Viva Las Vegas

Onder meer door geheimschrift te kraken, werden studenten van Information Security Management eerste in een internationale wedstrijd. Daarmee wonnen ze een reis naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

HHsHNieuws Viva Las Vegas

Meedoen aan wedstijden is voor studenten van de HBO-ICT differentiatie Information Security Management (ISM) een prima manier meer vaardigheden te ontwikkelen. Wesley Groenestein, Wouter Mulder, Matthijs Vogel, Glenn Jacobs (allen tweedejaars) en Luc Pluimakers (eerstejaars) vormden samen team HHSec. Begeleid door ISM-docent Saman Barjas deden ze mee aan de DevoGame: Futurecamp Challenge, georganiseerd door de ict-bedrijven Devoteam en Redhat.

Geheimschrift kraken

De Devogame is een internationale wedstrijd, waarbij teams uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland met elkaar strijden. De wedstrijd bestond uit twee delen. Eerst moesten de studenten aan de slag met zes puzzels. Binnen één uur moesten ze onder meer geheimschriften kraken en verborgen boodschappen in afbeeldingen vinden. Deze missie bleek een succes: binnen 40 minuten waren de puzzels door HHSec opgelost. De tweede opdracht bleek moeilijker: bedenk een innovatief idee dat het leven van studenten en docenten op de campus verbetert.

Veiligheid verbeteren

Het team koos voor het idee van een PentestHub: een plaats waar studenten, bedrijven en de overheid bij elkaar komen om de beveiliging van websites en applicaties te testen op kwetsbaarheden. Op die manier kunnen de deelnemers van de PentestHub de nationale (en in sommige gevallen zelfs internationale) veiligheid verbeteren. Hiermee worden meerdere problemen in een keer opgelost. Zo kan het mkb, dat op dit moment nog vaak slachtoffer is van cyberaanvallen, haar beveiliging voor veel gunstigere tarieven laten testen. Daarnaast kunnen HHS-studenten in de praktijk werkervaring op doen en tegelijkertijd hun netwerk uitbreiden.

Hoofdprijs

Op 1 december werden de finalisten van de wedstrijd bekend gemaakt. HHSec ging als een van de vijf internationale finalisten door en mocht op 15 december presenteren voor een jury in het Devoteam-hoofdkantoor in Parijs. De presentatie verliep goed. Na een spannende ontknoping werd duidelijk dat HHSec de hoofdprijs had gewonnen. Dit betekent dat Devoteam 330 euro doneert aan KiKa en dat HHSec naar de CES (de Consumer Electronics Show) mag. Deze show wordt jaarlijks in Las Vegas gehouden, waarbij grote merken de nieuwste technologieën presenteren op het gebied van audio, televisies, zelfrijdende auto’s en smart-apparaten.