Writer’s Block treft De Haagse Hogeschool

Help mee gewetensgevangenen vrij te krijgen met jouw handgeschreven brief

Writers Block

Op vrijdag 9 december vindt op De Haagse Hogeschool het Amnesty International’s WRITER’S BLOCK festival plaats. Van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds kunnen alle mensen uit de Haagse regio (en daarbuiten) bijdragen aan de grootste mensenrechtenactie ter wereld door een brief te schrijven voor een gewetensgevangene, iemand die ergens ter wereld ten onrechte in de gevangenis zit.

Gewetensgevangenen zijn politieke gevangenen die geen geweld hebben gepleegd, en zich ook niet schuldig hebben gemaakt aan daden die in democratische landen doorgaans als strafbaar worden gezien. Het zijn mensen die vaak enkel en alleen vastzitten vanwege hun geloof of overtuiging. In de strijd om deze gewetensgevangenen vrij te krijgen, is het schrijven van brieven een ijzersterk actiemiddel gebleken. Op de eerste editie van het festival in 2015 werden brieven geschreven voor zes gewetensgevangenen; hiervan zijn er inmiddels vier vervroegd vrijgelaten!

Daarom is er ook dit jaar nog langer de tijd genomen om iedereen die hieraan bij wil dragen ook daar de gelegenheid toe te geven. Iedereen is welkom om een uurtje langs te komen en samen met bekende Haagse stadsgenoten zoals cabaretier Sjaak Bral, Amerika-deskundige Willem Post, acteur Stefan de Walle, wethouder Ingrid van Engelshoven of nachburgemeester René Bom een brief te komen schrijven voor iemand die onterecht gevangen zit.

Bovendien is er een uitgebreid programma met films, kunst, design, voordrachten en live muziek om alle schrijvers te ondersteunen. Zo vindt om 14.00 uur de première plaats van een nieuwe film van het collectief 'Theater van de Verkeerde Beslissing' waarin gevoelige mensenrechtenkwesties met behulp van kleisculpturen, filmische effecten en citaten van Shakespeare in een groter perspectief worden geplaatst. Movies that Matter vertoond om 18.00 uur een documentaire over de gevangenschap van de bekende Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, onlangs nog in Nederland.

Het festival is onderdeel van activiteiten die door het hele land worden georganiseerd. In heel Nederland en in vele andere landen worden brieven geschreven om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen.

Kijk op www.denhaag.amnesty.nl voor het complete programma.