De Formule-1 onder de kano’s

Stel je voor: je hebt een berg beklommen en dan strekt een prachtig meer zich voor je uit. Hoe mooi zou het zijn als je een kano bij je had, waarmee je op grote hoogte het water op kunt varen? Maar hoe krijg je zo’n kano mee naar boven?

KanoePack

Twee studenten Werktuigbouwkunde, Ron Smetsers en Emiel van Setten, bedachten een nieuwe oplossing. Het idee voor de KanoePack was geboren. Beide studenten geven deze week tijdens het International Festival of Technology in Delft hun visitekaartje af met deze ‘ opvouwbare kano’. De KanoePack is een lichte éénpersoons kano van slechts zeven kilo die uit drie componenten bestaat en je in je rugzak kunt meenemen. De studenten ontwikkelen deze kano met andere studenten in de Betafactory in Delft, waar studenten jaarlijks tientallen projecten ontwikkelen. Bij binnenkomst kun je niet om het prototype van de kano heen, ook wel bekend als de ‘nesting canoe’. “De onderdelen van de kano kun je, net als Matroesjka-poppen, naadloos over elkaar heen schuiven, waardoor je ze in een rugzak kunt meenemen”, legt Ron uit. “Erwin Sengers – docent Ondernemerschap en Gedrag aan De Haagse – kwam op het idee van de opvouwbare kano. Toen hij zijn idee aan ons voorlegde, besloten we hiermee als onderdeel van onze studie aan de slag te gaan. Wij werken aan een conceptstudie, waarbij je kijkt naar allerlei vormen, materialen en hoe je deze kunt samenbrengen, zodat ze aan alle eisen voldoen. Deze eisen zijn strikt omschreven. Hoe kunnen we een kano ontwikkelen die je op je rug kunt dragen en als je bij een rivier aankomt binnen vijf minuten aan elkaar kunt klikken en wegvaren?”

Kano in een paar klikken

Met deze gedachte gingen Ron en Emiel aan de slag met de ontwikkeling van een concept. Dit groeide al snel uit tot een multidisciplinair project. De KanoePack is in samenwerking met 40 studenten ontwikkeld. Hiervoor is het project op 18 mei bekroond met de Samenwerkingsprijs tijdens de Verkiezing van de Hybride Student-Ondernemer op De Haagse Hogeschool. Van de 23 concepten die de revue passeerden, bleek de kano uiteindelijk de meest realistische vorm. Ron: “Het is een bewezen concept en biedt qua vorm veel mogelijkheden. Er zijn al modellen van de opvouwbare kano in de markt, maar deze zijn zwaar. De lichtste kano weegt veertien kilo en heeft geen bagageruimte.” Zo niet de Kanoepack.

Van rugzak naar stoel

Alle onderdelen van de kano kunnen op een multifunctionele manier worden gebruikt. In de kano komt bijvoorbeeld een waterdicht compartiment, waarin je bagage en voedsel kunt opbergen of hout om vuur te maken. Dat compartiment is weer een zak die onderdeel is van de speciaal ontworpen backpack. De drie panelen zijn gemaakt van composietmaterialen: erg licht en enorm sterk. Emiel: “Ook ontwikkelen we peddels waarvan je de bladen kunt afhalen en die je als wandelstokken kunt gebruiken. En de rugzak tover je om tot een stoeltje waarmee je comfortabel in de kano kunt zitten.” En dat is nog maar het begin, benadrukt Ron. “Als dit een succes wordt, willen we niet stilstaan, maar de kano voortdurend verbeteren en blijven innoveren. Denk aan een frame waaraan je een hengel kunt bevestigen. Of aan andere accessoires, zoals een vlieger waarmee je jezelf op het water kunt laten voortrekken of een stuur om koers te houden.”

Van prototype naar product

Deze zomer moet het tweede prototype van de Kanoepack klaar zijn. “De grootste uitdaging is om dit prototype daarna om te bouwen naar een massaproduct. Bever is erg enthousiast en wordt onze eerste afnemer en distributeur. Zodra ons tweede prototype klaar is, gaan we ook met Kanoshop.nl in gesprek over de mogelijke distributie van de kano via hun Europese netwerk. We hopen dat de KanoePack over anderhalf jaar klaar is voor de marktintroductie”, vertelt Emiel. Het tweetal heeft grote ambities. Emiel: “De markt in Nederland is relatief klein, dus willen we de grens over. We richten ons eerst op Europa en vooral op Scandinavië, waar de kanosport ontzettend populair is. Dan willen we de stap zetten naar de Verenigde Staten, Azië en Australië”, zegt Emiel. Ron: “Ons doel is een bedrijf op te zetten dat de productie in eigen beheer houdt en op een gezonde manier onderneemt. Dat betekent óók dat er ruimte moet zijn om het product voortdurend te blijven ontwikkelen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.”

Beide studenten presenteren het prototype van de KanoePack tijdens het International Festival of Technology dat op 7, 8 en 9 juni in Delft plaatsvindt. Kijk voor meer informatie op ifot-delft.com/nl.