Oud-studenten De Haagse Hogeschool verleggen grenzen tijdens wereldreis

Kelly Kap - oud-studente Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool - en Nanet Moesman - oud-studente Bewegingstechnologie - reizen sinds 4 mei de wereld over. Het tweetal heeft nauwelijks budget en laat alles in Nederland achter. Kelly en Nanet willen zo ver en lang mogelijk reizen en de wereld tegelijkertijd een stukje beter maken. “We willen onze grenzen verleggen, want er is zoveel meer in de wereld te zien dan dat wat we hier kennen.”

Wereldreis studenten

De eerste week na hun vertrek zit er bijna op als Kelly en Nanet, liftend door Roemenië, een grote tegenslag moeten verwerken. Kelly belandt in een Roemeens ziekenhuis waar zij een operatie moet ondergaan. Nanet: “We moeten onze reis aanpassen en verblijven voorlopig in hostels en appartementen in plaats van in een tent of bij de lokale bevolking. Gelukkig voelt Kelly zich elke dag wat beter en met een beetje geluk kunnen we over een week of drie het weer door met liften.”

Zomaar een punt aanwijzen op de kaart en daarnaar toegaan, op zoek naar avontuur. Dat klinkt voor de meeste mensen als een droom. Voor Kelly en Nanet is het realiteit. Onder het motto ‘There is a way to catch your dreams without falling asleep’. Kelly: “Je moet niet blijven dromen, maar gewoon dóen. Wij geloven dat je je dromen moet najagen. Dat je alles moet durven loslaten om het onbekende tegemoet moet gaan. Want het onbekende is voor ons juist de uitdaging.” Het plan voor hun reis ontstond twee jaar geleden, een jaar nadat Kelly en Nanet elkaar ontmoetten en verliefd op elkaar werden. “Er was meteen een klik en al snel bleek dat we een passie deelden: we zijn allebei gek op reizen. Kelly vertelde mij over haar reis naar Malawi, waar zij huizen heeft gebouwd voor de lokale bevolking. En ik ben voor mijn opleiding aan De Haagse drie maanden in Kenia geweest. Hier heb ik onder meer een werkplaats opgezet”, vertelt Nanet.

Drie verhuisdozen en een diploma

De meiden laten letterlijk alles achter om dit avontuur te kunnen aangaan. Ze namen ontslag, zegden de huur van hun woning op en verkochten hun inboedel. Hun bezit zit nu in drie verhuisdozen, vertelt Nanet. Het was niet eenvoudig om hun schepen achter zich te verbranden. “Ik ging na mijn studie aan het werk als Supply Chain Coördinator bij afvalverwerker SUEZ. Ik vond het moeilijk afscheid te nemen, juist omdat ik veel kansen kreeg. Gelukkig werd heel goed gereageerd op ons plan een wereldreis te maken. Ze zeiden dat ik deze kans moest pakken, omdat het een geweldige ervaring is.”

Kelly voltooide vorig haar haar opleiding Bedrijfseconomie aan De Haagse. “Ik ging studeren nadat ik acht jaar in het familiebedrijf van mijn vader had gewerkt. Voordat ik op reis ging, wilde ik graag een diploma in mijn rugzak meenemen. Aan De Haagse kon ik een AD-opleiding Bedrijfseconomie - een opleiding van twee jaar - doen. Ik ben heel erg door docenten en medestudenten gesteund en het lukte mijn opleiding op tijd af te ronden”, vertelt ze. “Na mijn studie ging ik aan het werk als financieel controller. Er lag een vaste baan in het verschiet. Het was moeilijk te vertellen dat ik weg zou gaan, maar ik was ervan overtuigd dat ik deze reis met Nanet wilde maken.”

Van IJsland naar China

Kelly en Nanet kiezen voor avontuurlijke bestemmingen waar niet veel mensen heen gaan. Zo willen ze heel IJsland op de fiets trotseren. Vanuit IJsland gaat de reis naar Zweden, waar ze een auto willen aanschaffen om in Scandinavië rond te trekken. Vanaf Helsinki wil het tweetal de Trans Siberië Express naar China nemen, waarna ze door andere landen in Azië willen afzakken naar Australië. Nanet: “We willen afgelegen gebieden bezoeken waar je goed kunt zien hoe mensen hebben geleefd. Plekken met een geschiedenis die in de cultuur nog goed zichtbaar is. We zijn ervan overtuigd dat er altijd mensen zijn die gastvrij zijn en ons vriendelijk zullen ontvangen.”

Het verkennen en verleggen van grenzen

Nanet en Kelly verkennen tijdens hun reis niet alleen fysiek hun grenzen, maar kijken ook over grenzen heen om kennis te maken met andere culturen. Ook willen ze hun avontuur koppelen aan goede doelen. Zo willen ze een paar maanden door IJsland mountainbiken, helemaal zelfvoorzienend, en het geld dat ze ophalen, doneren aan het Koningin Wilhelmina Fonds. “In IJsland gaan we bijna 4.000 kilometer fietsen en willen we per 100 kilometer een bedrag ophalen”, vertelt Kelly. “We weten hoe we onszelf moeten redden. We kunnen vis schoonmaken, vuur maken en weten hoe we ons warm moeten houden. Ook zoeken we via couchsurfing plaatsen om te overnachten of eten op onze route.” En als het even kan, leveren ze een tegenprestatie. “Onderweg willen we hulp bieden waar dat mogelijk is, vooral door ook zélf de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld voor een maaltijd of onderdak in ruil voor een paar extra handjes. We willen niet alleen maar door een gebied reizen, maar ook contact leggen met de lokale bevolking. We zijn lesbisch en dat wordt niet overal geaccepteerd. Door je voor elkaar in te zetten, kan meer begrip ontstaan. Niet alleen voor de verschillen tussen mensen, maar juist voor wat ons bindt.”

Kelly en Nanet doen verslag van hun wereldreis op: http://alwaysaroundtheworld.com/