Moutayam uit Syrië: ‘Na mijn MBA bij De Haagse Hogeschool begin ik een eigen bedrijf’

Vluchtelingen de kans geven om een mooie carrière en een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat is het doel van het Bright Future Scholarship, dat de Academie voor Masters & Professional Courses van De Haagse Hogeschool dit collegejaar aanbiedt. Mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, krijgen zo de kans om verder te leren en hun talenten te benutten. Een van hen is Moutayam Altaweel (39), die Syrië ontvluchtte en met zijn vrouw in Nederland terechtkwam. Zijn sterke en persoonlijke essay straalde zo’n ondernemerszin uit, dat hij deze beurs kreeg. “Nu kan ik mijn MBA halen en een eigen bedrijf beginnen.”

MPC Bright Future Scholarship

“Na mijn studie Economie aan de universiteit van Damascus heb ik verschillende banen gehad op het gebied van marketing en sales. De laatste jaren trainde ik medewerkers van banken en telecombedrijven op het gebied van klantenservice, performance en carrièreontwikkeling. In 2011 verslechterde de situatie in Syrië. Ook ik werd zomaar opgepakt, vastgehouden en gemar­teld in een ondergrondse gevangenis. Na twee maanden werd ik even plotseling weer vrijgelaten.”

Vertrek

Moutayam Altaweel“Ik besloot te vertrekken naar Libanon om werk te vinden. Daar zaten ze helaas niet op Syriërs te wachten; ik kon geen contract krijgen. Na een paar maanden ging ik toch maar terug naar Syrië. Bij de grens aangekomen, werd ik echter opnieuw gearresteerd en in de gevangenis gegooid.”

Nooit meer terug

“Tot mijn grote verbazing werd ik een paar maanden later weer vrijgelaten. Een officier raadde me aan om het land te verlaten en nooit meer terug te komen. Ik wist allang dat mijn naam bij de grens bekend was en dat ‘zomaar’ vertrekken geen optie was. Uiteindelijk heb ik een grenswacht omgekocht met een paar flessen goede whisky. Via Libanon ging ik naar Egypte. Mijn vrouw kwam daar ook naartoe. Ik werkte een jaar als HR-manager toen de Egyptische regering ineens besloot dat Syriërs niet meer welkom waren.”

Bootje

“Met ons laatste spaargeld zijn we toen naar Turkije vertrokken en daar op een overvol bootje naar Griekenland gestapt. Na een urenlange tocht op zee zijn we met een vrachtwagen verder gesmokkeld. Uiteindelijk belandden we in Amsterdam. Dat leek ons beiden een goede stad en we besloten hier asiel aan te vragen. Na een jaar in het azc hebben we nu een huis in Amsterdam. We wonen hier met veel plezier; ik werk zelfs als gids op een rondvaartboot.”

Reddingsboei

“Ik ben Nederlands aan het leren en wil graag een goede baan vinden. Mijn droom is om een eigen trainingsbureau te beginnen. Daarom ging ik op zoek naar een masteropleiding. Ik ontdekte het Bright Future Scholarship van de Academie voor Masters & Professional Courses. Dankzij deze beurs kan ik de MBA bij De Haagse Hogeschool volgen, waardoor ik betere kansen op de arbeidsmarkt heb. Dit is een reddingsboei na een donkere periode in mijn leven. Het voelt alsof ik eindelijk weer vrij kan ademen. Hoe mooi dat onderwijsinstellingen zulke mogelijkheden hebben om mensen als ik een nieuwe toekomst te geven.”