Docenten De Haagse Hogeschool stellen boek samen: ‘Sex in the Digital Age’

Twee docenten van de opleiding European Studies hebben onlangs een boek toe mogen voegen aan de bestaande reeks ‘Sexualities in Society’ van internationale uitgever Routledge. Het boek ‘Sex in the Digital Age’ gaat in op de veranderende en innovatieve seksuele omgeving in het digitale tijdperk.

In hun boek bundelen zij het onderzoek van internationaal befaamd experts uit eigen netwerk en stellen het ten toon. De redacteuren hopen met het boek het gesprek over de acceptatie van seksualiteit in de 21e eeuw en de rol van digitale media aan te jagen. Ook willen zij er een doorkijkje mee geven in de toekomst van seks en seksualiteit in een toenemend digitaal tijdperk.

Onder invloed van technologische en economische ontwikkelingen is onze maatschappij op verschillende manieren ingrijpend veranderd. Deze ontwikkelingen hebben ook grote invloed gehad op de ontwikkeling van de menselijke seksualiteit en het gedrag. En we kunnen met een gerust hart voorspellen dat deze verschuiving nog niet ten einde is. De verdere evolutie van het internet en bijbehorende technologieën maken verdere maatschappelijke verschuivingen niet alleen mogelijk, maar zelfs zeer waarschijnlijk.

Pornografie, geslachtsonderwijs en gezondheid, LGBTQ seksualiteiten, polysexualiteit of polyamorie, onthouding, seksueel geweld, erotische online literatuur, geslachtstherapie, teledildonica, geslacht en gaming, online dating, celebrity porn, jongeren en seksuele media en sexting/sextainment, het zijn allemaal thema’s die sterk worden beïnvloed (of alleen mogelijk zijn) door het gebruik van digitale media.

De samenstellers, Paul G. Nixon, hoofddocent in politieke wetenschappen, en Isabel K. Düsterhöft, docent internationale en Europese wetgeving, hebben in het boek ‘Sex in the Digital Age’ een breed scala aan technologieën, platforms and seksuele activiteiten op inclusieve wijze bij elkaar gebracht. Thema’s als connectiviteit, zorgzaamheid, samenwerking en het bouwen van gemeenschappen komen ruim aan bod, met veel aandacht voor individuele ervaringen.

Paul: “Ik wilde al jaren een boek over seks maken, zocht hiervoor een logische ‘angle’. Toen ik samen met Isabel het vak ‘Issues’ gaf, hadden wij het hierover. Zij moedigde mij toen aan hier ook echt iets mee te doen. Ik zei haar dat ik dat zou doen en vroeg haar me erbij te helpen.”
Het boek zal vanaf februari deel uitmaken van de leeslijst voor het vak 'sex in the media'. Ook wordt het naar alle waarschijnlijkheid gebruikt in de European Studies  onderwijsmodule ‘Issues in 21st century Europe' voor de onderwerpen gender en seksualiteit.

Paul Nixon: “Wij zijn met name lector Bert Mulder erg dankbaar voor zijn steun. Als lid van de kenniskring van zijn lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving kregen wij veel vrijheid en de broodnodige steun om dit project uit te voeren.”

Meer informatie over het boek: www.routledge.com