Lions VN-Dag: resultaten en uitdagingen

Lions VN dag

In het kort

Datum:

7 maart 2020

Tijd:

12:30 - 18:00

Locatie:

Campus Den Haag Universiteit Leiden, Turfmarkt 99, Den Haag

Het lectoraat United Nations Studies van De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden organiseren in samenwerking met UN Youth Impact en de Lions Club Nederland, de Lions VN-Dag. Dit jaar is een bijzonder jaar. 75 jaar VN en 75 jaar samenwerking met Lions, in het jaar dat Den Haag vrijheidsfeesten voor 75 jaar vrijheid viert.

Bij de oprichting van de Verenigde Naties in 1945 werd Lions International als organisatie betrokken bij het opstellen van het charter. De gedeelde maatschappijvisie van beide organisaties schept een bijzondere band. In belangrijke VN-steden zoals New York, Genève, Nairobi, Rome, Wenen en bovenal in Den Haag als internationale stad van 'Peace and Justice', wordt elk jaar een Lions VN-dag georganiseerd.

De VN is veel meer dan het image van vredesoperaties door blauwhelmen in verre landen. Dat de lidstaten van de VN unaniem 'wereldwijd een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en onrecht' als doel hebben gesteld is bij een breder publiek nauwelijks bekend. Voor een succesvolle uitvoering van de 17 'duurzame ontwikkelingsdoelen' die zijn opgesteld, is een breed draagvlak noodzakelijk. Om dat te bereiken is kennis van en belangstelling voor het werk van de VN cruciaal. De VN en de Lions delen daarmee een gemeenschappelijk probleem: hoe laten we anderen en vooral jongeren weten wat we allemaal doen?

Elisabeth Haderer, tot 2019 International Director van Lions Clubs International, kijkt terug en blikt vooruit over de bijzondere relatie VN- Lions.

Professor Alanna O’Malley van Universiteit Leiden heeft op de campus in Den Haag een project gestart om te zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij de VN te vergroten, te beginnen bij de jeugd.

En andere deskundigen over de VN, jeugd en de toekomst….

Het programma is deels in het Engels. Zoveel mogelijk wordt dit aangevuld met Nederlandse visuele presentatie.

Kijk hier voor meer informatie en het programma: Lions VN-Dag