Handel en Stabiliteit: Impact van Handelsovereenkomsten op Internationale Betrekkingen

handel-en-stabiliteit

Datum:

6 maart 2017

Tijd:

Locatie:

Hoofdvestiging - OV 3.37

Voertaal:

Engels

Het Lectoraat Europese Integratie organiseert op maandag 6 maart onder de titel ‘Handel en Stabiliteit’ een -Engelstalig- seminar over de impact van handelsovereenkomsten op internationale betrekkingen (‘Trade and Stability: Impact of Trade Agreements on International Relations’).

De sprekers zijn:
-    Marietje Schaake, lid Europees Parlement voor D’66
-    Kees Kodde, campagneleider handel van Greenpeace
-    Marijke Wolfs, Secretaris-Generaal van de International Chamber of Commerce in Nederland en
-    Luca Pantaleo, docent International and European Law bij HHS

Plaats van samenkomst is zaal OV 3.37; deuren gaan open om 13.45 uur; start van het seminar om 14 uur; het einde van het seminar is gepland rond 17 uur.

In onze geglobaliseerde wereld hebben handelsovereenkomsten behoorlijke gevolgen voor de betrekkingen tussen landen en continenten. In de context van de gebeurtenissen van de laatste maanden zijn CETA (Europese Unie-Canada), TPP (Trans Pacific Partnership) en TTIP (Europese Unie-Verenigde Staten) relevante aanknopingspunten. In het publieke debat worden felle debatten gehouden over de gevolgen van dergelijke overeenkomsten voor arbeidsveiligheid, het milieu, het klimaat en duurzaamheid. Het bedrijfsleven maakt zich druk over de mate van bescherming van investeringen in andere landen. Ook de opstelling van de recent aangetreden Amerikaanse President Donald Trump ten opzichte van internationale handelsafspraken, bijvoorbeeld in het kader van NAFTA (Verenigde Staten-Canada-Mexico), is een punt van aandacht. Indirect is in de discussie ook de status van de Europese Unie –als economische unie gebaseerd op een douaneunie- en ‘Brexit’ aan de orde.

Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal studentenverenigingen: International Law Student Association (ILSA), Corax Law Debate Society, Lunastrum Student Association en Roteract Club of The Hague International

Aanmelding vóór 2 maart bij Christine Mandap: C.S.Mandap@student.hhs.nl