trainingsbureau in executive, loopbaan en teamcoaching. Haar specialisme is vrouwelijk leiderschap. Vol vertrouwen in je eigen talent en ambitie van betekenis zijn in je werk, dat is waar het voor haar cliënten over gaat. Vanuit een basis van veiligheid en vertrouwen biedt Marlies alle ruimte om succes, verandering en verbinding te realiseren, zodat het effect heeft binnen de organisatie en het team. Met haar ervaring als jurist en consultant weet Marlies hoe belangrijk het is dat je vertrouwt op je talent én dat je talent wordt gezien binnen de organisatie. Marlies is gecertificeerd loopbaancoach (Noloc), teamcoach en trainer (Best Year Yet- methode) en toegepast psycholoog (ITIP). Zij heeft rechtsgeleerd gestudeerd in Leiden, Parijs en Londen. Sindsdien werkt en woont zij met veel plezier in Den Haag.

 

Meld je aan!