Studenten Process & Food Technology zetten zeewier op de kaart

“Natuurlijk, lokaal en zero waste. Een circulaire economie. Daar gaan we met z’n allen naartoe”, weet docent Fabrice Ducept. Zijn studenten van de opleiding Process & Food Technology deden onderzoek naar producten van Nederlands zeewier namens een bedrijf uit Den Haag. “De cirkel is zo op meerdere manieren mooi rond.”

Zeewier foto trots verhaal Marjanne Cuypers-Henderson is docent Industrieel Product Ontwerpen en onderzoeker aan De Haagse Hogeschool. Met haar bedrijf BlueBlocks zoekt ze steeds naar nieuwe biomaterialen om producten van te maken. Afgelopen jaar zette zij zeewier op de kaart.

Food-toepassingen

“In andere landen gebruiken ze zeewier al succesvol voor verschillende food-toepassingen”, vertelt Fabrice. “Aan onze studenten de taak om namens BlueBlocks te onderzoeken hoe de situatie hier in Nederland is. Welke soorten hebben we hier? Hoe bruikbaar zijn die? Wat kun je ervan maken? Hoe ga je om met het restmateriaal? Met deze vraagstukken gingen drie groepen vierdejaarsstudenten aan de slag.”

Echte oplossingen

In totaal vijftien studenten deden een uitgebreide literatuurstudie en doken vervolgens het lab in. In twintig weken tijd zochten ze naar de beste methoden en technieken. Fabrice: “Voor hen was het natuurlijk geweldig om te werken aan échte oplossingen voor de circulaire economie.

Ze konden alles toepassen wat ze in de opleiding hebben geleerd. Aan de ene kant was er een kleine competitie: welke groep boekte het snelst de meeste resultaten. Aan de andere kant was samenwerking het belangrijkst. Net als in het echte leven hadden ze elkaar keihard nodig.”

Compleet verhaal

De resultaten mogen er zijn, vertelt Fabrice trots. “De ene groep wist van een bepaald type Nederlands zeewier agar te ontwikkelen. Dat is een bindmiddel dat je kunt gebruiken voor onder meer jam en gelei. De volgende groep ontdekte hoe je van diezelfde agar een bioplastic kunt maken. Van het restmateriaal kun je vezelplaat maken, wat weer handig is voor meubels. Kortom, het verhaal is helemaal compleet.”

Persvoorlichting:

Dhr. B. (Bas) Schrijver