It’s a dress, not a yes

12 oktober 2021

Tijd:

17:00 - 19:00

Ken je iemand die seksueel overschrijdend gedrag heeft meegemaakt? Een livesessie over hoe je hem of haar het beste kunt steunen.

Aanleiding en relevante vragen

Uit onderzoek weten we inmiddels dat veel studenten te maken krijgen met seksueel overschrijdend gedrag tijdens hun studietijd. Misschien heb je er zelf mee te maken gehad of heeft jouw studiegenoot er ervaringen mee. Dat seksueel overschrijdend gedrag zoveel voorkomt, maakt het een relevant onderwerp voor ons allemaal. Hoe kun je de steun zijn voor iemand die het nodig heeft in jouw omgeving? Wat kun je het beste doen als iemand je in vertrouwen neemt met zijn of haar verhaal? Wat wordt bedoeld met victim blaming en hoe kun je dat voorkomen?

Wat gaan we doen?

We gaan met empathie in op het op korte en lange termijn ondersteunen van iemand die seksueel overschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Je leert bijvoorbeeld hoe je verschillende reacties op seksueel overschrijdend gedrag kunt herkennen. Naast de steun die we elkaar kunnen bieden, zullen we ook stilstaan bij beschikbare professionele steun. Fijn om te weten voor jezelf of voor iemand anders.

Ruimte voor verschillende perspectieven

In deze workshop hechten we veel waarde aan verschillende perspectieven: het perspectief van degene die seksueel overschrijdend gedrag hebben meegemaakt, zelf of in hun omgeving, én degene die dat niet hebben; van mannen én vrouwen. Je kunt er tijdens de workshop voor kiezen om je uit te spreken over seksueel overschrijdend gedrag of om te luisteren naar je medestudenten. De keuze is aan jou.

Facilitator: Anna Stutje

Sprekers: Claudia Dictus van Stichting ‘Our Bodies, Our Voice’; deze stichting heeft als doel om meer bewustzijn te creëren over seksueel geweld en om de consent cultuur op universiteiten te transformeren, om zo een veiligere omgeving voor studenten en werknemers te creëren. Aan het eind van de sessie komen verschillende sprekers aan het woord die zullen spreken over de beschikbare steun voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag.

Afhankelijk van de aanwezigen wordt de workshop in de gepaste taal gegeven. Hierbij hebben we altijd aandacht voor een inclusieve benadering en worden zaken indien nodig in meerdere talen besproken.

Meld je aan via The Lighthouse.