Studenten De Haagse Hogeschool betreden juridische arena in EU Hof van Justitie

Pleiten voor een jury van vooraanstaande rechters van het EU Hof van Justitie in Luxemburg. Voor deze uitdaging staat Federica Velli, studente Europees en Internationaal Recht aan De Haagse Hogeschool, als zij op 13 april de arena betreedt. Dan bindt zij tijdens de European Moot Court Competition de strijd aan met studenten uit alle delen van de wereld. Féderica gaat proberen de rechtbank te overtuigen met een vlammend betoog over de implicaties van Europees recht. “Dit is de droom van elke rechtenstudent.”

European Moot Court Competition

De European Moot Court Competition (ELMC) is één van de oudste en prestigieuze competities in Europa. Tijdens deze jaarlijkse competitie worden studenten uitgedaagd om in een pleidooi hun argumenten over drie juridische thema’s te geven voor een uitgelezen gezelschap van rechters en advocaten. Elk jaar melden zich ongeveer 100 teams aan van universiteiten uit Europa en andere delen van de wereld. Hieruit worden 48 teams geselecteerd waarvan er steeds 12 deelnemen aan vier regionale finales.

Studenten van De Haagse Hogeschool doen ook mee aan de internationale competitie. Met resultaat: dit jaar eindigde het team van de hogeschool voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede tijdens de regionale voorrondes. Bovendien veroverde Federica Velli een plaats tijdens de internationale finale. Zij kreeg de prijs voor Best Commission Representative. “De ELMC is een zeer prestigieuze competitie en ik dacht dat dit het beste project waaraan ik als onderdeel van mijn studie kon meedoen. Ik volg het programma International & European Law en heb een bijzondere belangstelling voor Europa”, vertelt Federica. “Europees recht is ontzettend veelzijdig. Of het nu gaat om het strafrecht, consumentenbescherming, dataprotectie of wetgeving op het gebied van gezondheidzorg. Er zijn veel verschillende onderwerpen waarin je je kunt verdiepen en je ziet de implicaties van Europese wetgeving terug in het dagelijkse leven. Als inwoner van de Europese Unie en als internationale student voel ik mij een wereldburger en was ik extra gemotiveerd om mee te doen.”

De kunst van het overtuigen

Docent Luca Pantaleo was nauw betrokken bij alle voorbereidingen. Hij stoomde het team van Féderica klaar voor de regionale voorrondes. “De Haagse doet voor de vijfde keer mee aan de ELMC, dat onderdeel is van ons programma over International & European Law. Voor studenten is het een geweldige leerervaring. Zo ontwikkelen zij allerlei vaardigheden, zoals het doen van onderzoek, het schrijven en presenteren van pleidooien. Alles komt hierbij aan op de kunst van het overtuigen”, vertelt hij. Bovendien raken de studenten vertrouwd met allerlei aspecten van Europese wetgeving en ontmoeten zij studenten uit alle delen van de wereld. “De studenten krijgen het gevoel onderdeel te zijn van een pan-Europese gemeenschap van juristen. Zo kunnen ze kennis uitwisselen met studenten en topjuristen uit andere landen. Dat is erg waardevol voor hun toekomstige carrière. Sponsors van de regionale finales - gerenommeerde juridische organisaties - nemen de cv’s van alle studenten op in een database om vacatures te vervullen. Zo gaat één van de studenten die dit jaar aan de voorrondes deelnam werken voor een juridisch kantoor in Londen”, vertelt hij.

In de aanloop naar de regionale voorrondes werken de studenten binnen hun eigen team intensief samen. De eerste fase staat in het teken van onderzoek. “We gaan in discussie over de juridische aspecten die uit de zaak voortkomen. In de tweede fase trainen we de studenten op het presenteren van pleidooien. Deze oefenen zij verschillende keren per week voor een fictieve rechtbank, waarbij we ingaan op elk denkbaar detail en op vragen die de rechters kunnen stellen”, zegt Pantaleo. Federica: “We kunnen echt op elkaar rekenen en het is een groot voordeel om in een multicultureel team te werken, met studenten uit Duitsland, India, Bulgarije en Italië. Hierdoor kun je juridische thema’s vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Dat is niet nieuw voor ons, want het programma dat we op De Haagse volgen, heeft een sterke internationale oriëntatie.”

Pittige competitie

Binnenkort is het zo ver: dan betreedt Federica de arena tijdens de internationale finale in Luxemburg. Haar team komt wekelijks samen om haar pleidooien tot in de puntjes voor te bereiden. “Alles draait om het neerzetten van een excellente prestatie en ik ben ervan overtuigd dat Federica hierin zal slagen. Ze is een uitstekende pleiter die zich elegant, zakelijk en overtuigend presenteert”, zegt Pantaleo. “Ik krijg veel steun van de andere studenten. Ze vuren vragen op me af en geven me argumenten om mijn betoog te onderbouwen”, vertelt Federica. Ze ziet de finale met gezonde spanning tegemoet. “Het wordt een pittige competitie met zeer sterke kandidaten, maar ik ga mijn uiterste best doen. Het is een grote eer te pleiten voor zulke vooraanstaande rechters en juristen en ik ben erg dankbaar dat ik deze kans krijg. Het belangrijkste is om te genieten van deze bijzondere ervaring. Ik hoop dat alles goed zal gaan en dat alle inspanningen die we samen als team hebben geleverd tot een mooi resultaat zullen leiden.”