Studenten World Class ontmoeten koning Abdullah

Hoe vaak krijg je de kans met koning Abdullah van Jordanië en Willem Alexander en Maxima in één zaal te zitten? Koning Abdullah was op 20 maart in Nederland vanwege een staatsbezoek. De studenten van de World Class The Hague waren uitgenodigd voor een lezing van koning Abdullah, daarna konden ze hem vragen stellen.

Koning_Abdullah

“Ik was wel een beetje nerveus,” vertelt Frida Elstad. De uit Noorwegen afkomstige vierdejaars student European Studies aan De Haagse Hogeschool had een vraag voor koning Abdullah. “Gelukkig heb ik op de middelbare school ervaring opgedaan in de debatclub. Ik probeerde kalm te blijven en me te concentreren op mijn ademhaling.”

Jongeren behouden

Elstads interesse ligt bij technologie, vooral hoe die bij kan dragen aan een duurzamer samenleving. Ze wist dat de ict sector de snelst groeiende in de Jordaanse economie is. Ze vroeg koning Abdullah hoe Jordanië daar profijt van kan trekken en wat daarbij de rol is van Jordaanse jongeren. De koning gaf aan dat hij het belangrijk vindt dat Jordaanse jongeren hun ict-kennis vergroten en daarvoor soms naar het buitenland gaan, maar dat zijn land wel een manier moet vinden om ze voor zijn eigen land te behouden.

Contacten

Na de koninklijke lezing in theater Dilligentia was er in de foyer de mogelijkheid door te praten. Elstad: “De World Class is echt belangrijk voor je netwerk. Je ontmoet studenten van andere universiteiten en discussieert met hen.” Sowieso helpt De Haagse Hogeschool haar om haar netwerk uit te breiden. “Bij European Studies is een uitwisseling verplicht. Ik koos voor Portugal. Daar ontmoette ik mensen die me verder hielpen bij een stage in Brazilië. Zonder die contacten was ik niet in Brazilië terecht gekomen.”

Perfecte plek

De vier Jordaanse studenten die aan De Haagse studeren waren ook uitgenodigd. “Het was zeker bijzonder om onze koning hier te ontmoeten,” vertelt Omar Al-Qudsi, derdejaars student European Law. “Het was interessant te zien hoe koning Abdullah contact maakte met de groep internationale studenten. Den Haag is in dit opzicht een perfecte plek; er zaten minstens vijftig verschillende nationaliteiten in de zaal.”

Wekelijks uitnodigingen

Dat Den Haag de internationale stad van vrede en recht is, met instellingen als het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof, was voor Al-Qudsi reden te kiezen voor een studie aan De Haagse. “Ik krijg wekelijks van mijn faculteit en mijn docenten uitnodigingen voor evenementen. Je krijgt hier mogelijkheden, die je op andere hogescholen in de wereld niet krijgt.”

Dezelfde passie

De World Class is daarvan een goed voorbeeld. Al-Qudsi: “Dit is mijn eerste ervaring met de World Class. Ik geloof in een debatforum. Er zijn hier een boel mensen met dezelfde passie. Ze zijn gemotiveerd om te discussiëren, ideeën uit te wisselen en verschillende perspectieven te onderzoeken.”

World Class The Hague

De World Class The Hague is een initiatief van de gemeente Den Haag en bedoeld voor studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, de Campus Den Haag – Universiteit Leiden en het International Institute of Social Studies. De World Class is een eenjarig exclusief programma met lezingen van internationale sprekers en biedt discussie- en netwerkmogelijkheden. De opleidingen van De Haagse dragen zelf talentvolle studenten aan voor de World Class.