Comeniusbeurs voor leermodule over integriteit en corruptie

HOP, Steffi Weber / Redactie HHs

Tientallen docenten aan hogescholen en universiteiten krijgen geld om hun onderwijsideeën te realiseren. Wetenschapsfinancier NWO trekt dit jaar zes miljoen euro uit voor de zogeheten Comeniusbeurzen. Abiola Makinwa (hoofddocent Rechten) ontvangt geld voor het ontwikkelen van een digitale leermodule over integriteit en corruptie.

Abiola Makinwa

In totaal zijn 74 voorstellen gehonoreerd: 37 beurzen gaan naar hogescholen, 36 naar universiteiten en één beurs gaat naar een gemeenschappelijk project. De beurzen richtten zich dit jaar op drie thema’s: ‘gepersonaliseerd onderwijs’, ‘gelijke kansen’ en ‘hoger onderwijs in verbinding met de samenleving’.

Digitale module

Makinwa wil samen met Elif Kiesow Cortez (onderzoeker bij het Centre of Expertise Cyber Security) een digitale leermodule ontwikkelen gericht op anti-corruptie en integriteit. De module maakt gebruik van dilemma-scenario’s die gebaseerd zijn op de dagelijkse praktijk bij ondernemingen. De studenten zullen zo omkopings- en corruptiezaken kunnen analyseren en evalueren. Op deze manier wil Makinwa de integriteit en assertiviteit van studenten versterken.

Verbeteringen

De anti-corruptie module wordt een op zichzelf staande module voor de LAW Compliance Minor, maar kan ook gebruikt worden in elke bachelorcursus in Nederland waar ethiek een rol speelt. Het project biedt tevens materiaal over hoe studenten, als gevolg van de training, integriteitsvaardigheden internaliseren. Deze kennis leidt weer tot verbeteringen van trainingen in ethiek voor studenten.

Cultuurverandering

Het Comenius-programma, vernoemd naar de 17e-eeuwse pedagoog Johannes Amos Comenius, werd in 2016 in het leven geroepen. De beurzen geven een impuls aan onderwijsvernieuwing en dragen idealiter ook bij aan een cultuurverandering. In 2016 werd één beurs ter waarde van vijftigduizend euro toegekend, vorig jaar waren dat er tien en dit jaar is het programma opnieuw fors uitgebreid.

Netwerk

Voor het eerst kent het Comeniusprogramma drie soorten beurzen toe. De laagdrempeligste is de zogeheten Comenius Teaching Fellow-beurs, die al in maart werd toegekend. De beurs ter waarde van vijftigduizend gaat naar jonge docenten die hun eigen onderwijs willen verbeteren.

Ervaren docenten

De nieuwe Comenius Senior Fellow-beurs, ter waarde van honderdduizend euro is bedoeld voor ervaren docenten met minimaal vijf jaar werkervaring. Dit jaar krijgen 22 docenten de beurs die er vernieuwingen op opleidingsniveau mee willen realiseren. Makinwa is daar een van. Er werden 78 voorstellen ingediend.

Vernieuwing

Eveneens nieuw is de zogeheten Comenius Leadership Fellow-beurs ter waarde van 250 duizend euro die docenten in staat moet stellen om hun vernieuwingen door te voeren op faculteits- of zelfs op instellingsniveau.

De beurzen worden uitgereikt op 16 mei. Dan treden de ‘fellows’ ook toe tot het nieuwe Comenius Netwerk van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.