Lisanne en Twan ontmoeten minister Kaag

Lisanne de Groot en Twan Braber, studenten Process & Food Technology, kregen tijdens hun stage in Ghana bezoek van Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Lisanne: “Ze was oprecht in ons geïnteresseerd.”

Studenten ontmoeten minister Kaag

De twee studenten lopen stage bij Safi Sana Ltd. een Ghanees-Nederlandse onderneming die zich bezig houdt met het omzetten van organisch afval in energie en mest. Twan concentreert zich op het operationele werk; hoe kun je risico’s ervan verminderen, hoe kun je de structuur en de efficiency ervan verbeteren? Lisanne zet de feedback uit het veld om in theorie.

Culturele verschillen

De stage sluit aan bij hun minor Development cooperation en zit vol uitdagingen. Twan: “Door de minor hebben we een goede theoretische basis, maar de praktijk is altijd anders. Je hebt te maken met verschillen. Hier in Ghana is de cultuur op de werkvloer hiërarchischer dan in Nederland. We ervaren ook dat de efficiency van het werk minder is, niet alleen vanwege het warme klimaat, maar ook vanwege de cultuur.”

To the point

De Nederlandse overheid subsidieert Safi Sana. Daarom bracht minister Kaag er in november een bezoek. “De minister kwam sympathiek over,” vertelt Lisanne. “We hebben uitgelegd wat onze stage inhield. In het lab vroeg ze me wat het verschil was tussen bedrijven in Ghana en Nederland in hoe ze aan data komen. Ik legde uit dat in Nederland meestal machinaal of automatisch wordt gemeten, en het hier handwerk is. De minister was to the point. Dat viel me echt op. Dat is natuurlijk ook nodig als je maar een dag in Ghana bent en zo veel moet doen.”

Interessant

De twee studenten hebben het erg naar hun zin in Ghana en leren nog elke dag bij. Het bezoek van de minister was een onverwacht extraatje. Lisanne: “Het was interessant om van dichtbij mee te maken hoe zo’n bezoek in z’n werk gaat.” In maart komen Lisanne en Twan terug naar huis.