Prijs voor Mobilitheek

Lector Arend de Kloet (revalidatie) ontving op 19 maart uit handen van de Haagse wethouder Karsten Klein De Onbeperkt070-prijs. De Kloet is aanjager van het idee om een Mobilitheek te openen, waar mensen met een beperking mobiliteitshulpmiddelen kunnen lenen. Het initiatief ontving een geldbedrag van €7.500 voor de uitvoering.

Onbeparkt070 prijs Arend de Kloet, Pascal van der Krogt en Karsten Klein. Foto: Valerie Kuypers

De Mobilitheek in de Sportcampus moet meer sport en beweging onder Hagenaars stimuleren, door het laagdrempelig uitproberen van hulpmiddelen mogelijk te maken en deskundige begeleiding en advies aan te bieden. Het idee is tot stand gekomen in samenwerking met De Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag en Livit.

Innovatief

Uit zestig inzendingen koos de jury voor de Mobilitheek, omdat het op vele aspecten een perfect voorbeeld van inclusie is. Zo is het een innovatief idee, dat vermenigvulbaar en uitrolbaar is op andere plekken in de stad, de participatie in de samenleving verbetert en deels kan worden bewerkstelligd met het prijzengeld. “Daarnaast heeft de doelgroep duidelijk voordeel van het idee, dat volledig in lijn is met de plannen om de participatie in Den Haag de komende jaren flink te laten groeien”, aldus het juryrapport.

Uitproberen

Arend de Kloet, lector revalidatie en initiatiefnemer van de Mobilitheek: “We zijn ontzettend blij met het winnen van de Onbeperkt070-prijs. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met plezier kan sporten. De Mobilitheek is een mooie start voor hen die willen weten wat er mogelijk is op het gebied van bewegen met een beperking. Veel mensen komen in aanmerking voor hulpmiddelen, maar vaak zijn deze niet op maat gemaakt en blijven ze ongebruikt. De Mobilitheek biedt niet alleen de gelegenheid om deze hulpmiddelen rustig uit te proberen, maar geeft ook advies op maat. We hopen hiermee sportparticipatie in de stad te stimuleren.”

Mooi begin

Pascal van der Krogt, student bewegingstechnologie, is nauw betrokken bij het initiatief: “Met het openen van het Beweegloket in de Sportcampus, waar men advies kan inwinnen over sporten met een beperking, is er al een mooi begin gemaakt. We gaan nu kijken naar de financiële mogelijkheden om de Mobilitheek te realiseren en zullen daarvoor in gesprek gaan met de gemeente en verschillende sleutelfiguren en bedrijven. We hopen de Mobilitheek in november 2018 te kunnen openen.”