Rabie uit Syrië: ‘De opleiding MFMC bij De Haagse Hogeschool geeft mij onbegrensde mogelijkheden’

Vluchtelingen de kans geven om een mooie carrière en een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat is het doel van het Bright Future Scholarship, dat de Academie voor Masters & Professional Courses van De Haagse Hogeschool dit collegejaar aanbiedt. Mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, krijgen zo de kans om verder te leren en hun talenten te benutten. Een van hen is Rabie Enini (38), die met zijn vrouw en kinderen uit Syrië vluchtte. Zijn heldere essay straalde zo veel gedrevenheid uit, dat hij deze beurs kreeg. “Ik zie het als een kans om opnieuw te beginnen.”

MPC Bright Future Scholarship

Rabie werkte als internationaal projectmanager in de landen rond de Perzische Golf. “Steeds als ik na een paar maanden mijn project had afgerond, ging ik weer terug naar Syrië. Dan zei ik tegen mijn collega’s: ‘Ik ga weer naar huis.’ Maar toen de oorlog uitbrak, moesten we vluchten. Ik kwam met mijn gezin in Nederland terecht. In het begin waren er zo veel dingen die ik nog niet wist. Die ik nog moest leren. Het scheelde ook dat ik met mijn hele gezin hierheen kwam. Dan voel je toch meer druk: je moet zorgen dat je kinderen te eten hebben.”

Financiële opleiding

Rabie Enini“Om hier een goede baan te kunnen vinden, besloot ik weer te gaan studeren. Ik wilde me verder ontwikkelen binnen de financiële sector. Daarom heb ik me via internet georiënteerd op de verschillende mogelijkheden. We wonen in Nootdorp, dus Rotterdam, Leiden en Den Haag waren goede opties voor mij. Daar kon ik mooi op de fiets naar toe. Uiteindelijk koos ik voor De Haagse Hogeschool. Ik werd toegelaten tot de Master Financial Management & Control (MFMC). Mijn volgende stap was het bij elkaar krijgen van het benodigde geld.”

Geen geld

“Een aanvraag bij stichting UAF leverde helaas niets op; de benodigde financiering bleek te groot voor een lening bij hen. Ook andere pogingen om het geld bij elkaar te krijgen, liepen op niets uit. Ik was zo teleurgesteld. En de deadline kwam steeds dichterbij: vóór 1 mei moest alles rond zijn. Uiteindelijk heb ik eind april De Haagse Hogeschool gebeld en gezegd: ‘Bedankt dat jullie me hebben toegelaten, maar ik krijg het geld niet bij elkaar.’ Dat was het dan, dacht ik.”

Meteen gebeld

“Tot ik medio juni een mail kreeg over het nieuwe Bright Future Scholarship. Ik heb direct gebeld en gevraagd wat ik moest doen: een persoonlijk essay schrijven. Daar heb ik mij toen volledig op gestort. Door de vakantie duurde het lang voordat ik iets hoorde. En of het nu God was, of het lot: ik kreeg die beurs en was zó blij!”

Onbegrensde mogelijkheden

“Ik hoop dat ik hier veel nieuwe kennis kan opdoen. Die wil ik graag inzetten om anderen te helpen. Nederland loopt op financieel gebied echt voorop en die kennis wil ik graag delen met andere bedrijven, andere landen. In Syrië, of waar ook ter wereld. Deze studie geeft mij onbegrensde mogelijkheden. En daar ben ik De Haagse Hogeschool dankbaar voor.”