Actualiteitendebat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

Minister van Financiën Wopke Hoekstra

In het kort

Datum:

1 juli 2020

Tijd:

17:15 - 18:15

Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zich niet populair gemaakt in Europa. Met name minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zich hard opgesteld - eerst in het debat over economische steunmaatregelen en vervolgens over een Europees herstelfonds en de daaraan verbonden meerjarenbegroting van de EU. Daarmee lijkt Nederland zich samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk te vervreemden van de rest van de EU door een strikte koers aan te houden.

Waarom heeft Nederland zich zo hard opgesteld in deze crisis en was dit diplomatiek gezien een verstandige keuze? Wat is het gevolg van het Nederlands optreden als een van de zogenaamde ‘zuinige vier’ voor de Nederlandse positie in Europa? En wat is de impact op nationaal niveau – bijvoorbeeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar?

Op woensdag 1 juli gaat het Actualiteitendebat over deze vragen. Dr. Mendeltje van Keulen (lector The Changing Role of Europe bij De Haagse Hogeschool) houdt hierbij een wetenschappelijke inleiding. Zij gaat daarna in gesprek met Pim van Ballekom (Eerste Kamerlid, VVD). Stéphane Alonso (journalist voor NRC Handelsblad) zal het debat modereren. Informatie over een derde spreker volgt.

Omdat het door coronamaatregelen niet mogelijk is dat publiek bij dit Actualiteitendebat aanwezig is, wordt het live uitgezonden. U kunt dit debat daardoor live volgen vanuit huis. 
Vragen voor de sprekers kunt u vooraf per e-mail insturen naar debat@montesquieu-instituut.nl.

De opname van het debat is na afloop ook terug te kijken.

Praktische informatie

Datum: woensdag 1 juli 2020 van 17.15 tot ca. 18.15 uur 
Locatie publiek: online (via website van Nieuwspoort)

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

Aanmelding

U kunt zich gratis aanmelden via het aanmeldformulier. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag